Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Výkyvy budou pokračovat

František Mašek
František Mašek
7. 11. 2008

Akciové i další trhy se poněkud uklidňují, řada akcií si v posledních dnech připsala zajímavé zisky. Do konce roku si ale nejspíš příliš nepolepší, míní dva manažeři fondů – Jaroslav Krabec, který řídí Wood´s CEE long-short equity hedge fund, a portfoliomanažer dalšího hedgeového fondu RSJ NewMarkets Petr Kalina.

Výkyvy budou pokračovat

Hedgeové fondy nejsou sice dostupné pro každého, mj. kvůli minimální investici alespoň milion korun. Finmag je oslovil proto, že mohou využívat řadu strategií. Ani tato možnost jim zřejmě – přesné výsledky jejich manažeři tají – na současném hektickém trhu neumožnila vyhnout se ztrátám.

Akciové trhy v poslední době rostly. Mezibankovní sazby klesají, objevily se  i některé další náznaky určitého zlepšení. Lze tedy říci, že se situace na trzích uklidňuje? V čem vidíte největší rizika, že se může znovu rozbouřit?

Jaroslav Krabec: Pokles mezibankovních sazeb v poslední době je pro akciové trhy pozitivní, sám o sobě však pro dlouhodobější stabilizaci trhů nestačí. Kreditní spready zůstávají nadále velmi vysoké a lapidárně řečeno ukazují, že investoři na dluhopisových trzích považují korporátní rizika nadále za enormní. Snížení těchto spreadů je podle mne podmínkou k tomu, aby se na akciové trhy vrátila udržitelná důvěra – tou myslím stabilizaci situace a razantní snížení extrémní volatility, kterou jsme viděli v posledních týdnech.

Petr Kalina: Po období bezprecedentní volatility a přeprodanosti trhů vlivem fundamentálních faktorů a nucených prodejů (vyvolaných zpětnými odkupy fondů, stop loss příkazy či dalšími faktory) dochází k poklesu volatility v souvislosti s volbami v USA a spekulací na krátkodobou korekci trhu (směrem vzhůru) v závěru roku. Riziko návratu do medvědího trendu spatřuji zejména v pokračující hrozbě bankrotů ve finančním sektoru (zejména v USA), nelepšících se indikátorech ekonomického vývoje, a výsledkové sezóně od poloviny ledna 2009.

Kdy by podle vás mohlo dojít k uklidnění této situace – v horizontu dnů, týdnů či měsíců?

JK: Samotný konec října a začátek listopadu je na akciových trzích velmi pozitivní, to však pro uklidnění situace ještě nic neznamená. Po obrovských propadech kurzů akcií během října byl trh krátkodobě přeprodaný a nyní tak korigoval část ztrát. Situace na trzích se v důsledku kroků centrálních bank a vlád řady zemí lepší, obávám se však, že definitivně vyhráno ještě není. Krátkodobé rallye může ještě chvíli vydržet, ale skutečnou stabilizaci trhů očekávám až v průběhu příštího roku.

PK: Fází uklidnění již procházíme, pro nejbližší měsíce očekávám přetrvávající nadprůměrnou volatilitu s výkyvy cen nahoru a dolů.

Jak by se mohly vyvíjet americké, evropské, respektive české akciové trhy do konce roku?

JK: Jak jsem již zmínil, krátkodobé rallye může ještě chvíli vydržet. Nepovažuji však za pravděpodobné, že by trhy až do konce roku rostly. Za nejpravděpodobnější pokládám pokračující volatilitu v závislosti na korporátních výsledcích a makroekonomických datech a zde příliš pozitivních zpráv očekávat nelze.

PK: Spíše než růst očekávám do konce roku výraznější pohyby indexů okolo současných hodnot.

Do jaké míry může podle vás ovlivnit další vývoj amerického akciového trhu výsledek prezidentských voleb v USA?

JK: Krátkodobý vliv může být pozitivní – trhy chtějí vidět změnu. Pro udržitelný obrat na trzích to však v tuto chvíli samo o sobě nestačí.

PK: Domnívám se, že Barack Obama je pro trhy přijatelnější kandidát, ale také John McCain by byl jistě pro trhy stravitelnější než končící prezident Bush.

Jaké výsledky vykázal od začátku roku, respektive v ročním horizontu fond, který spravujete?

JK: Výsledky Wood´s CEE long-short equity hedge fondu sdělujeme pouze klientům fondu (jde o fond pro kvalifikované investory). Panické výprodeje na burzách během října, které již byly „za hranou“ racionálních očekávání, nás však zasáhly negativně.

PK: Konkrétní hodnoty výkonnosti aktuálně zveřejňujeme pouze našim klientům, fond od založení (13. června 2007) překonává benchmark MSCI EM Eastern Europe Small Cap o zhruba 20 %. Jako fond dodržuje přijatou investiční strategii. Výraznému propadu NAV jsme se nevyhnuli.

Převažují u vás nyní obchody long nebo short?

JK: Koncem října jsme portfolio posunuli agresivněji do cca 30 % „net long“ pozice, dlouhé pozice tedy převažují o 30 % krátké pozice. Důvodem byla sázka na krátkodobé rallye.

PK:Strategie fondu je být převážně long, v omezeném rozsahu je po rozhodnutí investičního výboru možné využít instrumenty participující na poklesu cen aktiv. V současné době nepraktikujeme short obchody. Portoflio je tedy long + cash.

Využíváte pákové obchody?

JK: Zatím nikoliv – pro využití finanční páky (leverage) chceme nejprve vnímat větší stabilitu trhů, což neočekávám dříve než v průběhu příštího roku.

PK: Podobně jako v předchozí otázce – v současné době ne, po rozhodnutí investičního výboru máme možnost využívat instrumenty s pákovým efektem (zakoupené 100 % z investičních prostředků, ne z úvěru).

Jaké tituly nyní preferujete a proč? Kterým by se měl naopak podle vás investor vyhnout?

JK: Dlouhodobě preferujeme tituly z defenzivních sektorů se silným cash-flow a solidním dividendovým výnosem (z českých titulů např. Philip Morris CR, Telefonica 02 CR). Při krátkodobém rallye sice mohou ještě razantněji růst akcie z agresivnějších sektorů (včetně real-estate, financí), tyto tituly však mohou být opětovně výrazně zasaženy volatilitou trhů.

PK: Snažíme se mít portfolio dobře diverzifikované a podvažovat/nadvažovat sektory, kterým věřím méně/více. Nyní je podle mne vhodné období na podvážení bank a návrat do komoditních akcií (zejména soft komodity).

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo