Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Další rána trhům

František Mašek
František Mašek
11. 6. 2008

Většina oslovených ekonomů předpokládá, že se USA vyhnou recesi, zpomalení jejich ekonomiky však bude delší, než se čekalo.

Další rána trhům
Pokud někdo očekával, že si akciové trhy v uplynulém týdnu opět polepší, byl zklamán. Obavy z dalšího růstu nezaměstnanosti v USA, které mohou věštit recesi, přispěly k tomu, že akciové trhy pod vlivem toho amerického v pátek výrazně ztrácely, což se odrazilo v jejich týdenní výkonnosti. Ta činila u nejdůležitějších amerických akciových indexů kolem minus tří procent. Podobně se vedlo i řadě evropských trhů, včetně českého. Německý DAX dokonce ztratil přes 4 %.

Znovu se tak potvrdilo, že důsledky realitní krize, která se přelila ve finanční, nejsou ani zdaleka překonány. Umocnila je informace, podle níž může vykázat americká investiční banka Lehman Brothers ve druhém čtvrtletí ztrátu ve výši 2,8 mld. dolarů, a k vyřešení potíží musí navýšit kapitál o šest miliard korun. I na pesimističtěji naladěné trhy zasvitne ovšem občas sluníčko, tentokrát v podobě zprávy, že počet rozjednaných prodejů domů v USA v dubnu oproti předpokládanému poklesu nečekaně vzrostl o 6,3 %.

Půjdou úroky výše?
Neuhasí ale onen paprsek naděje vyjádření šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho, podle něhož hodlá Fed kvůli boji s inflací přitvrdit a zřejmě tedy opět začne zvyšovat úrokové sazby? Trhy zatím naznačují, že by k tomu mohlo dojít nejdřív v září. Zvýšení úroků kvůli dotírající inflaci naznačila také Evropská centrální banka.
 
Lze ho tedy očekávat i v ČR? Guvernér ČNB Zdeněk Tůma odpověděl na dotaz Finmagu podle očekávání poněkud mlhavě a odkázal na další měnové jednání Bankovní rady ČNB, které se má konat 26. června.

Šéf Fed Ben Bernanke ve svém vystoupení bagatelizoval data potvrzující růst nezaměstnanosti v USA, za daleko závažnější označil právě růst inflace. Možné opětné zvyšování úroků přitom v druhém plánu nikoliv poprvé naznačuje, že Fed nemá takové obavy o stav americké ekonomiky jako o inflaci.

Otázkou však zůstává, kam při řešení otázky, jak s ní bojovat a příliš přitom neuškodit slábnoucí americké ekonomice, banka zajde. Opustí praktiky posledních let, kdy docházelo k sérii zvyšování a poté naopak snižování úrokových sazeb?

V této souvislosti stojí za zmínku informace agentury Reuters, podle které většina oslovených ekonomů předpokládá, že se USA vyhnou recesi, zpomalení jejich ekonomiky však bude delší, než se čekalo.

Na konkrétní dopad makroekonomických opatření, jako je například snížení či zvýšení úroků, si budeme muset nějaký čas počkat, je tu ovšem psychologická stránka věci v podobě bezprostřední reakce investorů na podobné zprávy či spekulace. 

Obojek pro finanční instituce?
Šéf ratingové agentury Standard & Poor´s Deven Sharma podle Reuters uvedl, že finanční instituce budou pravděpodobně čelit dalších šest až dvanáct měsíců tlaku na zisky. V této souvislosti konstatoval, že je podnikání ratingových agentur, které se týká strukturovaných financí, na roky „ztraceno“.   

Jde o to, že jak informovala konkurenční agentura Bloomberg, nebudou moci ratingové agentury Moody´s, Standard& Poor´s a Fitch radit investičním bankám, jak získat nejvyšší rating pro cenné papíry zajištěné různými aktivity (asset-backed securities), včetně například nemovitostí. Zakázat jim to prý hodlá americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), která šetří situaci kolem ratingů cenných papírů od loňského roku. Snaží se tak zabránit konfliktu zájmů, k němuž v této oblasti dochází.

Zmíněné ratingové agentury letos snížily nebo revidují rating více než dvaceti tisíc dluhopisů, vázaných na hypotéky, které přispěly v případě největších bank a obchodníků s cennými papíry k odpisům a ztrátám ve výši 389 mld. dolarů.

Sázka na jistotu i riziko
Vraťme se ale k akciovým trhům, jejichž další vývoj zůstává nejistý. Většina expertů se nicméně kloní spíše k doporučení nakupovat než prodávat. Snad ne jen kvůli tomu, že mají, jak říkal jistý nejmenovaný expert, část optimismu v platu. Z řady často protichůdných rad se zastavme u dvou z nich pro zcela rozdílné typy investorů. První sází hlavně na jistotu, druhá příležitost je určena vzdělaným a velmi agresivním investorům. 

Internetový týdeník Zertifikatejournale upozorňuje, že v současnosti nabízejí šanci na reálné přírůstky kapitálu jen komodity a akcie. Vzhledem k rostoucí hrozbě inflace píše mj. i o inflačních certifikátech. Jako každá investice mají své klady i zápory. Opatrnější investory, které téma zajímá, mohu odkázat na zpravodaj Zertifikatejournal.    
    
V zahraničí je možné koupit „antiinflační“ dluhopisy s pohyblivou úrokovou sazbou, obligace vázané na růst inflace či podílové listy, které do nich investují. Je tu ale měnové riziko. V korunách zatím nic takového – kromě občasné emise prvně jmenovaných dluhových cenných papírů – neseženete. A je otázka, zda by o ně byl zájem. Pokud by se ale stal z inflace dlouhodobý strašák, může být vše jinak.

Kdo sází na velké riziko, bude mít podle Reuters od příštího týdne k dispozici nový trh s aktivy bankrotujících firem, který připravuje firma Restricted Stock Partners, zaměřující se na obchody s nelikvidními a dalšími problematickými cennými papíry. Její šéf Barry Silbert odhadl velikost tohoto trhu na 75 mld. dolarů. Jeho cílem je umožnit různým subjektům, které mají pohledávky vůči bankrotujícím firmám, aby je mohly prodat investorům, než bude konkurz ukončen.

Zájem o tzv. distressed investing neboli investice do firem ve finančních potížích vzhledem k situaci na finančních trzích roste. Polívčičku se v tomto směru snaží přihřát řada subjektů, hlavně hedgeové fondy. A například fond kvalifikovaných investorů Pioneer Premium 1, jehož výkonnost je napojena na fondy hedgeových fondů Momentum AllWeather Fund a Meteor Opportunities.

Jde bezesporu o zajímavý, byť velmi rizikový byznys, který by měl pomoci pročistit situaci na trzích, není však pro každého. Proto si nelze než přát, aby se dění na trzích uklidnilo a investoři našli řadu zajímavých příležitostí i u firem, které podobné potíže nemají.

Foto: Profimedia.cz
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo