Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

AVIVA ROYAL: Garance výnosu

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
19. 11. 2008

Aviva rozšiřuje produktové portfolio o populární zajištěné, resp. kapitálově garantované produkty. Konstrukčně lze Aviva Royal považovat za povedený produkt.

AVIVA ROYAL: Garance výnosu

O garantovaných, jednorázově placených investičních produktech se v poslední době vlivem nepříznivé situace na kapitálových trzích více diskutuje. Podívejme se proto na klady a zápory produktu z této kategorie, investiční pojištění AVIVA ROYAL.

Charakteristika produktu

AVIVA Royal je jednorázově placené investiční životní pojištění s pojistnou dobou 6 let. Produkt garantuje výplatu 100 % alokovaného pojistného po konci sjednané pojistné doby. Garance je založena na investici do strukturovaného dluhopisu vytvořeného evropskou bankou Société Générale speciálně pro účely tohoto pojištění.

Pojistná ochrana je zahrnuta v podobě výplaty 101 % aktuální kapitálové hodnoty pojištění v případě smrti pojištěného. Jde tedy prakticky téměř o čistě investiční záležitost, přičemž minimální pojistné (vklad) činí 75.000 Kč. Konečný výnos může činit až 75 % alokovaného pojistného před zdaněním.

Konečný výnos je zjišťován 2 způsoby, přičemž klient získává ten vyšší výnos z těchto dvou způsobů. Při prvním způsobu lze každý rok navýšit hodnotu konečné kapitálové garance o 12,5 %. Podmínkou je, aby žádná z 20 akcií neklesla k jednomu předem danému dni v roce pod 70 % své ceny k 15.12.2008. Akcie byly vybrány s ohledem na geografickou a sektorovou diverzifikaci.

Akcie, od nichž se odvíjí výnos produktu Aviva Royal I.:
Altria Group Inc, Apache Corp, Apple Inc, Astellas Pharma Inc, Avon Products Inc, Bridgestone Corp, British American Tobacco Plc, Canon Inc, Cnooc Ltd, Electrolux AB, Honda Motor Co Ltd, Inditex SA, Lowe´s Cos Inc, Mc Graw-Hill Cos Inc, Mitsubishi Corp, Pernod Ricard SA, Vinci SA, Volvo AB, Wells Fargo & Co, Wyeth.

Celkem takto může být navýšena hodnota kapitálové garance 6 krát o 12,5 %, tedy až na 175 % alokovaného pojistného na konci sjednané pojistné doby. Při druhém způsobu může konečné zhodnocení rovněž činit až 75%. Na konci pojistné doby se vypočítá nárůst hodnoty každé jednotlivé akcie v portfoliu, přičemž maximální výnos jednotlivých akcií braný v potaz je 75 %. Výnos podle druhého způsobu tvoří aritmetický průměr všech těchto hodnot.

Konečný výnos však snižují poplatky fixní a procentní. Fixní vstupní poplatek činí 3.000 Kč a procentní poplatek 2% z investice. U investice 100.000 Kč jde o poplatek 5 %, s růstem investice tento poplatek klesá. U investice 1.000.000 Kč je méně než poloviční, a sice 2,3 %.

Výhody

Dva způsoby výpočtu výnosu - produkt, který může dosáhnout výnosu nejen na rostoucím, ale i na klesajícím trhu. První způsob umožňuje každoroční navyšování kapitálové garance i v případě, kdy ceny akcií stagnují či dokonce klesají. Druhý způsob zaručuje dosažení výnosu, i když vývoj některé akcie bude výrazně negativní.
Minimalizovaná pojistná ochrana – pojištění je určeno především na investici, tj. výnos není snižován poplatky za riziko.

Back-testy - historické testování výkonnosti sice není zárukou budoucího výnosu, prokázalo se však, že konečné zhodnocení by se pohybovalo i mezi 50 – 70% i v době  velkých problémů na finančních trzích (připomeňme internetovou bublinu, asijskou krizi či bankovní krizi v USA z konce 80. let atd.).  Průměrné konečné zhodnocení alokovaného pojistného po 6 letech bylo v testovaném období 53,7 %. Minimální zhodnocení bylo 24,3 % a maximální 75 %.

Nevýhody

Konzervativní výnos – konečný výnos je omezen na 75% po 6 letech, nikoliv z výše z vkladu, ale z alokovaného pojistného (vkladu po odečtení poplatků), konečný výnos je navíc snížen i srážkovou daní z výnosu ve výši 15%.
Nižší likvidita – částečný výběr před ukončením pojistné doby je sankcionován poplatkem 3 – 6%.

Verdikt

Tímto produktem rozšiřuje Aviva produktové portfolio o v poslední době velice populární zajištěné resp. kapitálově garantované produkty, které oslovují především konzervativní klienty. Konstrukčně lze přitom považovat pojištění Aviva Royal za povedený produkt.

Minimálně z toho důvodu, že na rozdíl od některých konkurenčních produktů umožňuje dosáhnout výnosu i na klesajícím trhu a výnos není odvislý od výkonnosti jedné akcie. Podle webu Produktovelisty.cz pojištění Aviva Royal odstraňuje hlavní nevýhodu většiny konkurenčních jednorázových pojištění, tedy nulové výnosy a vlastnost “loterie”. Aviva Royal tak vhodně rozšiřuje nabídku jednorázově placených investičních pojištění.

Pozn. Produkt Aviva Royal bude nabízen nejpozději do 5.12.2008. V případě vyčerpání limitu objemu zaplaceného pojistného bude prodej ukončen dříve.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo