Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vsadíte si na index?

František Mašek
František Mašek
14. 8. 2008

Doby, kdy Sazka umožňovala pravidelně sázet na vývoj kurzu české koruny k euru či dolaru nebo na vývoj indexu PX, jsou dávno pryč.

Vsadíte si na index?
ČR je rájem sázkařů, zejména těch, kteří se zajímají o sport. Zajímavé jsou i sázky na výsledky voleb nebo na vítěze různých pěveckých soutěží. Ekonomika a finance ovšem zůstávají stranou zájmu.

V řadě případů je zřejmě jednodušší a nejspíš i snazší vydělat si peníze investováním než spoléhat na štěstěnu díky podanému tiketu. Odvážlivcům ale nic nebrání zkusit vymyslet vlastní sázku a přesvědčit některou ze sázkových kanceláří, aby vám ji přijala.

Letos jste mohli vydělat třeba na sázce, že euro bude v červenci stát méně než 23 korun. V ČR je ale zájem o podobné sázky velmi malý. Pokud přijdete s podobným zajímavým námětem, sázkové kanceláře na něj přistoupí a vy budete mít dobrý odhad, můžete na podobné sázce hodně vydělat.

S pravidelným vypisováním kurzů na vývoj měn či indexu PX ale nepočítejte. „Na rozdíl od Velké Británie, která je v oblasti kurzového sázení nejrozvinutější zemí světa a sázení na finanční ukazatele není výjimkou, o ně nebyl v Česku takový zájem, aby se vyplatilo podobné sázky nabízet,“ řekl Finmagu tiskový mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Pro sázející i sázkové kanceláře je zajímavější, když vypisují podobné sázky ad hoc a reagují tak na zajímavé dění na trzích měn, komodit nebo na burze. Třeba v okamžiku, kdy se kurz koruny k euru nebo dolaru přiblíží k nějaké „magické“ hranici.


Finanční bookmakeři


V případě Sazky vypisují kurzy na ekonomické či finanční sázky bookmakeři spolu s finančním oddělením. Ve složitějších případech je konzultují s odborníky z finančních institucí. Hraje se podle stejných pravidel jako u jiných sázek, například sportovních. Minimální výše vkladu činí deset korun, maximální na jednu sázku, kromě režimu tzv.vysokých sázek, dosahuje podle Zikmunda 200 Kč.

Je samozřejmě možné vsadit několik tiketů s maximálním vkladem. Pokud přesahuje třicet tisíc korun, vztahuje se na něj zmíněný režim vysokých sázek. Obsluha terminálu, u kterého byla takováto sázka podána, pak informuje bookmakery a ti musí do třiceti minut rozhodnout, zda ji přijmou, nebo nikoliv.

Maximální výše výhry na jednu sázku činí při jedné až šesti tipovaných událostech sto tisíc korun, v případě sedmi až dvanácti událostí dvě stě tisíc korun. Pro režim vysokých sázek tyto limity neplatí. Trochu jiná pravidla platí pro kombinované a podobné sázky. Když někdo sází přes patnáct tisíc eur, musí Sazka podle zákona zjistit, o koho jde.
Obrana proti manipulaci je u ekonomických sázek stejná jako u těch sportovních.
 
„Sledujeme vývoj vkladů a u podezřelých sázek můžeme v souladu se zákonem upravit kurz, sázku odmítnout, nebo ji stáhnout z nabídky. Pokud si vzpomínám, u finančních sázek zatím k něčemu podobnému zatím nedošlo,“ říká Zikmund.

Jak potvrzují Ondřej Rašner ze Synot Tipu a tiskový mluvčí Fortuny Tomáš Grombíř, ani tyto sázkové kanceláře vzhledem k malému zájmu ekonomické či finanční sázky pravidelně nevypisují. „Nemáme informace o tom, že by je nabízela konkurence,“ uvedl rovněž Rašner.

Sazka, která v minulosti nabízela podobnou možnost, od této pravidelné nabídky ustoupila. „Na kurzy měn a vývoj indexu PX sázela stálá, ale nepříliš početná skupina lidí. Ve srovnání s klasickými sportovními sázkami nebo sázením na politické události či různé reality show byl tento zájem skutečně malý,“ vysvětluje Zikmund.

Podle Zikmunda ovšem Sazka zavádí tzv. EGO sázku, díky které si můžete zvýšit své ego tím, že přijdete  – mimo standardní nabídku –  s vlastní sázkou. Návrh pak posoudí bookmakeři Sazky, především z pohledu zákona, a následně nabídnou zájemci kurz spolu s dalšími podmínkami, například minimální a maximální výší vkladu.

Vsaďte si na zlato či ropu


Fortuna, která se stejně jako konkurenti zaměřuje hlavně na sport, umožňuje sázet i na vybrané společenské, ekonomické a politické události, zajímavosti nebo neobvyklé jevy. Snaží se je vybírat s rozvahou. Vypsání každé sázky totiž s sebou nese riziko. Podobná sázka musí být v prvé řadě etická, není například možné sázet na něčí smrt. Její výsledek nesmí být předem jasný. „Protože vypisujeme vlastní autorské kurzy, na každou oblast je specializovaný bookmaker, který za danou oblast odpovídá,“ vysvětluje Grombíř.

Nedávno tak Fortuna například vypsala sázku na to, zda cena barelu ropy překročí do konce července 150 dolarů. Zatímco začátkem tohoto měsíce působila podobná myšlenka poměrně reálně, dění na trhu této suroviny se jak známo otočilo a kdo si vsadil na tak silné zdražení černého zlata, prodělal. Ve hře jsou i sázky na americké prezidentské volby a další.

Češi loni podle dostupných informací utratili v sázkách a loteriích rekordních 108,3 mld. Kč. Obecně přitom platí, že společenské sázky jsou spíše doplňkové. Zatímco na sportovní události se sází v řádech milionů, u společenských záležitostí jde spíše o tisíce až deseti tisíce korun.

Sportovní sázkaři totiž sází na to, co znají – tedy na oblíbené sporty, zatímco u těch společenských jde spíše o vyjádření názoru. Výjimku představují parlamentní a prezidentské volby. Ty jsou podobně populární jako sport. Na výsledek těch posledních bylo podle Grombíře vsazeno několik milionů korun.


S egem na EGO


„Pokud chce někdo spekulovat či „hrát“ o kurzy měn (případné indexu PX – pozn. red.) může tak snadno učinit jejich nákupem,“ říká rovněž Grombíř. To je jistě pravda. Kromě „hry“ na burze prostřednictvím klasického investování si může nicméně člověk s invencí a silným egem vytvořit vlastní příležitost k výdělku tím, že v rámci zmiňovaného programu Sazky Ego navrhne vlastní sázku.

Tou třeba může být sázka, že hodnota indexu PX dosáhne do konce roku magických 2000 bodů. Proti současnosti by to znamenalo růst o téměř 30 %, což se nezdá pravděpodobné. Při kurzu 1:2 nebo kvůli velkému riziku i vyššímu to ale může být zajímavé a vynést daleko více než investice do indexu. Třeba tedy někdo podobnou sázku zkusí. Ti, kteří preferují tradiční investování, ale nejspíš zůstanou u burzy, měn či komodit.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo