Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

I hříšný fond ztrácí

František Mašek
František Mašek
5. 12. 2008

Najít investici, která letos není v minusu, není snadné. Ztrácí i řada defenzivních akcií, které snáze odolávají cyklickému poklesu ekonomiky.

I hříšný fond ztrácí

Doba nahrává investicím do akcií „hříšných“ firem nebo fondů. Říká se totiž, že si v dobrých dobách lidé dopřávají. Popíjejí, kouří, hrají hazardní hry nebo se věnují sexu. A čím se zabývají v době stresu nebo recese? Rovněž popíjejí, kouří, věnují se hazardu nebo sexu.

Podobné úvahy mají svoji logiku a opírají se o některé analogie z minulosti. Akcie producentů cigaret, ale také kasin a heren často posilovaly i v době, kdy se trhům nedařilo. Investoři navíc berou v úvahu, že většina akcií z tohoto oboru pravidelně vyplácí dividendy.

Jeden z “hříšných” fondů, americký Vicefund, tak od uvedení na trh v srpnu 2002 pravidelně překonával jak americký akciový index S&P 500, tak jeden ze svých protějšků, tzv. zelený či přesněji řečeno sociálně zodpovědně investující fond Calvert Social Index Fund.

Ani alkohol zatím nenese

Letošní výsledky Vicefundu, který investuje hlavně do akcií leteckých společností, firem vyrábějících zbraně, výrobců alkoholických nápojů, kasin, heren, loterií a producentů tabáků, již ovšem nejsou zdaleka tak oslnivé. Za poslední rok aktuálně ztrácí asi 45 %, o něco více než index S&P 500 a zhruba stejně jako zmiňovaný fond Calvert.

V minusu jsou nejen akcie tabákových producentů Philip Morris International a Lorillard, ale také největšího světového výrobce alkoholických nápojů Diageo, v nichž měl fond koncem října největší pozice. Mění tedy lidé zvyky a šetří? Jde o negativní projev boje proti kouření, nebo o logický důsledek vývoje na trzích, kdy mnozí investoři prodávají vše, co jen trochu zavání rizikem?

Můžeme přitom jen spekulovat, nakolik mohou těmto i řadě dalších společností, jejichž akcie fond vlastní, pomoci blížící se vánoční svátky, případně bujarý konec roku.

Je těžké hodnotit výkonnost fondu na základě výsledků za letošní, obecně pro akcie nepříliš pozitivní rok. Faktem nicméně zůstává, že v posledních letech jsou u řady investorů v módě spíše tzv. zelené fondy, přesněji řečeno takové, které uvádějí, že investují se sociální zodpovědností.

Je proto více než logické, že na rozdíl od Vicefundu neinvestují do „hříchu“. Opomíjejí tedy akcie výrobců zbraní, alkoholu, cigaret nebo kasin či heren, ale také třeba firem, které podle jejich expertiz poškozují životní prostředí. Zodpovědné investování, o němž se v souvislosti s nimi rovněž hovoří, přitom mj. zahrnuje i požadavky na to, aby se firmy chovaly eticky nejen k okolí, ale také ke svým zaměstnancům.  

Komu se nelení, tomu se zelení?

Na první pohled jde o řadu omezení, která by se měla ve výkonnosti sociálně zodpovědných firem negativně odrazit. Proti tomu ovšem stojí argument, podle něhož náročnější výběr společností do portfolia zelených či sociálně zodpovědných fondů přináší ovoce. Díky této selekci by si měli manažeři vybírat do portfolia firmy s lepšími výsledky či perspektivou, což se pak zpětně odráží v lepších výsledcích těchto fondů.

Někdy jde jen o do důsledků dovedená kritéria výběru, která zavedly klasické investiční či podílové fondy. Manažer každého fondu si nepochybně rozmyslí, zda nakoupí akcie firmy, o níž je například známo, že jí hrozí vysoká pokuta za znečišťování životního prostředí nebo za porušení jiných pravidel.

Na druhé straně je třeba mít na paměti slova jednoho z expertů, podle něhož je lepší koupit akcie špatné firmy za dobrou cenu než naopak. Což samozřejmě hraje ve prospěch klasicky investujících fondů.

Různá porovnání jejich výkonnosti se sociálně zodpovědnými fondy přinesla rozdílné výsledky. Řadu investorů bude přitom nepochybně zajímat, jaké firmy tvoří portfolio sociálně zodpovědných fondů. V případě fondu Calvert tvořily koncem října jeho tři největší pozice akcie společností Procter and Gamble, Microsoft a Johnson and Johnson, které letos rovněž ztrácejí. Fond investoval 26 % majetku do informačních technologií a 21 % do finančních institucí.

Což je zajímavé, protože kdyby důsledně trval na své strategii, jíž je investovat do sociálně zodpovědných firem, musel by nejspíš vzhledem k řadě nejasností akcie přinejmenším některých finančních institucí prodat.

Existují i v ČR 

V Česku zatím žádný „hříšný“ fond neexistuje. Z těch sociálně zodpovědných jsou zřejmě nejznámější fond ČPI Živé planety a loni v červenci na trhu uvedený akciový fond ČSOB vodního hospodářství. Aktuálním ročním výnosem, respektive ztrátou blížící se padesáti procentům zatím do světa díru rozhodně nedělají. Bude nicméně velmi zajímavé sledovat jejich výsledky v porovnání s klasickými fondy. A také, jak již bylo zdůrazněno, skladbu jejich portfolia.

Kdo věří „hříšným“ akciím, nebo naopak sází na sociálně zodpovědné společnosti, má samozřejmě k dispozici také některé obdobně orientované investiční certifikáty nebo ETF, tedy fondy obchodované na burze.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo