Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Madonna jako dobrá investice

František Mašek
František Mašek
22. 8. 2008

Život přináší nejrůznější překvapení. Pokračující nejistota na finančních trzích zase přiměla některé agresivnější investory vsadit na aktiva, o nichž by jinak asi vůbec neuvažovali.

Madonna jako dobrá investice
K těm nejméně obvyklým patří nové investiční fondy zaměřené na nejrůznější propriety rockových a popových stálic, jejichž vznik připravují londýnské společnosti Marquee C apital Ltd. a Anchorage Capital Partners Ltd.

Měly by, jak uvedla agentura Bloomberg, vydělávat na zajímavých „suvenýrech“ od superstar Madonny nebo na špičkových kytarách od Erica Claptona a jiných hvězdných hudebníků. Agentura v této souvislosti cituje Teda Owena, řídícího specializovaný aukční dům The Fame Bureau, podle něhož touha některých lidí, zájemců o rozsáhlou sbírku z podobných artefaktů, zvedla v posledních deseti letech jejich cenu na čtyřnásobek.

Spíš pro investory než fanoušky?


Díky novým fondům by si prý měla veřejnost uvědomit spíše finanční než fanouškovskou podstatu současného „rockového a popového trhu“. Dražebníci luxusních komodit,které představují umělecké předměty, víno nebo diamanty, potvrzují, že poptávka po podobných alternativních investicích vzhledem výraznému poklesu akciových trhů výrazně roste. Takto zaměřené fondy se snaží výhodně kupovat a prodávat široké spektrum předmětů. Podle Owena je (logicky) velmi silná poptávka po vzácných věcech, se zájmem o ty obyčejnější je to již horší.

Marquee Capital se snaží shromáždit největší světové portfolio „investic“,  především těch, které mají vazbu na Madonnu. Kytarový fond Anchorage investuje pro změnu do vzácných a špičkových kytar. Oba fondy by měly zahájit činnost v příštím roce. Artefakty spojované s Madonnou, která nedávno oslavila padesátiny, jsou díky jejímu renomé nejúspěšnější dámy popu pokládány za výbornou investici.

Marquee Capital vlastní více než 125 propriet spojených s touto superhvězdou, a to včetně její podprsenky z roku 2001. Fond MC má přitom v nejbližších pěti letech dosáhnout výše 7,5 milionu liber. Zatím má k dispozici přibližně půl milionu liber od zhruba třiceti investorů, k nimž patří především britské soukromé osoby.

“Kytarový fond“ Ancorage Capital Partners chce získat 100 mil. dolarů. Zatím se jim podařilo shromáždit asi třicet milionů. Jeho cílem jsou kytary špičkových umělců.
V roce 2004 zahájil činnost Fine Art Fund, který v současnosti disponuje sto miliony dolarů. Podle Bloombergu jde o jediný takto zaměřený fond , který zůstává viditelně aktivní na Západě. Pozornost přitahují i investice do drahých kamenů.

Pozor na módu!


Podobně (tedy „umělecky“) zaměřené fondy mohou pochopitelně podléhat výkyvům Paní módy. Nelze proto vyloučit, že jejich výnosy budou výrazně kolísat. Nejsou tedy rozhodně pro každého. Zůstanou dál středem jejich pozornosti umělci, jako jsou Madonna nebo Clapton?

Buď jak buď, část bohatších investorů nejspíš „objevuje“ novou třídu aktiv, o kterou může rozšířit své portfolio. Zůstává přitom otázkou, zda se, podobně jako ti méně movití, v případě, kdy se situace na trzích zlepšila, kajícně nevrátí k akciím či dalším tradičnějším investičním instrumentům.

Představa, že by se v ČR objevil například fond, který by sázel třeba na poslední nedopité pivo Josefa Švejka, dosud neobjevená díla Járy da Cimrmana, kytary Radima Hladíka, Petra Jandy nebo vybrané kusy oblečení Lucie Bílé, Anety Langerové či jiných stálic českého hudebního nebe, se zdá přitažená za vlasy. Třeba se ale v budoucnu dočkáme překvapení.

Foto: Profimedia.cz
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo