Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Další špatné zprávy

František Mašek
František Mašek
16. 4. 2008

Akcie na vyspělých trzích minulý týden ztrácely dvě až tři procenta. Jednou z výjimek byl německý DAX, který oslabil o procento a půl. Dál se přitom spekuluje o tom, zda již akcie dosáhly dna, respektive zda se dění na trzích skutečně stabilizuje.

Další špatné zprávy
Obavy, co svět čeká, přitom zesílily po varování před budoucím vývojem světové ekonomiky, jež vyslovili  ministři financí a šéfové centrálních bank sedmi nejvyspělejších zemí (skupiny G7). Vyzvali přitom mj. banky, aby ve stodenní lhůtě zveřejnily ztráty ze špatných investic spojené s trhem nemovitostí. Objeví se v jejich bilancích další kostlivci?

Představitelé G7 navíc apelovali na Mezinárodní měnový fond, pod jehož křídly se sešli, aby posílil dohled nad světovou ekonomikou a zlepšil svou schopnost varovat svět před budoucími krizemi. Samotný MMF na svém jarním zasedání znovu snížil odhad růstu světové ekonomiky pro letošní rok, a to z lednových 4,2 na 3,5 %.

Akciím výzvy G7 ani revize prognózy MMF rozhodně nepomohly. Negativně je ovlivnily i výsledky společnosti General Electric za první čtvrtletí a snížení očekávaného zisku na další období. Většina ztráty GE připadá na divizi finančních obchodů a transakce spjaté s nemovitostmi.

Jak si povede dalších 65 z 500 firem z amerického indexu S&P 500, které mají zveřejnit čtvrtletní výsledky v tomto týdnu? Analytici čekají, že jejich zisk za první čtvrtletí klesne o 14,1 %.  „Ještě před týdnem odhadovali jeho snížení na 10,9 %,” upozorňuje Josef Stoulil z firmy Capital Partners.

Strašák recese
Akciové trhy se chytají jakýchkoli zpráv, které by napověděly, zda je ekonomika USA v recesi, nebo se do ní může dostat. Data o březnovém meziměsíčním růstu maloobchodních tržeb v USA o 0,2 % přinesla povzbuzení. Analytici totiž čekali, že budou stagnovat. Proti tomu ovšem působí informace o nečekané ztrátě čtvrté největší americké banky Wachovia Corp. ve výši 393 mil. dolarů, opět v souvislosti s trhem nemovitostí.

Firmy, s jejichž akciemi se obchoduje na pražské burze, mají začít prezentovat čtvrtletní výsledky koncem dubna. Vzhledem k negativní náladě na trzích však zůstává otázkou, nakolik mohou – pokud překonají očekávání, nebo v opačném případě zklamou – reálně ovlivnit situaci na českém trhu.

V případě akcií se ale karta někdy obrací v době, kdy to nikdo nečeká. Ve světle dvou zmíněných faktorů – ekonomických dat z USA a čtvrtletních výsledků tamějších firem – bude podle Petra Hlinomaze z BH Securities důležitý konec dubna, kdy budou zveřejněna předběžná data o vývoji hrubého domácího produktu USA za první čtvrtletí. Centrální banka Fed by navíc měla 30. dubna opět snížit základní úroky, a to možná jen o čtvrt procenta místo původně očekávaného 0,50 %.

Nezávislá Evropa?

Podle Hlinomaze bude přetrvávat diferenciace trhů, sektorů a firem. Evropa může působit o něco nezávisleji, což jí  možná přinese spíše prospěch. Nejistý zůstává vývoj finančního sektoru, kde se ještě mohou objevit další ztráty spojené s hypoteční krizí. Trhy mohou samozřejmě ovlivnit i valné hromady, které budou schvalovat dividendy. 

Právě dividendy a možnost zpětného odkupu akcií mohou kompenzovat případné negativní vlivy na trhu. Ve prospěch nákupů akcií hovoří i jejich nízká cena v porovnání s dosaženým ziskem (P/E). Důležité bude, aby tento poměr výrazně nezvýšily nepříznivé čtvrtletní výsledky jednotlivých firem.

Analytici České spořitelny v měsíční zprávě z počátku dubna preferují kvůli relativní „bezrizikovosti“ Komerční banku, která se vyhnula investicím do nekvalitních hypoték. A Zentivu, jejíž výsledky by se mohly, zejména díky turecké akvizici, v delším horizontu zlepšit. Za zajímavé tituly označují i akcie Telefóniky 02 a Unipetrolu. Počínaje výsledky za první čtvrtletí začnou chodit v případě této petrochemické společnosti mnohem lepší zprávy, spekulují analytici ČS.

Obsáhlá analýza Atlantiku Finanční trhy, která nemapuje jen české akcie a vychází z ekonomické hodnoty firmy vůči jejímu provoznímu zisku bez odpisů (EV/EBITDA), předpokládá, že ropa zůstane drahá a její cena bude letos v průměru činit 90 dolarů za barel. Právě u těchto firem je možné najít – přes nadále zvýšené riziko vývoje akciových trhů – zajímavé investiční příležitosti.

Za nejatraktivnější společnost v tomto odvětví či oboru pokládá Atlantik italskou firmu ENI, ve střední Evropě pak rakouskou OMV. Krátkodobě nedoporučuje k nákupu žádnou ze středoevropských společností, které jsou silně závislé na zpracování ropy, jako jsou PKN, Unipetrol nebo MOL.

Z energetických firem označuje studie za nejatraktivnější akcie německých RWE, či E.On. Vzhledem ke složení jejich výrobního portfolia a dalšímu rozvoji patří dlouhodobě mezi atraktivní energetické firmy International Power, EDF, ČEZ a E.On, které mohou těžit z očekávaného růstu cen elektřiny.

Zajímavé telekomunikace
Podle ukazatele EV/EBITDA patří středoevropští telekomunikační operátoři na starém kontinentě mezi nejlepší. Atraktivitu prvého maďarského MATAV ovšem snižuje zvýšená averze investorů vůči Maďarsku spojovaná s jeho špatnou makroekonomickou situací. Druhá polská TPSA zase doplácí na snahu regulátora snížit cenu za provolanou jednotku a prosadit  další liberalizaci trhu. Vedle Deutsche Telekom je tak pokládána za nejlepší investiční příležitost česká Telefónica 02.

Z bankovních titulů preferují analytici Atlantiku akcie Erste Bank; Komerční banka je až ve druhé polovině vybraných 18 finančních institucí. V oboru farmacie vede tento žebříček AstraZeneca, Zentiva je v jeho polovině.

V případě realitních titulů se podle porovnání ceny k čisté hodnotě aktiv jeví jako atraktivní akcie ECM s více než 40% diskontem. Studie ovšem upozorňuje na negativní sentiment na trhu, kvůli němuž nelze očekávat jejich výrazný růst, a nelze dokonce vyloučit jejich další pokles.

Křišťálovou kouli ani stroj času nikdo z nás nemá, a to platí i pro  analytiky. Přesto je užitečné srovnat jejich pohled založený na řadě ekonomických či dalších faktorů – byť někdy rozdílný – se svým vlastním názorem.

A podle toho zvolit buď hru na větší jistotu, kterou nabízejí dividendy některých společností, nebo jiný, přece jen riskantnější přístup. S vědomím toho, že medvěd je zvíře tvrdohlavé a ochočit si ho, nebo přizpůsobit se jeho působení na akciových trzích, není jednoduché.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo