Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bude pokračovat růst?

František Mašek
František Mašek
13. 5. 2008

V diskusích na téma, zda akcie naváží na předchozí růst, nebo zda je po kratším období posilování čeká další období poklesu, mají zatím navrch spíše optimisté. Závěr minulého týdne jim sice příliš nehrál do karet, příznivější nálada na trhu ale naznačuje, že jde asi spíše o korekci než o předzvěst dalšího ataku medvěda.

Bude pokračovat růst?
Navzdory těmto ztrátám akcie v posledním měsíci rostly. Zatímco americký index S&P 500 za toto období posílil o dvě a půl procenta, některé evropské akciové indikátory si připsaly kolem čtyř procent, německý DAX například 4,2 %, což je o něco víc než 3,4 %, o která zpevnil český akciový index PX. 

Letošní ztráty řady evropských indexů nicméně zůstávají dvouciferné, zatímco PX ztrácí o trochu méně. Brát ale to jako jistotu, že trhy musí tuto ztrátu dohnat, by bylo ošidné. Kdysi populární heslo „dohnat a předehnat“ jak známo v případě akcií, ale i dalších investičních nástrojů neplatí.

Britský deník Financial Times upozorňuje na obnovující se důvěru investorů, kteří věří, že jsou již nejhorší důsledky finanční krize za námi, což dokládá 20 mld. dolarů, které minulý týden vložily banky a další instituce do akcií. Proti tomu ovšem stojí některé negativní signály, především obavy z růstu inflace a poklesu spotřeby v USA, ale také apel americké Komise pro cenné papíry a burzu, aby finanční instituce lépe informovaly o své situaci. To by mělo logicky snížit jejich zisky.

Experti zůstávají v prognózách dalšího vývoje akciových či dalších trhů opatrní. Nejinak je tomu v případě doporučení, kam investovat. Na základních radách, jimiž by se měli řídit hlavně ti méně zkušení a jež znějí „nesnažit se hledat nejvhodnější dobu k nákupu a prodeji investičních instrumentů, dodržovat stanovenou strategii, investovat dlouhodobě a pravidelně“ se samozřejmě nic nemění.  V nejisté době, jako je navzdory náznakům zlepšení i ta současná, chce ovšem dodržování podobné strategie pevné nervy.

„Ve druhém pololetí bude líp,“ zní univerzální konstatování představitelů řady více či méně renomovaných institucí. Podobný názor uvedl před časem ekonomický ředitel výzkumné společnosti Oppenheim Research GmBH Norbert Braems, patřící renomované privátní bance Sal. Oppenheim. Za aktuálně zajímavé označil asijské státy, zatímco příští rok by měli investoři preferovat Latinskou Ameriku, případně jiné rozvíjející se trhy. Atraktivní zůstává také střední a východní Evropa.

Pozor na další recesi

Možné zlepšení ve druhé části roku očekává na základě analogie s vývojem akcií v minulosti také šéf společnosti Fortis Investments pro střední a východní Evropu Grzegorz Swietlik. Důležité je ovšem jeho varování: současná recese americké ekonomiky může být krátká, nelze ovšem vyloučit, že se bude brzy opakovat. Pokud totiž americká centrální banka Fed řeší potíže na trhu nemovitostí, respektive ve finančním sektoru snižováním sazeb, může tím v době rostoucích inflačních tlaků a dalších rizik zadělávat na jiné problémy.      
  
V době, kdy řada amerických společností, zejména ty, které mají velký objem aktivit v zahraničí, prezentovala lepší výsledky za první čtvrtletí, než se čekalo, mohou jít podobná varování druhým uchem ven. Tím spíše, že jsou akcie, měřeno poměrem jejich ceny vůči zisku firmy na akcii (P/E), dlouhodobě poměrně levné. Otázkou ovšem zůstává, jak se budou dál vyvíjet jejich zisky. Kdyby klesaly, bude hodnota P/E stoupat, proto budou firemní výsledky za druhé pololetí znovu poutat zvýšenou pozornost.   
  
„Sell in May and go away,“ radí dnes již možná tak trochu zprofanované přísloví. Zda si trhy znovu pohorší, zůstává ve hvězdách a záleží také na chování či také názoru investorů, jak se budou trhy dále vyvíjet.

Fondy i certifikáty
Ti opatrní či méně zkušení budou nejspíš (navzdory rozsáhlé diskusi na tomto serveru) dál preferovat zajištěné fondy. Kdo věří v brzké oživení trhů, jistě již nakupuje. Je otázka, do jakého rizika je ochoten jít. Martin Svoboda z internetového Zertifikatejournalu naznačuje, že by již mohly – alespoň evropské – nemovitosti na základě vývoje evropského nemovitostního indexu EPRA Europe TR dosáhnout dna. Za zajímavou investici pokládá rovněž fosilní paliva. Hlad po energetických zdrojích nahrává i často zatracovanému uhlí.           

To může být vodou na mlýn akciím New World Resources, vlastníku OKD, uvedeným minulý týden na burzu. Dosavadní několikaprocentní zisk titulu nejspíš řadu investorů zklamal. Jde ovšem hlavně o budoucí vyhlídky této či podobných společností.
Sofistikovanější investoři mají k dispozici stále více investičních certifikátů. Na pražské burze jich mohou koupit kolem třiceti. Obchody s těmito instrumenty nově nabízí také mimoburzovní RM-Systém. Jeho nabídka je skromnější než v případě burzy, zahrnuje pět certifikátů, denominovaných v korunách. 

Tato nabídka však v současné době zřejmě postačuje. Kromě certifikátu, kopírujícího vývoj indexu PX, mají investoři k dispozici tři discount certifikáty, jejichž podkladová aktiva tvoří akcie ČEZ, Telefóniky 02 a Komerční banky a mohou investorům vydělat i při mírně klesajícím nebo stagnujícím trhu. Posledním korunovým certifikátem, rovněž z dílny Volksbank, je Europa Bonus Czk, jehož vývoj je vázán na evropský akciový index DJ Euro Stoxx 50 a garantuje výdělek i při předem stanoveném poklesu trhu.      

Těžko říci, zda budou v nejbližší době na akciových či dalších trzích včetně pražské burzy hrát přesilovku, případně power play, býci či medvědi. Nebývá ovšem příliš obvyklé, aby americké (v závěsu na nimi možná i další) akcie ztrácely v době, kdy se blíží prezidentské volby v USA. I tento faktor hovoří ve prospěch zlepšení situace na akciových i dalších trzích ve druhé polovině roku.

Na druhé straně si lze říci s bývalým trenérem Tomášem Pospíchalem, že nejen fotbal, ale ani akciové trhy nemají občas logiku. Snad to nicméně letos platit nebude.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo