Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vsadíte na „soft“ komodity?

František Mašek
František Mašek
31. 7. 2008

Ceny některých komodit jsou nejspíš přehřáté a mohou jít dolů. Dlouhodobě ovšem dál představují zajímavou investici.

Vsadíte na „soft“ komodity?
Jen málo trhů je v posledním období tak vrtkavých, jako je tomu v případě ropy.  Ačkoli černé zlato prochází v poslední době rozsáhlou korekcí, zůstává stále drahé a nelze vyloučit, že v budoucnu překoná další rekordy. V delším horizontu zatím málokdo předpokládá, že by šla jeho cena výrazněji dolů. Spíše naopak. Podobný vývoj čeká mnoho expertů i u řady dalších komodit.

Cukr a kakao?
„Nadále očekávám desetiletý až patnáctiletý býčí komoditní trh,“ řekl Finmagu Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum, zaměřené převážně právě na komodity. Historie ovšem potvrzuje, že podobný vývoj provázejí i větší cenové korekce.

Pírko patří k těm, kteří něco podobného předpokládají v případě ropy. „Pokud cena barelu této suroviny rychle vzrostla z 90 ke 150 dolarům, nemohu říci, že je to v současnosti výhodná koupě. Spíše se kloním se korekci ke 130 dolarům nebo i níže.

Stačí se podívat na vývoj cen zlata, které v březnu dosáhly rekordních tisíc dolarů za troyskou unci a nyní se obchodují kolem 900 dolarů. Ropa je přitom daleko více volatilní.

Dlouhodobě pokládá za zajímavé energetické suroviny. Krátkodobě, tedy v řádu měsíců, může jít ovšem jejich cena podle Pírkových slov dolů. Za zajímavé pokládá v delším i kratším období kovy, ale také tzv. soft komodity, konkrétně cukr, kávu, kakao a obilniny.

„Bez ohledu na možné přehřátí komoditních trhů investorům doporučujeme, aby komodity kvůli diverzifikaci rizik tvořily pět procent jejich portfolia,“ říká Radko Semančík z ČSOB Investiční společnosti.

Analytik Zdeněk Šafka z téže finanční skupiny na rozdíl od Pírka důvěřuje ropě. Domnívá se, že vzhledem k dalšímu růstu její spotřeby nemá její cena příliš šancí klesat. Upozorňuje přitom na řadu poměrně pesimistických odhadů, včetně toho, který publikovala Mezinárodní agentura pro energii (EIA).

Ve zpávě se objevují obavy, že přes zpomalení ekonomického růstu kvůli poklesu dodávek ze států mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) spotřeba černého zlata dál poroste.

„Když společnost Goldman Sachs předvídala sto dolarů za barel ropy, pokládal jsem to za přehnané. Neměl jsem pocit, že má ještě prostor k  růstu. Nyní tajně doufám, že nebude stát „slibovaných“ 200 dolarů. V dlouhodobém horizontu to rozhodně nelze vyloučit,“ řekl rovněž Šafka.

Možnosti, že by v nejbližších letech došlo k energetické revoluci, která by změnila situaci na trhu této suroviny, nevidí příliš růžově. Obává se také, že pokud by globální ekonomika výrazněji poklesla, OPEC může znovu utáhnout kohoutky. Vedle toho je třeba vzít v úvahu rostoucí spotřebu v rozvíjejících se zemích.

Z dalších komodit zůstává samozřejmě zajímavé zlato, příliš prostoru pro růst nevidí naopak Šafka v případě platiny nebo paladia, což souvisí s málo příznivým vývojem automobilového průmyslu. Až budou na podzim nebo v zimě třeba k výrobě palivových článků, mohou znovu růst.

Zelená cenám potravin?
Dál by měly naopak růst ceny potravin a možná i dalších energetických surovin. Tlak na snížení emisí může zvýšit význam zemního plynu. Poroste zřejmě také role uhlí. I Šafka přitom očekává růst cen tzv. soft komodit.

K dražším komoditám přispívalo oslabování dolaru. Podle Šafkových slov by ale měla jeho hodnota pozvolna růst. Jednou z příčin jsou nedávná slova šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta, který zpochybnil možný prudký růst úrokových sazeb v eurozóně. Ve čtvrtém čtvrtletí by tak mělo stát euro v průměru 1,46 dolaru, koncem roku by měl vůči jednotné evropské měně posílit na 1,44.

Hlavní ekonom Atlantiku Finanční trhy Petr Sklenář naopak ve druhé polovině roku očekává na trhu s ropou korekci a nevylučuje dokonce pokles ceny k úrovni 100 dolarů za barel. Vychází přitom z očekávaného zpomalení hlavních ekonomických center, tedy USA a západní Evropy, a z toho, že růst cen ropy vyvolá tlak na úspory a její efektivnější využívání. Ke zpomalení poptávky po ropě by mělo přispět i snížení nebo odstranění dotací na cenu ropy v asijských státech.

Také Sklenář přitom očekává, že bude býčí trend na trhu komodit pokračovat, protože nabídka dokáže velmi obtížně čelit rychle rostoucí poptávce, což se pravděpodobně v dohledné době nezmění. Roli hrají i nízké stavy zásob, především zemědělských komodit.

Současné ceny komodit jsou nominálně na maximu, ovšem reálné ceny (po odečtení inflace), s výjimkou ropy, nikoliv. „Cena řady komodit by musela vzrůst na dvojnásobek, aby vyrovnala svá maxima ze 70. a případně 80. let,“ uvedl rovněž Sklenář.

Za zajímavé stále považuje zemědělské komodity, jako jsou kukuřice, sója a bavlna a také drahé kovy (zlato). Na druhou stranu doporučuje investorům minimálně opatrnost u energií a technických kovů.

Sklenář očekává, že dolar bude ve druhé polovině roku spíše posilovat, což by se mohlo dočasně a částečně negativně projevit v cenách komodit. Jak ovšem připomíná, cena dolaru je jenom jedním z více faktorů a v žádném případě nikoliv tím hlavním.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo