Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Přijede finanční elita

František Mašek
František Mašek
29. 5. 2008

Jaká by mohla být měnová politika centrálních bank nebo jak se mohou vyvíjet finanční trhy? Na co je třeba dbát při tvorbě vlastního portfolia? O těchto i dalších problémech bude diskutovat na pražské konferenci společnosti Financial Management Association International (FMA) řada významných finančních odborníků. „Materiály z konference budou dostupné i pro širší investorskou veřejnost,“ řekl v rozhovoru pro server Finmag ředitel Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělávání – Národohospodářského ústavu (CERGE- EI) Jan Hanousek, který je jedním z programových šéfů konference.

Přijede finanční elita
Praha bude od 4. do 6. června prvním městem ve střední a východní Evropě, kde se uskuteční  evropská konference společnosti Financial Management Association International. Co se za tímto názvem vlastně skrývá?
Financial Management Association International neboli FMA (viz www.fma.org) je finanční organizace sídlící v USA, která má nejen v logu, ale také razí na svých konferencích, kongresech i ve vlastních publikacích myšlenku sepětí teorie a praxe. Vydává prestižní finanční časopisy Financial Management a Applied Finance. FMA má kolem tří tisíc členů, patří k nim akademici, kteří vyučují finance a management po celém světě, a kromě nich rovněž správci portfolií, lidé z vedení různých fondů, analytici, pracovníci z bank a pojišťoven, ale hlavně ekonomové z nejrůznějších finančních institucí. Včetně těch, kteří zastávali či zastávají vedoucí funkce na světových burzách nebo v americké centrální bance Fed.

Které významné osobnosti se konference zúčastní?

V Praze proběhne zasedání správní rady FMA, takže se zde objeví i řada odborníků z jejího vedení. Většina z nich ráda přijíždí řekněme v určité anonymitě. Navíc je obtížné někoho mezi nimi vyzdvihnout. Hlavní projev přednese John J. McConnell, který je čestným profesorem managementu  (financí) na americké Krannertově škole managementu při americké Purdue University. Kromě akademické sféry působil jako poradce investičních bank, například Merrill Lynch a Goldman Sachs, různých amerických vládních agentur a více než 50 právních firem v USA. Vedle řady profesorů najdeme mj. mezi hosty také hlavního ekonoma amerického akciového trhu NASDAQ Franka Hathewaye nebo bývalého šéfa telavivské akciové burzy Aiyra Orglera či Villa Kinlawa, viceprezidenta významného amerického správce majetku State Street. Konference se zúčastní rovněž ekonom philadelphské Federální rezervní banky Rocco Huang nebo Julapa Jagianiová, působící v obdobné funkci ve Federální rezervní bance Kansas City. 

Program jednání FMA je velice rozsáhlý, což odpovídá stále větší složitosti finančních trhů. Které přednášky by mohly být nejzajímavější?

Investorům i novinářům bych doporučoval řadu panelů a speciálních akcí. Předpokládám, že velký zájem bude o panelovou diskusi na téma mezinárodní konkurenceschopnost amerických finančních trhů. Atraktivní mohou být také další panely, například ty zabývající se kapitálovými trhy a jejich globální perspektivou za účasti již zmiňovaného Hathewaye nebo konstrukce portfolií a optimalizační techniky, měnová politika, tržní likvidita a finanční stabilita, hlavní témata ve správě podniků, případně behaviorální finance. Uskuteční se samozřejmě i řada dalších panelových diskusí, mj. na důvěrně známá témata, jako jsou riziko a výnos, růstové příležitosti a hodnota firmy, předpověď návratnosti akcií, informace a efektivita trhu, dynamické investiční strategie nebo bloky věnované derivátům. 

Podobných konferencí se může z řady důvodů zúčastnit jen omezený okruh účastníků. Kde se mohou seznámit s referáty, dalšími zajímavými materiály, stejně jako s obsahem panelových i dalších diskusí ti, kteří se této akce nezúčastní? 
FMA je zvyklá dávat všechny vědecké statě a aplikované články na svůj web. Výsledky výzkumů a studií, které se objeví na pražském kongresu, jsou k dispozici na stránce: www.fma.org/Prague, v sekci program je pak stránka http://www.fma.org/Prague/PragueProgram.htm, která obsahuje všechny články v pdf verzi volně ke stažení. Z pochopitelných důvodů zde zatím nejsou některé velmi zajímavé informace, konkrétně z panelových diskusí a speciálních sekcí, v nichž se bude diskutovat. Na webu zatím najdete jen krátké shrnutí úvodní přednášky pozvaných osobností. 

Lze na základě zkušeností jiných zemí nějak kvantifikovat dopad konferencí FMA na růst zájmu o finanční trh hostitelské země, případně dokonce na její ekonomiku?
Určitě. Většinou je to oboustranné. Zahraniční hosté si lépe uvědomí existenci místního finančního a bankovního trhu, domácí hráči zase získají možnost, jak se lépe a ne zcela komerčním způsobem prezentovat navenek. Většinou dospívají k potvrzení toho, že je místní trh standardní a přitom se dynamicky rozvíjí a je tím pádem zajímavý pro zahraniční investory. Dochází samozřejmě i navázání nejrůznějších kontaktů.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo