Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zaostřeno na data a etiku

František Mašek
František Mašek
19. 6. 2008

Asociace pro kapitálový trh (AKAT), jež sdružuje rozhodující účastníky finančního trhu, se dohodla na rozsahu informací, které budou muset její členové, spravující fondy, od září či října poskytovat veřejnosti. Investoři by měli v budoucnu vydělat i na etickém kodexu, který AKAT připravuje.

Zaostřeno na data a etiku
Běžný investor si všímá hlavně kurzů fondů, které již nyní publikuje většina domácích i zahraničních fondů – ve vlastním zájmu – denně. Nově budou ovšem muset veškeré fondy denominované v korunách, tedy i cizích správců, publikovat každý týden objem prodaných a zpětně odkoupených podílových listů a aktuální výši jejich majetku. Ostatní zahraniční fondy pak budou tento údaj publikovat měsíčně.

Na první pohled se toho příliš nezmění. Data o týdenních prodejích či odkupech jsou ale považována za důležitý ukazatel aktivit fondů. Vzhledem k tomu, že je většina fondů, které se prodávají v České republice, včetně těch zahraničních, denominována v korunách, týdenní výsledky podstatné části z nich budou srovnatelné. Škoda jen, že se nerozšiřuje struktura informací, které musí fondy investorům poskytovat.  

Narozdíl od slibů z minulosti tak zatím nebude v přehledu informací o fondech uveden například ukazatel TER, což je Total Expense Ratio, který má zahrnovat veškeré náklady, jež jsou účtovány na vrub investičního fondu, kromě transakčních a jim podobných nákladů.

Nejde o všelék. Přesto je z výše TER (čím je nižší, tím lépe), na první pohled možné zjistit, jak si stojí fond v porovnání s konkurencí a zda je ve srovnání s ní drahý nebo naopak. Ale můžete také porovnat TER fondu s výší výnosů.      

Pomaleji, než se předpokládalo, zatím probíhá příprava etického kodexu AKAT, který může investorům rovněž významně pomoci. Asociace má zatím připravenou jen jeho část, která se týká etiky investičního managementu.

Neméně důležité je upravit také pravidla pro reklamu a prodej produktů, informační povinnost fondů, ale také třeba tzv. duraci, což je průměrná doba, za kterou investor získá příjmy z investice.

Nejde o akademickou záležitost. V Česku je dosud možné využít tzv. průměrné durace. Portfolio některých konzervativněji investujících fondů, například peněžního trhu s doporučeným minimálním investičním horizontem do jednoho roku, tak mohou díky průměrné duraci tvořit i rizikovější investiční instrumenty s mnohem delším horizontem.

Pokud fond kromě nich držel krátkodobé cenné papíry, například tříměsíční, snadno splnil požadavek průměrné durace. Rizikovost podobné investice tak byla vyšší, než by mělo odpovídat fondu peněžního trhu, o čemž některé fondy konzervativní investory neinformovaly. Podobný přístup může přinést vyšší zhodnocení, ale také ztráty.

AKAT, který má po přijetí Conseq investiční společností a správce fondů WIOF již 41 řádných a po rozšíření o šest subjektů 31 přidružených členů, se dále zaměří na legislativu a daňovou reformu. 

Navrhovaná novela zákona o kolektivním investování, která počítá se zavedením nových produktů včetně alternativních typů fondů, hodlá reagovat i na další změny vycházející z měnící se evropské legislativy. V souvislosti s chystanou daňovou reformou má být připravena analýza produktů prodávaných na území České republiky.

V současné době se čeká, kdy prezident Václav Klaus podepíše novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Novela, která by mohla platit od července, aplikuje ustanovení Směrnice EU o trzích finančních nástrojů (MiFID). Klade zvýšený důraz na odbornou péči a dělí klienty na neprofesionální, profesionální a způsobilé protistrany.

Koncem března spravovali členové AKAT v ČR nebo v zahraničí majetek ve výši 714,32 mld. Kč, téměř o miliardu a půl méně než koncem roku 2007. Objem aktiv, která obhospodařovali klientům ve fondech, klesl v 1. čtvrtletí o téměř 19 mld. Kč na 296 mld. Kč. Bude velmi zajímavé sledovat, jakých výsledků dosáhnou členové Asociace vzhledem ke stále nepříliš příznivému vývoji akciových i dalších trhů ve druhém čtvrtletí.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo