Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Světlo na konci tunelu?

František Mašek
František Mašek
24. 6. 2008

Akciím se minulý týden opět příliš nedařilo, což platí především o škaredém pátku. Nejdůležitější americké i evropské akciové indexy přišly hlavně díky němu o tři i více procent, PX pražské burzy o necelá dvě procenta. Rozpačitý vývoj pokračoval i počátkem tohoto týdne.

Světlo na konci tunelu?
Není divu. Vedle přehršle stále nepříliš pozitivních zpráv, které se týkají úvěrové krize, přichází řada dalších varování z trhu s ropou. Ta zůstává nadále drahá, což posiluje inflační tlaky v celém světě. Obavy z rostoucí inflace nerozptýlilo ani zasedání největších ropných producentů v saúdskoarabské Džiddě.

Kromě předem známého příslibu Saúdské Arábie, že zvedne od července denní těžbu ropy o 200 tisíc barelů a může ji v případě potřeby dál zvyšovat, a nově deklarované ochoty pomoci chudým zemím kompenzovat drahou ropu nepřineslo toto jednání žádný slib, že by podobně mohli postupovat i další členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ti tvrdí, že ropy na trhu je dostatek, a argumentují předpokládaným poklesem poptávky po této surovině. Mnozí z nich navíc obviňují z  nedostatku ropy spekulanty. 

K jakým výsledkům dospěje šetření Mezinárodního měnového fondu, které se má příčinami růstu cen ropy a zmíněnou rolí spekulantů zabývat? Trh ropy přitom v poslední době provází řada protichůdných názorů. Zatímco známý komoditní guru Jim Rogers varuje podle serveru www.akcie.cz před tím, že Saúdská Arábie, případně další arabští producenti ropy, nadhodnocují ověřené zásoby této suroviny, britský list Independent cituje opačný názor. Šéf organizace Royal Society of Chemistry Richard Pike totiž naopak tvrdí, že jsou zásoby černého zlata nejméně dvakrát vyšší, než tvrdí ropné společnosti.    

Je ropy dost či málo?
Najít věrohodné důkazy pro jedno či druhé tvrzení je ovšem obtížné, a tak budou spekulace na toto téma pokračovat. O tom, že je situace na trhu s ropou poměrně vážná, svědčí hlavně dvě události z minulého týdne. Americký prezident George Bush vyzval Kongres, aby zrušil zákaz těžby ropy v pobřežních vodách USA, vydaný před 27 lety. Čína, která je druhým největším spotřebitelem energie, zase podle agentury Bloomberg zvýšila ceny benzínu a nafty o 18 %. 

Přispějí tyto kroky spolu s některými dalšími – hovoří se například o možném zvýšení těžby ropy v Iráku – k poklesu cen této suroviny? A budou mít tedy nakonec pravdu spíše ti, kteří tvrdí, že jde o neodůvodněnou cenovou bublinu?

Ropa, respektive inflace bude určitě jedním z hlavních témat zasedání americké centrální banky Fed. Ta dala již dříve najevo, že je období snižování úrokových sazeb u konce a lze očekávat opačný trend. Že by zvedla úroky již v tomto týdnu, se ale příliš neočekává. Jako vždy bude nicméně velmi ostře sledováno vyjádření banky k aktuální situaci.

Řešení dilematu, nakolik je ještě možné podpořit zpomalující se ekonomiku USA sužovanou důsledky krize na trhu nemovitostí a v jaké míře bojovat s drahou ropou, Fedu rozhodně nikdo nezávidí.

Zdá se nicméně, že obavy z recese amerického hospodářství dál klesají. Proti tomu nicméně stojí i opačné názory, a to například šéfa stejnojmenného hedgeového fondu Johna Paulsona, citovaného Bloombergem, podle něhož odpisy ztrát, spojené s trhem nemovitostí, dosáhly zatím jen třetiny reálného stavu. Není divu, že finanční trhy zůstávají silně nervózní a napjatě čekají na kroky či vyjádření banky Fed a na další makro- či mikrodata.

Optimistická KBC
Pozitivnější pohled na dění na trzích nabízí hlavní stratég belgické KBC Asset Management Luc Van Heden. USA sice podle jeho slov čekají další špatné ekonomické zprávy, recese v USA bude ale pravděpodobně poměrně krátká a docela mírná. Běžně trvá 8–10 měsíců.

Pokud by tedy začala v lednu (což ale zatím dostupné informace zcela nepotvrdily), lze očekávat ještě asi pět měsíců zhoršující se makroekonomická data, což se má týkat hlavně trhu bydlení. Trhliny se objevují i v evropských ekonomikách, zatímco rozvíjející se trhy se podle KBC AM pozoruhodně drží.   

Zpráva pokládá obavy z inflace v tradičních průmyslových zemích za neopodstatněné. Dražší energie a potraviny hlavně snižují kupní sílu a vedou tak ke zpomalení ekonomiky, což je vývoj, který dlouhodobě sníží inflační rizika. Hůře tomu může být v rozvíjejících se zemích, jejichž ekonomiky silně rostou.

Akciové trhy ještě může čekat několik složitých týdnů, zdá se ale, že se již ustálily. Obecně předjímají novou fázi ekonomického cyklu asi šest měsíců před koncem recese, což je bod, jehož již bylo dosaženo. Podmínky pro nové zotavení tu již jsou: úrokové míry jsou nízké, rozumný růst výnosů atraktivní hodnoty akcií.

KBC proto zaujímá velmi silnou pozici v jihovýchodní Asii. Van Heden také zmiňuje přesun váhy na (evropské) finanční sektory, které byly loni rovněž tvrdě postiženy a jejichž akcie jsou výjimečně nízko. U dluhopisů pokládá za atraktivnější firemní, hlavně dluhopisy finančních institucí, a také vybrané obligace z rozvíjejících se trhů. 

Podobně, byť v opatrnějším duchu, vyznívá zpráva konkurenční ING. Nehovoří tak jasně o možném obratu na trhu, upozorňuje ale na to, že akcie začínají většinou růst v okamžiku, kdy se recese přehoupne do druhé poloviny. Je proto třeba spíše sledovat hlavně makroekonomická data v USA i v Evropské unii a náladu amerických i evropských spotřebitelů než vývoj jednotlivých burzovních indexů.

Ještě před koncem roku by prý mohl podpořit posilování indexů nadprůměrný hospodářský růst v Asii, Latinské Americe i ve střední a východní Evropě. Tento růst by samozřejmě podpořil zpomalení růstu cen energií a komodit. Zpráva ING poukazuje i na třetí volební rok prezidenta George Bushe, což je období, kdy v minulosti americké akcie vždy posilovaly.

Dochází tedy na akciových trzích k již několikrát avizovanému obratu? Snad se v daném případě nepotvrdí, že přání je zatím znovu pouze otcem myšlenky.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo