Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bezkonkurenční CFD kontrakty?

František Mašek
František Mašek
30. 6. 2008

„Hledejte peníze tam, kde jich je nejvíc a kde neexistují podvody!“ Reklamní slogan cudně zamlčuje, že dohody s CFD kontrakty přes firmu GCI Financial Ltd. mohou skrývat i úskalí.

Bezkonkurenční CFD kontrakty?
Investoři mohou jásat. Problém, do čeho v současné nejisté době na finančních trzích vložit peníze, byl vyřešen! Stačí přijmout novou bezkonkurenční nabídku v oblasti financí, kterou zprostředkovává třebíčská Brokers Job.

Jde o obchody s tzv. CFD kontrakty na světových burzách, jinými slovy kontrakty na vyrovnání rozdílů na akciových, měnových a komoditních trzích. „Nabízíme nový systém v tomto obchodování a to tzv. pro normální obyčejné lidi,“ uvádí mailová nabídka, inzerovaná například v Severočeském kraji.   

Náborový dopis Jiřího Dařílka, který získal server Finmag, nabízí možnost velmi vysokých příjmů. Zaškolení je zajištěno, výhody jsou nesporné. V příloze najde zájemce další podrobnosti. Mj. se v ní uvádí: „Jsme oficiálním partnerem GCI Financial Ltd., která je celosvětovým lídrem č. 1 v obchodování s CFD kontrakty a v poskytování on-line služeb. Vlastníme bezkonkurenční produkt, který má obrovskou budoucnost. Budete obchodovat v klidu svého domova jen s pomocí internetu.“ Případní zájemci mohou navštívit prezentaci, která je naprosto nezávazná a nestojí nikoho ani korunu. 

Pro obyčejné lidi?
Příloha dopisu působí poměrně vemlouvavě: „Naučíme Vás, jak být úspěšní. Během měsíce, maximálně dvou, budete vědět, jak na to. Uvidíte, jak vyděláváme my, a to tzv. přes rameno krok za krokem. Vše se naučíte – my jsme se to také naučili. Těm, kteří namítnou, že tomu nerozumí a že to neumí nebo že to nikdy nedělali, odpovídáme: nemusíte umět anglicky, nemusíte být ani počítačový expert. Byl vytvořen nový systém v tomto obchodování. Jak už bylo uvedeno tzv. pro normální obyčejné lidi.“

„Pokud budete dbát našich rad, budete úspěšní a budete nám jednou děkovat, že jsme Vás pozvali mezi nás,“ uvádí rovněž zmíněná nabídka. Takže milí obchodníci na celém světě: dovedeno do důsledků stačí využít této nabídky a nebudete litovat!

Prezentace je tedy zdarma, za podrobnější seminář a demoverzi programu se podle Dařílka platí tisíc eur. Vedení účtu je bezplatné, minimální částka investice činí dva tisíce eur. Jak vysvětluje, pro případ, kdyby musel investor čelit případným výkyvům trhů. 

Jde o první přiznání, že trhy, rozuměj CFD kontrakty, o které jde, mohou také skončit ztrátou. Náborový dopis ani jeho příloha přitom neobsahují jediné upozornění na možná rizika. „Jde o marketingovou věc. Každý přece ví, že jde o obchody na burze a burza je burza,“ řekl v této souvislosti Finmagu Dařílek.

Společnost Brokers Job, kterou má zaregistrovánu podnikatel Jan Kříž, potřebnou licenci k nabízení těchto služeb nemá. BJ podle Dařílka poskytuje pouze vzdělávací programy a burzovní podporu, takže licence prý není potřeba. Toto tvrzení je ale (viz dále) problematické.

GCI Financial nemá v ČR licenci
Investiční služby na území ČR mohou poskytovat jen subjekty, které mají licenci nebo povolení ČNB, případně zahraniční osoby, jež sídlí v jiném členském státě Evropské unie a mají jeho povolení k poskytování investičních služeb. Společnost GCI Financial Ltd. žádné z uvedených povolení nemá a na území České republiky proto nemůže poskytovat investiční služby, uvedl Pavel Zúbek z tiskového oddělení České národní banky.

Dařílek tvrdí, že o tom neví, a odkázal Finmag na svého šéfa Jana Kříže. Ten serveru řekl, že o této záležitosti s ČNB jedná rok a půl. Zúbek ale konstatoval, že si ČNB není vědoma, že by jednala s panem Křížem nebo Brokers Job. Z jejích internetových stránek přitom podle Zúbkových slov vyplývá, že patrně nabízí služby investičního zprostředkovatele, aniž k tomu má oprávnění.    

Jak dále řekl Kříž, je společnost GCI Financial Limited registrována na Belize, což je vysvětlováno daňovými důvody. K aktivitám GCIFL lze najít rozsáhlou diskusi na serveru www.financnik.cz, včetně řady negativních ohlasů. Nechť si tedy případný zájemce o transakce jejím prostřednictvím udělá obrázek sám. 

Zúbek také Finmag upozornil, že ČNB vedla správní řízení s akciovou společností Ardeus, která zprostředkovávala  přístup k softwarovým programům GCI Financial Ltd. umožňujícím bezhotovostní obchody s devizov ými hodnotami. K tomuto softwarovému programu poskytuje i servisní, poradenské a lektorské služby. V řízení, vedeném pro porušení devizového zákona, byla této společnosti uložena sankce a opatření k nápravě. Banka zároveň vydala zhruba před rokem před touto firmou varování na svých internetových stránkách. 

Rozhodně ne pro každého

Obchody s CFD kontrakty jsou ve světě stále populárnější. Jejich podstatu není tak složité pochopit, mj. i díky programům, které v tomto směru existují. Je ovšem očividné, že podobné transakce vyžadují řadu zkušeností. Zkušený investor si jistě dobře rozmyslí, kterou společnost při těchto obchodech využije. Méně zkušení by si od nich měli nechat poradit.

Názory na poskytovatele podobných služeb se mohou přirozeně lišit. Jedno je nicméně jisté: rozhodně nejde o obchody, které zvládne každý, jak alespoň na první pohled působí nabídka Brokers Job.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo