Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Komoditní lákadlo

František Mašek
František Mašek
24. 5. 2008

Bude se časem barel ropy prodávat za 200 dolarů? Zůstanou zemědělské komodity drahé? Tyto a další podobné otázky zůstávají středem pozornosti řady médií i investorů.

Komoditní lákadlo
Představa mnoha z nich, že lze na komoditách pouze vydělávat, je ovšem lichá. I v době dlouhodobého růstu cen, jehož jsme nyní podle řady odborníků svědkem, může na komoditních trzích docházet k výkyvům. Možnost výdělku českých investorů navíc poněkud limituje dlouhodobě sílící koruna. S většinou komodit se totiž obchoduje v dolarech a případné měnové zajištění něco stojí.

Pomineme-li přímé investice do komodit, či derivátů, které jsou s nimi spojeny, jsou navíc v ČR možnosti, jak se zapojit do těchto obchodů, relativně omezené. Na pražské burze se obchoduje s investičními certifikáty na zlato, ropu typu Brent, železnou rudu nebo pšenici.

Ani výběr komoditních fondů, které preferuje jiná část, zpravidla méně vzdělaných investorů, není v Česku nijak široký. Další alternativou je koupě „komoditních“ certifikátů nebo fondů obchodovaných v zahraničí, které jsou denominovány v dolarech, eurech, případně jiných měnách. Pak je ovšem třeba počítat se zmíněným měnovým rizikem.

V korunách jen ropa a zlato

Pomineme-li na trh uváděný zajištěný komoditní fond je si na českém trhu za koruny možné koupit pouze dva takto orientované fondy ČP Investu – Zlatý s aktuálním ročním výnosem kolem 19 % a fond ropného a energetického sektoru, který za dvanáct měsíců investorům vydělal přes sedm procent.  Jde ovšem o fondy, které vlastně do komodit investují nepřímo, prostřednictvím akcií producentů zlata, ropy a dalších firem, činných v energetice.  

Relativně chudá je i nabídka komoditních fondů denominovaných v jiných měnách. Jeden z nich – se všeobecným záběrem na komodity – nabízí finanční skupina Crédit Suisse,některé odvětvové najdeme i v nabídce dalších investičních společností. Poptávku klientů po podobných investicích se snaží uspokojit skupina Pioneer Investments, která přichází s novým fondem Pioneer Funds – Commodity Alpha.

Fond se chce zaměřit na komodity s nízkými zásobami. Podobná strategie má svou logiku. Bude ovšem zajímavé sledovat, jak si mezi nimi bude fond vybírat v situaci, kdy se mohou týkat problémy s malými zásobami velkého počtu komodit. 

Fond zahájil činnost 20. února, jeho portfoliomanažer Peter Koenigbauer má přitom s podobnými alternativními investicemi zhruba dvouleté zkušenosti. Měsíční výnos fondu činí 1, 91 %, porovnáme-li ovšem jeho aktuální vlastní kapitál na podílový list, je přibližně stejný, jako když fond v únoru začínal.

I pro investory, kteří preferují jiné typy investování, může být velmi zajímavé sledovat vývoj struktury portfolia tohoto fondu. Na jedné straně jde totiž o standardní fond UCITS pro drobné investory, čemuž odpovídá minimální počáteční investice třicet tisíc korun, tisíc eur, nebo dolarů. Byl však registrován v Lucembursku, což mu umožňuje využívat strategii long, zaměřenou na růst, ale i short, výhodnou v případě poklesu trhů. Fond Commodity Alpha je navíc řazen mezi dluhopisové.

Tomu odpovídá možnost investovat nejen do finančních derivátových nástrojů, souvisejících s indexy nebo sub-indexy komoditních futures, ale i celé škály dluhopisů, konvertibilních dluhopisů, dluhopisů s opčními listy a jiných cenných papírů s pevným úrokem. Přitom by měl podle dostupných informací využívat tyto finanční derivátové nástroje tak, aby vycházely nejméně dvě třetiny jeho celkových aktiv z výkonnosti indexů a sub-indexů komoditních futures.

Konkrétní informace o složení portfolia fondu a hlavně o tom, jakou strategii jeho manažer u cenných papírů, které je tvoří, zvolí, ovšem zatím nejsou k dispozici. Fond je denominován v eurech, což může vyvolat u korunového investora obavy.

Jak ale řekl Finmagu portfoliomanažer fondů Pioneer Investements ČR Petr Zajíc, po letošním prudkém posílení koruny je měnové riziko v nejbližších dvou až šesti měsících výrazně nižší. Česká měna by dokonce mohla po dosavadním letošním výrazném posilování oslabovat, na čemž by korunový investor vydělal. Spoléhat na podobný vývoj ale samozřejmě nelze.

Pozor na výkyvy trhů
Fond je určen pro střednědobou až dlouhodobou investici, čemuž odpovídá vysoký vstupní poplatek, který může činit až 5 %. Poplatek za správu fondu činí 1,25 %. Zmíněná strategie long/short, používaná obvykle u některých typů hedgeových fondů, přináší šanci na zajímavý výnos. Samozřejmě za důležité podmínky, že jeho portfoliomanažer správně odhadne dění na trhu.

Kdo chce investovat do komodit či komoditních fondů, měl by mít na paměti, že jejich ceny podléhají častým výkyvům, které jsou mnohdy větší než u akcií. Stačí se podívat na vývoj kurzu tohoto, ale i dalších podobně investujících fondů, které jsou zatím v ČR k dispozici. Zajíc nejspíš i proto doporučuje, aby činil podíl komodit v investorově portfoliu v závislosti na jeho rizikovém profilu 10–20 %.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (11)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo