Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sázka miliardářů

Pavel Kohout
Pavel Kohout
13. 6. 2008

Americký miliardář, podnikatel a spekulant Warren Buffett (věk 77 let, odhadovaná výše majetku kolem 62 miliard dolarů) se nedávno vsadil o milion. Protihráčem v sázce je investiční společnost Protégé Partners. A co je vlastně předmětem sázky?

Sázka miliardářů
Profesní zaměření obou stran napovídá, že jde o investice. Warren Buffett je již dlouhá desetiletí šéfem společnosti Berkshire Hathaway, která je vlastně holdingovou společností sdružující rozmanité typy investic. Převažují pojišťovny, ale Buffett vlastní i energetické, potravinářské, maloobchodní a výrobní společnosti.

Je nutné zdůraznit, že Berkshire Hathaway není jen tak obyčejný fond, který prodává a kupuje akcie. Buffett je známý jako aktivní manažer, který nejen pečlivě přemýšlí, co koupit a co prodat, ale společnosti, v nichž má podíl, také skutečně řídí a ovlivňuje.

A to téměř vždy k lepšímu. Proto má Buffett vynikající pověst nejen v USA, ale na celém světě. Je osobním důkazem, že velmi bohatý člověk se může k majetku dostat poctivě a že z tohoto majetku mohou mít prospěch i jiní. Pro miliony drobných spekulantů je pak Buffett žijícím dokladem, že aktivní řízení investičního portfolia má význam ve smyslu dosažení nadprůměrných výnosů.

Nuže – a tato ikona akcionářského aktivismu se nyní vsadila, že během následujících deseti let pasivně řízený akciový fond Vanguard překoná výběr nejlepších, aktivně řízených hedge fondů sestavený společností Protégé Partners. Na vysvětlenou: pasivně řízený fond kopíruje vývoj určitého akciového indexu a nesnaží se o jeho překonání. Na oplátku nabízí klientům nižší poplatky.

Mezi americkou veřejností jsou proto pasivní fondy velmi populární. Naproti tomu hedge fondy (český překlad neexistuje, snad by se mělo říkat neregulované fondy) jsou výběrové fondy pouze pro bohaté investory řízené špičkovými (a špičkově placenými) manažery. Za vyšší očekávané výnosy se ale platí mnohem vyššími poplatky. Zkrátka, indexové fondy a neregulované fondy jsou něco jako Škoda Felicia ve srovnání s ferrari. Tedy, levné auto pro každého ve srovnání se špičkově výkonným vozem, který ovšem hodně „žere“.

Buffett tvrdí, že investice do akciového indexu s nízkými poplatky je zkrátka výhodnější než sázka na údajné nadprůměrné schopnosti manažerů. Koneckonců, špičková výkonnost vybraných manažerů je jen vzdušným zámkem, zatímco jejich špičkové platy jsou skutečností. Nízké poplatky indexových fondů jsou ale také skutečné – díky nim mívají indexové fondy mírně nadprůměrnou výkonnost v delším období.

Jak sázka Warrena Buffetta s firmou Protégé dopadne, uvidíme za deset let. Sázka je natolik zajímavá, že na ni investiční svět časem určitě nezapomene. Výsledek sázky může dokonce i poznamenat vývoj investičního světa. Vítězství indexového fondu by znamenalo posílení důrazu na nižší poplatky. Vítězství neregulovaných fondů by přineslo těmto stále poměrně exotickým typům investic rozšíření popularity – protože by se potvrdilo, že vysoké poplatky jsou alespoň někde a někdy odůvodněné. Výhra by mnohým manažerům pomohla vydělat – například na nové ferrari.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo