Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

BRIC a luxus

František Mašek
František Mašek
4. 7. 2008

Zajištěné fondy sice nejsou mezi zkušenými investory příliš populární, přesto je o ně v ČR velký zájem. Vysvětlení tohoto paradoxu nabízí Martin Fuchs z pražské pobočky britské banky HSBC.

BRIC a luxus
Nejde o alternativu k investicím, ale k termínovým vkladům, na nichž má stále většina Čechů peníze. O aktiva těchto řekněme pohodlnějších, přesněji řečeno spíše velmi konzervativních spoluobčanů, se přitom logicky vede velký boj.

V aktuální nabídce zajištěných fondů finanční skupiny HSBC převažují rozvíjející se trhy. Klientům nabízí především fond BRIC a kromě toho i další, jejichž výnos je odvozen z výsledků rozvíjejících se trhů. Doplňuje je fond, jehož zisky budou vycházet z vývoje akcií společností ze sektoru infrastruktury.

Fond BRIC, jehož zisk bude stanoven podle toho, jak se budou vyvíjet akcie brazilských, ruských, indických a čínských společností z indexu Standard & Poor´s BRIC 40, je denominován v korunách. Výnos bude počítán ze čtvrtletních průměrů za celé investiční období. Pokud dosáhne růst indexu za tři roky 20 nebo více procent, investor vydělal 20 % a fond ukončí činnost. Kdyby to bylo méně, prodlouží se splatnost fondu na šest let. Investor pak po ukončení činnosti fondu obdrží původní částku investice plus 75% zhodnocení příslušného indexu. Kdyby byl v minusu, dostane původně vloženou částku.

Určitou nevýhodu může představovat minimální objem investice 200 tisíc korun. Skupina BRIC patří mezi rychle se rozvíjející trhy. Fuchs nepředpokládá, že by byly přehřáté a měly již to nejlepší období za sebou.

K tomu, aby byl výnos fondu zajímavý, má přispět jeho vyvážené portfolio. Největší váhu v něm mají s 9,60 %, resp. 6,31 %, dvě energetické společnosti – ruský Gazprom a Petroleo Brasileiro - Petrobras. Mezi ně se s 9,03 % vklínila telekomunikační China Mobile Ltd. Kromě energetických firem, které v indexu zastupuje ještě ruský Lukoil a Petrochina Company Ltd., najdeme mezi deseti největšími tituly čtyři finanční instituce – jde o China Life Insurance Company, Industrial and Commcercial Bank of China, brazilské Bradesco–PN a China Construction Bank Corporation.

Kromě fondu BRIC nabízí HSBC také dolarový zajištěný fond, jehož zhodnocení vychází z největších společností působících na rozvíjejících se trzích, což zahrnuje firmy ze skupiny BRIC, ale také mexické, korejské, tchajwanské, jihoafrické, turecké a další společností, včetně tzv. Nové Evropy. Výnos šestiletého fondu se přitom vypočítává z týdenních průměrů v posledním roce jeho existence. Minimální investice činí pět tisíc dolarů. Investor se podílí na růstu trhu 100 %, jeho maximální výnos je však omezen 46 %.

Porovnání s ČSOB

Konstrukci a možný výnos obou zajištěných fondů HSBC a jejich úspěšnost je a bude možné porovnat s novým fondem ČSOB Nových nadnárodních firem 1 z rozvíjejících se zemí. Tvoří sice součást investičního životního pojištění této finanční skupiny, nazvaného Maximal Invest, přesto může být toto srovnání zajímavé. Jde o pětiletý fond s 80 % podílem na výnosu koše vybraných dvaceti akcií. Většina firem bude asi shodná jako u fondu HSBC., jejich počet je ovšem ve srovnání s indexem Standard & Poor´s BRIC 40 poloviční. Maximální výnos je přitom omezen 50 %.

Kromě toho nabízí HSBC Infrastrukturní růstový fond, jenž vyžaduje investovat na pět let alespoň 500 liber. Výnos fondu je odvozen od indexu S&P Global Infrastructure, na jehož růstu se podílí 90 %. Tvoří ho mj. akcie německých E.onu nebo RWE, italské Atlantia SPA či kanadské TransCanada Corporation. Jak fond dopadne, závisí na hodnotě týdenních průměrů v posledním roce existence fondu.

Spořitelna preferuje luxus

Trochu jiným směrem se rozhodla vydat Česká spořitelna, jejíž 37. Zajištěný fond je založen na touze po luxusu. Fond, jehož výnosy se vypočítávají čtvrtletně a budou průběžně zamykány, může za pět let investorům vydělat 43,50 %. Koš akcií, z nichž se toto zhodnocení počítá, tvoří vybraní výrobci luxusního zboží nebo společnosti nabízející služby pro vybranou klientelu, jako jsou automobilka BMW, Carnival, Cie Financiere Richemont, Coach, Hermes, Julius Baer, L´Oréal, LVMH Moet, Hennesy, Louis Vuitton, Nikon, Pernod Richard, PPR, Porsche, Sony, Swatch nebo Tiffany.

Investoři, kteří hledají zajímavý výnos, ale nehodlají investovat sami, mohou samozřejmě využít podobně koncipovaných klasických a nikoliv zajištěných fondů (například BRIC), které nemají nijak omezen výnos, ale ani ztrátu. Opatrnější spoluobčané, pro něž skutečně představují zajištěné fondy alternativu k termínovým vkladům, nejspíš zůstanou u této možnosti, která jim nabízí větší jistotu.

Fondy versus certifikáty

Mezi investory se často diskutuje, zda, případně kdy má smysl preferovat podílové či investiční fondy před certifikáty a naopak. Fuchs tvrdí, že certifikáty jsou obecně vhodnější pro rozvinuté trhy. V případě těch rozvíjejících se, jejichž problémem bývá často nedostatek informací a nejsou tudíž dostatečně efektivní, je podle jeho názoru vhodné preferovat aktivní správu portfolia prostřednictvím fondů. Dokládají to výsledky indického či dalších fondů HSBC.

Vždy samozřejmě závisí na správci konkrétního fondu. Vzhledem k potenciálu, který, byť za cenu nemalého rizika, nabízejí a nejspíše budou nadále nabízet tyto trhy, stojí zmíněná úvaha rozhodně za zamyšlení.

Foto: Profimedia.cz
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo