Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hledání zrnek v písku

František Mašek
František Mašek
19. 11. 2008

Špatných zpráv není nikdy dost. Tak lze stručně charakterizovat aktuální dění na akciových či dalších trzích. Pokud se neobjeví další nepříznivé zprávy týkající se finančních institucí, jsou tu totiž ještě obavy z recese v řadě zemí a horší vyhlídky mnoha společností, které postupně prezentují výsledky.

Hledání zrnek v písku

Spásu zatím nepřinesl ani záchranný plán vlády USA pro finanční sektor, snižování úrokových sazeb ve světě nebo připravovaná pomoc ze strany řady států i mezinárodních institucí.

Pokračující obavy čas od času přeruší úvahy, podle nichž nic netrvá věčně, což platí i o poklesu akcií. K těm, kteří se před časem vyjádřili v podobném duchu, patří i investor Marc Faber, jenž se proslavil včasnou předpovědí několika finančních krizí, včetně té aktuální.

Loni na jaře doporučil prodávat prakticky veškerá aktiva, což se potvrdilo. Zatím se zdá, že je Faber v předvídání pozitivního vývoje méně úspěšný. Nebo nás výraznější růst amerických akcií, o němž hovořil před časem, kvůli tomu, že pokles amerických akcií zašel příliš daleko a trhy proto mohou oživit, teprve čeká?

Minulý týden se pokles akcií dál prohloubil a řada akciových trhů tak za rok přišla o padesát či více procent. Současná nejistota ovšem k nákupům příliš neláká a pokud (při argumentaci, že akcie mohou být ještě levnější) ano, pak investoři pochopitelně raději rychle realizují zisky.

Nehledě k tomu, že v době zamrzlých trhů byli někteří institucionální investoři, kteří nutně potřebovali hotovost, nuceni prodávat akcie třeba místo dluhopisů, jako daleko dostupnější aktivum, což cenu akcií dál srazilo.

Netáhne ani zlato

Dosavadní vývoj ukazuje, že spoléhat se – alespoň krátkodobě – nedá ani na defenzivní akcie nebo velké společnosti, které zpravidla snáze přežijí období nejistoty. Bezpečný přístav nepředstavuje ovšem ani zlato. Cena troyské unce tohoto drahého kovy osciluje kolem 740 dolarů.

Agentura Bloomberg má pro tento překvapivý vývoj následující vysvětlení: přispěla k němu hrozba deflace. Ponechme stranou otázku, nakolik je skutečně reálná – názory se tradičně liší. Faktem ale zůstává, že na rozdíl od předchozích recesí v USA se zatím investice do zlata příliš nevyplácí.

Otázka, kam (přinejmenším krátkodobě) investovat, tak více než kdy jindy připomíná pověstné hledání zrnek v písku. Bloomberg nedávno poukázal na zajímavé zisky „zapomenutých“ ghanských akcií. Dlužno ovšem dodat, že při jejich nízké likviditě bude nesporně lépe, když na ně český investor raději skutečně zapomene.

Zajímavější a přitom snad méně rizikovější příležitost než ghanské akcie představují podle Bloombergu asijské měny, region totiž stále patří k nejrychleji rostoucím na světě. Devizové rezervy tamějších zemí dosahují v přepočtu čtyři biliony dolarů.

Franklin Templeton Investments, který spravuje majetek za 500 mld. dolarů, favorizuje malajsijský ringit a čínský Juan, třetí největší dánská banka Sydbank A/S zase jihokorejský won, indonský rupiah a indickou rupii. Goldman Sach koncem října uvedl, že won, který má letos  z asijských měn největší ztráty (vůči dolaru ztratil -28 %), může v nejbližších šesti měsících posílit o 12 procent.

Přestože akcie a směnné kurzy rozvíjejících se zemí po zářijovém kolapsu Lehman Brothers výrazně oslabily, Templeton, Sydbank a další investoři tvrdí, že asijské ekonomiky jsou bezpečnější, protože banky a vlády strávily dekádu hromaděním rezerv, což je základ pro stabilní růst.

Agresivnější investoři mohou tyto názory konfrontovat se svými vlastními, konzervativnější investoři, k nimž nejspíš patří většina těch českých, patrně zůstanou doma, respektive u korunových produktů. Pražská burza a akcie jim zatím rovněž příliš radosti nedělají. Dlouhodobě může být vše jinak, řada těch opatrnějších ale asi zatím preferuje spíše peníze na účtech bank.

Otázkou je, zda by neměli přehodnotit svoji strategii a více preferovat právě zajištěné fondy, jimž nahrává dlouhý investiční horizont a současné nízké ceny akcií či dalších aktiv.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo