Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Faber sází na růst

František Mašek
František Mašek
25. 11. 2008

Situace na akciových trzích letos již po několikáté vzbuzuje naděje na zastavení dosavadního nepříznivého vývoje. Výrazný páteční růst amerických akcií, k němuž přispěla hlavně informace, že si budoucí americký prezident Barack Obama vybral za ministra financí respektovaného šéfa Newyorské Fed Timothyho Geitnera, se přelil i na další trhy.

Faber sází na růst

Známý investor Marc Faber (na snímku) navíc v médiích uvedl, že akcie v nejbližších třech měsících prudce posílí. Aktuální vývoj by tomu odpovídal, investoři však zůstávají nervózní. Nechvalme proto den před Wall Streetem.

Faber opírá svou předpověď o rozsáhlé finanční prostředky, jimiž se vlády snaží zlepšit situaci ve finančním sektoru. Ty by měly přinést ovoce. Bude ovšem stejně úspěšný jako v minulosti, kdy s předstihem předvídal asijskou finanční krizi, splasknutí bubliny technologických akcií nebo když loni v létě doporučoval prodat veškerá aktiva? Ve své prognóze si ostatně pootevřel zadní vrátka: pokud by rozsáhlý příliv peněz akciím nepomohl, může prý čekat svět horší krize, než tomu bylo v roce 1929.  

Snad bude mít tedy růst trhů delší trvání, než je dosud letos běžné – aktuální vývoj dál provází řada negativních makroekonomických signálů. Pohled do historie přitom dokumentuje dva poněkud protichůdné názory. Podle prvního z nich akcie zpravidla předjímají budoucí vývoj ekonomiky. Spekuluje se ovšem, s jakým předstihem, pokud se lze vůbec na podobný indikátor spolehnout. Některé příklady z minulosti přitom naznačují, že mezi vývojem dané ekonomiky a děním na trhu akcií nemusí být občas žádná souvislost.

Většina akcií, které tvoří americký akciový index S&P 500 je za dvanáctiměsíční období v minusu. K několika málo výjimkám patří podle údajů agentury Bloomberg mezinárodní biotechnologická firma Amgen nebo společnost Family Dollar Stores Inc., která vlastní řetězec maloobchodních diskontních prodejen. Z titulů obchodovaných ve SPAD na pražské burze je v tomto horizontu v plusu jedině společnost Zentiva, která si za toto období polepšila asi o 16 procent. Ostatní jsou v minusu. Nejméně, a to přibližně čtvrtinu hodnoty, ztratily akcie Telefóniky 02 a Philip Morris ČR.

Minulé výnosy nejsou jak známo zárukou budoucích zisků. Pokud by měly akcie skutečně růst, může nejspíš řada investorů naopak sázet na tituly, které za rok ztratily nejvíc. Nemá snad smysl dodávat, že podobná strategie byla v dřevních dobách obnovených kapitálových trhů ve střední Evropě hojně využívána v Polsku, aniž by, jak tehdy upozorňovala zahraniční média, mnozí méně zkušení místní investoři brali v potaz řadu dalších důležitých faktorů.

Nejistá doba logicky nahrává větším firmám, u nichž lze předpokládat, že se mohou snáze vyrovnat s případnými problémy. Zejména kategorii „too big to fail“, které jsou tedy příliš velké na to, aby je, což ostatně ukazuje řada příkladů hlavně v USA a v Evropě, nechaly místní vlády padnout. Jak se to projeví v kurzech jejich akcií zůstává ovšem otázkou.

Zdaleka ne všichni zcela souhlasí s názorem Marca Fabera. Jiný investiční guru Jim Rogers dál pokládá akcie v USA a v Evropě za příliš drahé. Nevyloučil přitom sice, že bylo dosaženo dna, nikdo ovšem nemá v tomto směru jistotu. Rogersovy nákupy od poloviny října zahrnovaly komodity, ale také čínské, tchaj-wanské a jihokorejské akcie, jak uvedl na nedávné konferenci v Soulu, aniž upřesnil, o jaké tituly šlo. Nadále ovšem favorizuje komodity.

Jiný známý správce majetku Mark Mobius, věren svému zaměření, dál preferuje rozvíjející se země, a to zejména Indii. Vychází z předpokladu, že silná místní domácí poptávka po automobilech a domech jí pomohou překonat důsledky případné globální recese. Indické průmyslové podniky tak mohou dosahovat zajímavého zisku a růstu. Nakupuje proto akcie místních firem, které jsou závislé na spotřebě.

Foto: Profimedia.cz
 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo