Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Všichni se ptají...

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
10. 11. 2008

„Investice do nemovitostí se pomalu stává riskantní záležitostí a zejména v současnosti bych ji raději nikomu nedoporučoval.“

Všichni se ptají...

V souvislosti s nejistým vývojem inflace se rodí řada otázek. Opravdu se i v tuto chvíli vyplatí vložit své volné finanční prostředky do konzervativních investic, kde se v reálu budou vlivem vysoké inflace znehodnocovat? Nebo být zuřivým býkem, zatímco všude kolem jsou smutní medvědi?

Dluhopisy?

V dnešní době, kdy se peníze doslova rozhazují za účelem co nejrychlejšího překonání krize, je otázkou, zda vládní dluhopisy vůbec patří do portfolia konzervativního investora.

Pokud budou jednotlivé země pokračovat v dalším zadlužování současně s nabídkou levných peněz (nízkých sazeb), nezbývá než se ptát, zda se podaří pro dluhopisy najít kupce. Maďarsko s tím mělo velký problém a muselo si od MMF půjčit. Kdo bude další?

Akcie?

Vzhledem k hlubokému propadu na akciových trzích se dnes akcie jeví jako zajímavá investice. Je navíc vysoce pravděpodobné, že akciový trh se díky nízkým sazbám stanovovaným centrálními bankami a pozvolna se navracející důvěře celkem brzy vzpamatuje.

„Levné peníze“ tak budou vhodným antibiotikem na nemocný akciový trh. Nezapomínejme však, že léčba antibiotiky se příliš často nedoporučuje, protože člověk při ní ztrácí svou přirozenou obranyschopnost, a může tak v budoucnu onemocnět mnohem snáz.

Totéž hrozí i na akciovém trhu, kde vlivem zvýšení peněžní zásoby vzniknou nové bubliny, následně recese a nastoupí další vlny pesimismu. Vítěz tak bude pravděpodobně ten, kdo dokáže ze stále se zrychlujícího vlaku vyskočit. Stačí pak, aby přišla prudší zatáčka, a vlak vykolejí. Tato situace v žádném případě nenahrává dlouhodobým investorům.

Komodity

Z dlouhodobého hlediska byly komodity schopné překonávat inflaci, přestože je nutno počítat s vysokou volatilitou a rizikem. Trh komodit je však v tuto chvíli poznamenán rozsáhlým pesimismem a obavami o další snižování poptávky po zboží.

Je potřeba si uvědomit, že na rozdíl od akcií a dluhopisů představují komodity reálnou fyzickou hodnotu. O atraktivních investicích v oblasti komodit pojednává i článek Co čekat od bílých kovů.

Nemovitosti

Sazby se kvůli finanční krizi nápadně snižují, avšak hypotéky zůstávají stále rekordně drahé. V současném vysoce rizikovém období se banky snaží jistit vlastní riziko zvyšováním úroků a při schvalování hypoték jsou mnohem ostražitější.

Zatímco většina lidí s vyšším příjmem dosáhla na hypotéku v minulých letech téměř bez problémů, dnes už je to jinak. Bude to zřejmě primární důvod, který utlumí poptávku po novém bydlení a další zvyšování cen.

Nemovitosti se přestaly vyplácet i jako investice, především ve velkých městech. Cena se tam drží na současných hodnotách, očekává se však stagnace. Výnosy z nájmu permanentně klesají a nyní dosahují průměrné výše kolem 4–5 %, což by nepokrylo ani současnou inflaci.

Každý rentiér vám navíc potvrdí, že sehnat v dnešní době spolehlivého nájemníka je téměř nadlidský úkol. Mimo to má nájemník podle zákona právo na tříměsíční lhůtu, během které se musí z bytu odstěhovat, a není nijak zavázán dále platit nájem.

Zvýšenou nabídku na trhu bytů pravděpodobně způsobí i brzká regulace nájemného. Změna vyvolá pokles nájemného a sníží pravděpodobně i ceny bytů. Může se stát, že taková malá nemovitostní krize se „prožene“ i naším kraje. Na rozdíl od té velké v USA však bude mít pozitivnější účinek, protože řadě mladých rodin tak přinese dostupnější bydlení.

Investice do nemovitostí se pomalu stává riskantní záležitostí a zejména v současnosti bych ji raději nikomu nedoporučoval. Ani po překonání krize nejspíš nebudou mít majitelé nemovitostí k prodeji ve větších městech na růžích ustláno, protože ceny jsou v porovnání s nemovitostmi v západní Evropě značně nadhodnocené. Víte o nějakých opravdu atraktivních investičních příležitostech?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo