Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hledání dna pokračuje

František Mašek
František Mašek
8. 7. 2008

Úvěrová krize, na jejímž počátku stály potíže na americkém trhu hypoték, je podle šéfa globálních trhů Deutsche Bank Anshu Jaina sice překonána, akciové trhy však minulý týden dál oslabovaly.

Hledání dna pokračuje
Představitelé Deutsche Bank, Lehman Brothers a UBS ovšem očekávají ve druhé polovině roku nejvyšší růst amerického akciového indexu S&P 500 za posledních 26 let. Mají, či nemají pravdu? „Kdyby se historie opakovala, jejich předpověď se nesplní,“ uvedla k tomu lakonicky agentura Bloomberg.

Britský týdeník The Economist shrnul důvody, proč akcie ztrácejí, do čtyř základních faktorů, které ovlivňují akciové trhy: jde o ekonomický růst, firemní zisky, úrokové sazby a míru inflace. Zatímco první dva jmenované zřejmě klesají, u dalších dvou je tomu naopak. Jak podotýká týdeník, jde o nejhorší možnou kombinaci.

Pohled na vývoj akcií v posledních týdnech neskýtá příliš optimistický obrázek. Zatímco americký trh a vyspělé evropské trhy ztratily minulý týden od necelého jednoho do tří procent, index PX pražské burzy přišel o téměř čtyři procenta. Trhy přitom velmi negativně pocítily zprávu americké investiční banky Goldman Sachs, podle níž mohou evropské banky ke krytí ztrát způsobených hypotéční krizí potřebovat kapitál ve výši dalších 90 mld. eur.

Uklidní Írán trh s ropou?

V pondělí to zpočátku vypadalo pro akcie přece jen lépe. Přispěl k tomu pokles ceny ropy, související s možným uklidňováním situace kolem íránského jaderného programu. Jak se ale ukázalo, šlo jen o dočasné naděje. Akcie znovu ztrácejí.
Těžko říci, nakolik může reálně přispět k dalšímu poklesu ceny této suroviny také probíhající schůzka šéfů států a vlád sedmi nejvyspělejších zemí a Ruska (G8) v japonském Tójaku, o níž mají lídři těchto zemí rovněž jednat.

Nakolik ovlivní situaci na akciových trzích jiné dvě navzájem propojené události – citovaná příznivá předpověď pro americké akcie, která souvisí s očekávaným prudkým nárůstem firemních zisků?

Z konsensu deseti amerických stratégů pro Bloomberg totiž vyplývá, že index S&P 500 by měl do ledna posílit o 18 %. Jejich předpověď je částečně založena na odhadu, podle něhož podnikové zisky vzrostou ve čtvrtém čtvrtletí o 50 %. Agentura ovšem upozorňuje na situaci v roce 2001, kdy podnikové zisky naposledy poklesly a pak rostly tři čtvrtletí, než začaly akciové trhy oživovat.

Uvádí rovněž jinou prognózu stratégů ze začátku roku, kdy v průměru očekávali letošní 11% přírůstek indexu S&P 500. I kdyby tedy do ledna vzrostl o zmíněných 18 %, zaostanou kvůli letošnímu 14% propadu tohoto indikátoru za svým lednovým odhadem.

Na akcie samozřejmě nemusí donekonečna působit současný souhrn nepříznivých faktorů. Ve hře zůstávají i prezidentské volby v USA, což je rok, kdy americké akcie tradičně rostou. Zatím však na trzích stále panuje velká nervozita.

Dál pozor na banky!
Zisky společností, které tvoří index S&P 500, klesly tři měsíce po sobě. Ve druhém čtvrtletí by se měly snížit o 11,2 %. Data Bloombergu přitom naznačují, že bez společností z finančního sektoru by se měly za tyto tři měsíce zisky firem zvýšit o 7,1 %. Pokud se tento odhad potvrdí, bude ovšem tomuto vývoji odpovídat pohyb cen jejich akcií na burzách?

Vsadí si někdo na brzké uklidnění situace na trzích? Blíže pravdě se zdá spíše nová předpověď Erste Bank, jejíž analytici očekávají ve třetím čtvrtletí a možná i déle velké výkyvy akcií na obě strany s vysokou volatilitou.

Jedna z univerzálních rad dlouhodobým investorům doporučuje nakupovat, což není vzhledem k situaci na trzích záležitost pro slabé nervy. Historie na druhé straně ukazuje, že po špatných dnech vždy přišly ty lepší. Problém je, že nikdo neví, jak dlouho si na ně ještě počkáme.

Na druhé straně trhy často začaly růst v době, kdy byly investoři přehnaně pesimističtí, a málokdo něco podobného očekával. Naplní se podobný scénář brzy i tentokrát, i když tomu zatím nic příliš nenasvědčuje?
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo