Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vaše smrt, náš zisk

František Mašek
František Mašek
1. 11. 2008

Hedgeové fondy v USA začaly před časem sázet na akcie amerických firem nabízejících pohřební služby. Nikoli kvůli blížícím se Dušičkám nebo panující pohřební náladě na trzích, ale na základě statistiky.

Vaše smrt, náš zisk

Poválečná generace známá jako baby boomers je totiž navzdory pokrokům ve zdravotní péči a prodlužování průměrného věku velmi početná, a lze proto očekávat daleko více úmrtí než dnes.

Pohřby a pohřebnictví jsou na jedné straně spojeny s atmosférou piety, úcty k zemřelým a soustrasti s pozůstalými. Někdy však mohou být i předmětem černého humoru. Nevěříte? Vzpomínám si na jednu zaměstnankyni předlistopadové Pohřební služby, které svítil nad psacím stolem nápis „Vaše smrt, naše radost“.

Někdo se nad tím může pohoršovat, pohřebnictví je ale koneckonců podnikání jako každé jiné, byť samozřejmě s určitými specifiky. Jak naznačují informace z USA, může představovat i velmi zajímavou investici.

Není tím míněno, že by někdo v USA levně kupoval hrobky a pak je se ziskem prodával, což je ostatně možné třeba i na pražských Olšanech. Zmíněná úvaha vychází z předpokladu, že počet úmrtí v USA (a nejen v této zemi) v budoucnu poroste, a firmám poskytujícím pohřební služby se tedy bude dařit.

Sázka na poválečný baby boom

Tohoto předpokladu se chytily některé hedgeové fondy, které v létě koupily další akcie největší americké společnosti Service Corporation International (SCI), jež poskytuje pohřební služby. Jmenovitě jde o fondy SAC Capital Advisors LLC a AQR Capital Management LLC.

Jak rovněž uvedla agentura Bloomberg, spoléhají na demografii a na předpoklad, že pohřbů bude přibývat. Zatímco v roce 2006 činila úmrtnost v USA na tisíc obyvatel 8,1 procenta, v roce 2020 má podle údajů národní asociace, která působí v oboru pohřebnictví, dosáhnout 9,3 procenta a o dalších dvacet let později 10,9 procenta.

Tyto spekulace mají reálný základ – v poválečných letech 1946–1964, známých též jako tzv. baby boom – se narodilo 78 milionů Američanů. Lze proto očekávat, že počet pohřbů a s nimi spojených služeb postupně poroste.

Dva analytici, oslovení Bloombergem, letos v červenci odhadli, že akcie SCI během roku posílí o více než polovinu, na patnáct dolarů. Třetí sice neuvedl jejich cílovou cenu, rovněž je však doporučil ke koupi.

Ve prospěch podobné transakce hovoří i fakt, že tyto cenné papíry jsou řazeny mezi tzv. defenzivní odvětví, tedy méně riziková, nabízející stabilnější dividendovou politiku a menší kolísání kurzu. Jsou tedy začleněny do stejného odvětví, kam patří například i výrobci cigaret.

Teoreticky se tedy investor může rozhodnout pro zajímavou kombinaci obou oborů; otázkou zůstává, zda by šlo o dostatečně diverzifikovanou investici.

Prozatím poklesy nemusejí nic znamenat

Hektický vývoj na akciových burzách bohužel zatím spekulace o vysokých výnosech akcií Service Corporation International nepotvrdil. Všeobecný propad akciových trhů přispěl k tomu, že letos zatím ztratily asi polovinu hodnoty a aktuální cena akcií SCI tak mírně překračuje šest a půl dolarů. Řada akciových titulů ztrácí daleko více, to však investory těžko uspokojí.

Lze přitom spekulovat, nakolik k tomuto poklesu přispěla neúspěšná snaha SCI převzít největšího konkurenta, jímž je firma Stewart Enterprises. Vedení SCI ji zdůvodnilo tím, že nemůže přijmout některé předběžné podmínky, jimiž SE transakci podmínila.

O něco lépe si z pohledu dosahovaných cen vede druhá společnost z oboru pohřebnictví, jejíž akcie se rovněž obchodují na burze, a to firma Hillenbrand. Od jejich uvedení na trh 20. března s upisovací cenou 18 dolarů vykazovaly donedávna desetiprocentní výnos. Pak však – v souladu s celkovým vývojem na trhu – ztrácely a momentálně se jejich cena pohybuje mírně nad hodnotou úpisu.

Výkonný ředitel Service Corporation International Tom Ryan ovšem očekává, že množství pohřbů početné poválečné generace začne významněji ovlivňovat aktivity společnosti od roku 2013 nebo ještě o dva roky později.

Kdo si tedy dosud nekoupil akcie této společnosti nebo Hillenbrandu a věří tomuto poněkud neobvyklému, nicméně úctyhodnému oboru podnikání, má dost času, aby to napravil. A jak ukazuje vývoj na trzích, může na tom dokonce díky aktuálním burzovním cenám vydělat.

Pokud by se potvrdily úvahy o atraktivnosti tohoto druhu podnikání, třeba se na burze objeví nové tituly spojené s poskytováním podobných služeb. Mám tím na mysli skutečně firmy podnikající v pohřebnictví. Někteří cynici totiž vyrukovali s názorem, že největší pohřební službou v USA a nejspíš i na světě se stala bývalá investiční banka Lehman Brothers. To je ale poněkud jiný příběh, který by  se dal inzerovat spíše pod heslem: Kdo neskáče, není makléř.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo