Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ve víru pobídek

František Mašek
František Mašek
3. 12. 2008

Skepsi nahradil minulý týden optimismus, hluboký pokles trhů výrazný růst. Dvouciferný či v případě indexu PX pražské burzy dokonce šestnáctiprocentní růst investory samozřejmě potěšil. Tak výrazné pohyby kurzů akcií ale vypovídají i o pokračující vysoké volatilitě trhů.

Ve víru pobídek

Prudké posilování akcií lze zdůvodnit hlavně rozsáhlou pomocí řady vlád či mezinárodních organizací finančním institucím i dalším společnostem, kterou lze zjednodušeně přirovnat k investičním pobídkám, a aktuálními cenami akcií, jež jsou díky předchozímu vývoji hodně nízko.

Převáží tyto dva faktory (nelze vyloučit další státní či mezinárodní pomoc včetně snižování základních úrokových sazeb) nad obavami z dopadů recese v USA a v jiných zemích a horšími výsledky i vyhlídkami řady firem? Počátek tohoto týdne se zatím nese v nejasném duchu. Po pondělním výrazném poklesu většina akciových trhů rostla. Šlo  jen o vybírání zisků, jak opatrně naznačovaly  některé komentáře?

Z amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum (NBER) přišla poněkud překvapivá zpráva, podle níž jsou USA v recesi již od loňského prosince. Jak uvedla agentura Bloomberg, recese je sice běžně definována jako dvě čtvrtletí poklesu hrubého domácího produktu, NBER ale vychází i z jiných změn v hospodářství. Nejen tedy vývoje hrubého domácího produktu, ale i počtu nezaměstnaných, průmyslové produkce, prodejů a příjmů.

Pozor na deflaci

Několik analytiků přitom minulý týden upozornilo na málo obvyklý jev – není zcela běžné, aby zároveň posilovaly akcie i dluhopisy. V krátké analýze ČSOB bylo mj. uvedeno, že sestup výnosů dluhopisů nelze vysvětlit jinak, než že trhy bez ohledu na faktickou či slibovanou fiskální expanzi v několika následujících čtvrtletích či letech stále více sázejí na deflační historku.

Pokud by se tyto obavy potvrdily (viz článek Na hraně deflace) lze jen těžko očekávat, že by se v takovém prostředí mohlo podnikům, respektive akciovým trhům dařit. Jeden z (obou zmíněných rostoucích) trhů se tedy více či méně mýlí. V následujících dnech či hodinách můžeme proto buď očekávat růst výnosů, nebo výprodeje na akciových trzích, rovněž uvádí materiál ČSOB.

V živé paměti jsou dlouhodobé potíže Japonska s deflací. Centrální bankéři jsou si nebezpečí deflace vědomi. Dokáží ale tuto hrozbu odvrátit?

Není nad opatrnost

Pokračující nejistota na trzích dál nutí řadu krátkodobých investorů, aby z obav před dalším vývojem raději rychle uzavírali zisky. Jaroslav Suchánek ze společnosti Cyrrus doporučuje kupovat likvidní a stabilní akcie a investovat postupně. Podobná rada působí v současné situaci jako poněkud císařská. Obecné doporučení samozřejmě zní vsadit na defenzivní akcie. V případě českých akcií může nicméně poskytnout určité vodítko.

Kromě Zentivy, o jejíž ovládnutí vede boj farmaceutická firma Sanofi-Aventis s PPF a Generali, jsou akciové tituly obchodované v segmentu SPAD v ročním horizontu ztrátové. Nejméně pětinu až čtvrtinu hodnoty ztratily za 12 měsíců Philip Morris, Telefónica 02 CR a Komerční banky, shodou okolností vyplácející zajímavé dividendy. První dva tituly navíc patří mezi tzv. defenzivní. To může být v nejisté době pro investory určitým indikátorem jejich stabilnějšího cenového vývoje.

Kdo hledá ještě relativně větší jistotu na delší dobu, měl by nyní zvažovat  koupi zajištěných fondů. Jde zpravidla o investici na čtyři až pět let. Pokud je tedy jejich výnos založen na rozdílu současných a budoucích hodnot vybraných akciových indexů či koše akcií, existuje poměrně velká šance, že v době, kdy fond ukončí činnost, budou trhy výše než nyní, kdy stále klopotně  hledají dno. Podobné úvahy se samozřejmě týkají také jiných podobně konstruovaných zajištěných investic.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo