Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chtěli svých 14 %

František Mašek
František Mašek
26. 8. 2008

Některé investiční instrumenty či strategie opravdu umožňují dosahovat desetiprocentního a vyššího průměrného zhodnocení za rok. Seriózní partner vám je ale nikdy nezaručí a ze zákona vlastně ani nemůže.

Chtěli svých 14 %
Zatímco v kauze údajného tunelování investičních fondů Trend a Mercia padly v pondělí 18. srpna první nepravomocné rozsudky a jiný soud se v Praze zabývá možným podvodem v kauze Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci, v případě zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum stále probíhá došetřování tohoto případu.

Většina z několika desítek tisíc občanů, kteří byli v této kauze poškozeni, již dostala zákonem stanovenou část peněz, o které při této investici, slibující jim většinou garantovaný výnos, přišla.

Výplaty nekončí


Stát totiž po delším vyjednávání letos na jaře díky nenávratné dotaci ze státního rozpočtu uvolnil pro Garanční fond obchodníků s cennými papíry 800 milionů korun. Na tyto peníze od fondu má podle zákona nárok každý, kdo nedostal náhradu za svůj zákaznický majetek v KTP, včas se přihlásil o svůj nárok u fondu a GFO ho uznal. Slůvko včas je velmi důležité – pětiletá promlčecí lhůta pro uplatnění těchto nároků uplynula 22. června a podle šéfa fondu Jiřího Korba ji nelze prodloužit.

Garanční fond hradí podle zákona poškozeným maximálně 90 % jejich nároku vůči KPT a nejvýše ekvivalent 20 tisíc eur v českých korunách. Tyto náhrady vyplácela Česká spořitelna, kdo na její dopis nereagoval a neobdržel tedy letos v květnu nebo červnu peníze za KTP, má možnost získat tyto prostředky ještě v září, kdy má spořitelna podle Korba klienty znovu oslovit.

S penězi zatím nemohou počítat klienti KTP Quantum, kteří se o náhradu škody v této kauze soudí. Ti by měli být samozřejmě vyplaceni až po skončení soudu. V případě, že uzná celou nebo část požadované částky. Podle Korba by mělo v souvislosti s KTP proběhnout v září několik soudních jednání. Řádově jde o několik milionů korun.


Drahé poučení


V případě KTP Quantum bylo údajně poškozeno kolem třiceti tisíc klientů. Většina z nich se nechala nalákat na garanci vysokého, původně minimálně čtrnáctiprocentního, výnosu. V březnu 2002 pak skončila KTP v konkurzu. Tehdejší Komise pro cenné papíry se ocitla pod palbou kritiky za to, že mohla zasáhnout dřív. Škoda, která podle policie dosahuje kolem čtyř miliard korun, by pak byla nižší. Bude zajímavé sledovat, zda se alespoň část těchto peněz podaří soudně vymoci od vedení firmy.

Pro české investory představuje případ varování - měli by být pozornější, až jim někdo bude zase předem garantovat předem stanovený roční či krátkodobý výnos. Dvojnásob to platí pro společnosti, které tvrdí, že ke svým aktivitám nepotřebují žádné povolení dozorových orgánů.

Některé investiční instrumenty či strategie samozřejmě umožňují dosahovat desetiprocentního a vyššího průměrného zhodnocení za rok, seriózní partner vám je ale nikdy nezaručí a ze zákona vlastně ani nemůže. Vždy je přitom třeba mít na paměti jednu ze základních pouček investora, podle které vyššímu či vysokému výnosu odpovídá také přiměřeně velké riziko.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo