Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Je už vidět dno?

František Mašek
František Mašek
22. 4. 2008

Kdo nevěří analytikům (viz diskuse k některým článkům na serveru FINMAG.CZ), může vzít v potaz názory dvou významných investorů – veleznámého Warrena Buffeta a Marka Mobia, jednoho z investičních guru, který pracuje pro finanční skupinu Franklin Templeton.

Je už vidět dno?
„Sell in May and go away.“ Trochu zprofanované úsloví investorům radí, aby v květnu akcie prodali a trh raději opustili. Do začátku měsíce lásky zbývá ještě deset dnů. Může toto pravidlo platit i letos, nebo tomu bude tentokrát jinak?

Výsledky minulého týdne naznačují, že akcie již mohou mít to nejhorší za sebou. Akciové trhy ve vyspělých zemích posilovaly, což platí především o těch amerických. Tamější indexy posílily o více než čtyři procenta, zatímco evropské akciové indexy si polepšily asi o procento méně a pražská burza si měřeno indexem PX připsala 1,8 %. Bylo již tedy v únoru či březnu dosaženo dna a investoři se mohou těšit na zajímavé zisky?

Odpověď na podobnou otázku vyžaduje populární křišťálovou kouli. Čtvrtletní výsledky řady amerických firem v uplynulém týdnu ovšem přinesly na trh optimismus. Nebyly totiž zdaleka tak špatné, jak očekávali analytici.

Kdo nevěří analytikům (viz diskuse k některým článkům na serveru Finmag), může vzít v potaz názory dvou významných investorů – veleznámého Warrena Buffeta a Marka Mobia, jednoho z investičních guru, který pracuje pro finanční skupinu Franklin Templeton.

Chování prvého z nich si všímá server ipoint, který uvedl, že pro většinu investorů sice ještě čas na nákupy nedozrál, pro výjimky, k nimž patří právě Buffett, známý svým citem pro načasování investice,  však ano. V portfoliu společnosti Berkshire Hathaway, v níž má významný podíl a kterou spravuje, mají přitom největší váhu akcie Coca-Coly (17,4 %), finanční instituce Wells Fargo & Company (15,1 %) a American Express Company (13,6 %). Více než desetinový podíl drží BH ještě ve firmě Procter & Gamble.

Mobius, který se podílí na správě aktiv v rozvíjejících se zemích ve výši 47 mld. dolarů, uvedl zase v televizním interview pro agenturu Bloomberg, že se blíží konec úvěrové krize, která stála banky a brokerské domy 245 mld. dolarů. Nakupuje proto akcie bank, včetně čínských Bank of China a Industrial & Commercial Bank of China. Vysvětluje to tím, že šly ceny bankovních akcií dolů na mnohem rozumnější úrovně.

„Většinu špatných zpráv již trhy znají,“ uvedl rovněž Mobius, podle něhož probíhají odpisy špatných aktiv rychle a zběsile. Za atraktivní označil také malajsijské akcie. Preferuje i energetiku.

I kdyby měli oba význační investoři pravdu a trhy měly skutečně to nejhorší za sebou, zůstanou zřejmě ostražité. Důležité slovo budou hrát výsledky dalších společností. Ty, které dnes prezentovala americká bankovní dvojka Bank of America, nikoho příliš nepotěšily. Je také otázka, jak trh tento týden zareaguje na výsledky amerického trhu rezidenčních nemovitostí za první čtvrtletí, pokud by byly nečekaně nepříznivé. I když se zdá, že v cenách akcií jsou momentálně započteny veškeré špatné zprávy. 

Z makroekonomických dat budou mít svou váhu hlavně na údaje o vývoji hrubého domácího produktu v USA za 1. čtvrtletí, které mají být předběžně známy koncem dubna. Pokud by byla americká ekonomika v recesi, nevyvolá na trhu tato víceméně očekávaná zpráva zbytečnou paniku?

Pozitivně může na druhé straně působit sílící přesvědčení trhu, že americká centrální banka Fed koncem dubna znovu sníží základní úrokové sazby, nikoliv ovšem o půl, ale o čtvrt procentního bodu na dvě procenta. Krok, který zdánlivě akciím spíše škodí, totiž mohou investoři znovu hodnotit tak, že Fed necítí potřebu rozsáhlejšího snížení sazeb. Můžeme spekulovat, jak rychle se podobný krok odrazí v činnosti firem, jeho psychologický dopad na akcie bývá ovšem okamžitý.

Stane se tedy květen v rozporu s teorií měsícem nákupů? Leccos tomu nasvědčuje. Jisté je pouze jedno: vydělat či spálit se můžeme stejně dobře v květnu jako v září.

Foto: Profimedia.cz
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (14)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo