Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investice na míru

František Mašek
František Mašek
28. 11. 2008

Fondy kvalifikovaných investorů nabízejí investice do cenných papírů, zemědělské půdy, umění, ale třeba i do numismatických sbírek, což bývá riskantní. Za to ale nabízejí šanci na vysoký zisk.

Investice na míru

Zatímco část drobných investorů váhá, kam zejména v nejisté době s penězi, větší investoři mohou využít fondy kvalifikovaných investorů. Vyžadují sice alespoň milionovou investici, investor ale za to získá určité výhody – může si například nechat sestavit fond jen pro sebe.

Pro právnické osoby jsou navíc výnosy z investic do těchto fondů daňově výhodné – daň činí pět procent, zatímco jejich ostatní výnosy jsou zatím letos zdaňovány 21 procenty.

V ČR zatím existuje několik desítek fondů kvalifikovaných investorů, protože však nejsou nabízeny veřejně, zákon je nenutí poskytovat nějaké informace. Aktivity většiny z nich jsou proto zahaleny rouškou tajemství. Výjimku potvrzující pravidlo představuje skupina Arca Capital (viz článek Pro instituce a milionáře), jejíž uzavřený investiční fond CEE se zaměřuje na investice do malých a středních firem ve středoevropském či východoevropském regionu.

Velmi aktivní je investiční společnost Amista, kterou vede a podle obchodního rejstříku také vlastní Vít Vařeka. Aktuálně spravuje pět otevřených a dva uzavřené podílové fondy (kvalifikovaných investorů) a má licenci pro další dva. Snaží se je „šít“ na míru klientům, k nimž patří například berounský developer Harmonie Group, ale i fyzické osoby napojené na tohoto či další institucionální investory.

Do fondů kolektivního investování tedy mohou vstoupit i fyzické osoby. Kromě minimálního milionového vkladu (u některých fondů je ještě vyšší) musí ale vyplnit investiční dotazník, z něhož správce fondu zjistí, jaké mají s investováním zkušenosti. „Investovat do tohoto fondu je možné i v případě, že test dopadne špatně. Klient pak ovšem musí podepsat další čestné prohlášení, v němž potvrdí, že byl upozorněn na to, že je pro něj podle tohoto testu podobná investice nevhodná,“ dodává Vařeka.

Majetek fondů Amisty by měl v závěru roku dosáhnout 700 milionů korun a v příštím roce přesáhnout miliardu. Aby měla podobná investice smysl, měl by fond dosahovat zisků v řádu desítek nebo i stovek milionů korun, což vyžaduje vyšší počáteční kapitál a delší investiční horizont.

Zatím vedou nemovitosti

Většina fondů kvalifikovaných investorů, které dosud vznikly v ČR, se zaměřuje na nemovitosti. Stranou tak zůstávají další možnosti, k nimž patří jak investování do cenných papírů (bez nejrůznějších limitů), tak i řada dalších, viz třeba citované private equity.

Z dalšího vývoje českého nemovitostního trhu přitom panují určité obavy. „Část našich záměrů, na kterých se měli podílet i zahraniční investoři, je zatím skutečně paralyzována,“ říká Vařeka. Stále je však možné najít zajímavé příležitosti, k nimž patří například investice do půdy pro subjekty, které nejsou plátcem daně z přidané hodnoty. Zajímavou příležitostí zůstává i learned development neboli spekulace na budoucí změnu územního plánu.

Podobné transakce, založené na úvaze, že se ze zemědělské půdy stane stavební pozemek, jsou běžné i jinde. Jde ovšem o riskantní investici, která má svá úskalí. Vyžaduje proto důkladnou právní a věcnou analýzu.

Zajímavé samozřejmě zůstávají i spekulace s některými stavebními pozemky. Vařeka upozorňuje na pozemky na pláni v Praze 4, kde se původní cena za metr čtvereční vyšplhala z 1200 na zhruba 12 000 korun. Velkou roli může hrát zhodnocení využívaného pozemku. Jeden z investorů, který ho prodal při ceně 2000 Kč za metr čtvereční, pokládá například za zajímavou zpětnou koupi tohoto pozemku s projektem, když metr čtvereční stojí 4000 Kč. 

Investice do nemovitostí směřovaly zpočátku hlavně do Prahy. Poté investoři zamířili do Ostravy, která je podle Vařeky daleko dynamičtěji se rozvíjející aglomerací než třeba Brno. Zajímavé jsou také Liberec, Hradec Králové, Pardubice, trochu specifické Karlovy Vary nebo regiony, jako je třeba Lipno. Za atraktivní pokládá projekt na Klínovci, kde by mělo vzniknout zimní středisko pro německou klientelu s podobnými parametry, jako je běžné v Rakousku.

Odsouzeni k úspěchu?

Vařeka souhlasí s tím, že na českém nemovitostním trhu může dojít k určitému zpomalení, nejspíš se ale bude region od regionu lišit. Občas se přitom hovoří o paralele se Španělskem, kde klesly ceny nemovitostí o 40–50 %. „To je jistě na místě.

V obou zemích vznikla například řada nových automobilek. Jsme ovšem relativně malou zemí s lepší polohou, takže bychom neměli být případnou krizí tolik zasaženi. Česko bude dál nabízet růstové možnosti pro sousedy. Jste geograficky odsouzeni k úspěchu, řekl před časem známý americký ekonom Jeffrey Sachs,“ upozorňuje Vařeka.

Pro investory představují zajímavou příležitost ceny zemědělské půdy v ČR, jež jsou výrazně nižší než v západní Evropě. Nájemné od německých farmářů, kteří ji často využívají, je pak desetkrát nižší než v Německu. Jedna z teorií tvrdí, že je zemědělská půda u našich sousedů příliš drahá (ve Francii je naopak velmi levná) a její cena by měla klesat na českou úroveň. Jak to ale bude ve skutečnosti, nikdo samozřejmě neví. Pokud činí roční výnos za nájem hektaru půdy 1500 Kč, nevyplácí se zakládat specializované fondy, které chtějí z těchto nájmů vyplácet dividendy.

Příčinou je fakt, že v ČR neexistuje trh se zemědělskou půdou. Podle Vařeky to zřejmě souvisí s transformací zemědělských družstev, které ovládli velcí investoři. Pokud chtějí vlastníci několika hektarů půdu pronajmout, jsou pak jejich možnosti zpravidla omezené. Přesto se objevil investiční fond Palmer Capital Partners, jenž hodlá investovat do zemědělské půdy ve střední a východní Evropě.

Fondy kvalifikovaných investorů nabízejí i řadu dalších alternativních investic, například do uměleckých děl či numismatických sbírek. K poněkud bizarnějším patří fond společnosti Oesterreicher, jehož investice se podle Vařeky zaměřují na autorská práva k filmovým scénářům.

Často jde o poměrně rizikové transakce, což ovšem zároveň zvyšuje šanci na dlouhodobý zisk. FKI jsou určeny spíše pro movitější klientelu. I ona by ovšem měla vzít na vědomí, že jakékoliv investice je třeba diverzifikovat, a ctít tedy známou poučku, že není možné vložit všechna vajíčka do jednoho koše, v daném případě do fondů kvalifikovaných investorů.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo