Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Realtii získá Maxima

František Mašek
František Mašek
9. 6. 2008

Investiční společnost Realtia, která spravuje stejnojmenný nemovitostní otevřený podílový fond pro drobné investory, má být prodána Maxima pojišťovně. Prodej je ovšem podmíněn schválením regulátora, tedy ČNB.

Realtii získá Maxima
Jak řekl Finmagu Radim Bajgar, který má v Realtii na starosti investice do nemovitostí,  příčinou prodeje je špatná nálada na českém realitním trhu, který neprávem doplácí na nepříznivou situaci v jiných zemích. 

Tomu odpovídá nízký zájem investorů o tento fond. Vlastník IS Realtia Nationwide Holding se proto podle Bajgara dohodl na prodeji s Maxima pojišťovnou a chce se zaměřit na základní podnikatelské aktivity, k nimž patří development a privátní (neveřejné) fondy pro místní i zahraniční institucionální investory. Transakci ovšem musí schválit ČNB.

Bajgar odmítl uvést, za kolik má být obchod realizován, vedení Maxima pojišťovny na zaslané dotazy neodpovědělo. Cena by měla nicméně logicky vycházet z 2,38 mil. Kč, které činí vlastní kapitál podílového fondu. Zvýší se o prémii za vyřízení různých náležitostí, spojených se vznikem fondu, která může podle některých spekulací činit zhruba milion korun?

Maxima pojišťovna působí na českém pojistném trhu od roku 1994. Protože ale není členem České asociace pojišťoven, není tolik známa. Jde o univerzální pojišťovnu se základním kapitálem 250 milionů korun, kterou najdete pod současným názvem od roku 2002, kdy se po odprodeji historických pojistných kmenů zaměřuje na pojištění majetku a odpovědnosti průmyslu a podnikatelů, havarijní pojištění a na segment speciálních finančních služeb. V menší míře se soustřeďuje i na životní, kapitálové a rizikové pojištění.  Podniká také na Slovensku a v Pobaltí. 

Maxima pojišťovna, která má výhradně český kapitál, se také stala generálním partnerem fotbalového stadionu Eden, na kterém hraje pražská  Slavia. Část jejích aktivit se tedy týká i nemovitostí.  Povolí jí tedy ČNB, aby spravovala nemovitostní podílový fond pro drobné investory?

Podle platné legislativy by měl dosáhnout vlastní kapitál tohoto typu fondu rok po zahájení činnosti, což odpovídá 6. září letošního roku,  50 milonů Kč, což je výrazně více než stávajících 2,38 mil. Kč. Ještě nedávno to přitom bylo o sedm milionů korun více.  Pokud regulátor transakci schválí, dokáže fond dosáhnout pod novým majitelem této mety, nebo mu ČNB s ohledem na změnu správce povolí výjimku a tento termín prodlouží?

Otazníky kolem dalších fondů
Jak bylo uvedeno v předchozím článku nazvaném Splní realitní fondy očekávání?, na českém trhu  působí kromě zmíněného nemovitostního fondu ještě další dva, určené pro drobné investory.  Vlastní kapitál prvního z nich, ČS Nemovitostního fondu, který spravuje Investiční společnost Reico, se blíží jedné a půl miliardě a drží nemovitosti za téměř dvě miliardy korun. Aktiva fondu Conseq Realitní činí 72,64 mil. Kč a postupně stoupají. 

Neúspěch fondu Realtie vyvolává otázky, zda nemají oba zmíněné fondy rovněž problémy s malým zájmem investorů, případně nakolik se je daří eliminovat díky penězům z finanční skupiny kolem jejich správce. Nebo jsou marketingově tak výrazně úspěšnější?

Dosavadní výnosy těchto fondů nejsou přitom zatím  (s ohledem na meziroční inflaci, která podle čerstvých dat dosáhla v květnu meziročně 6,8 %) nijak horentní. Roční zhodnocení ČS Nemovitostního fondu činí 3,36 %, u fondu Realtie od září 2,42 %, v případě fondu Consequ, založeného loni v listopadu zatím činí 0,47 %. 

Správci prvně citovaného fondu uvedli, že by měl fond dosahovat průměrného ročního výnosu 6-7 %. V začátcích asi nelze tak velký zisk očekávat.  Za podobné konstelace jako nyní, kdy panují obavy z vývoje trhu nemovitostí a inflace zůstává vysoko, si asi mnohý investor podobnou investici dvakrát rozmyslí.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo