Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trhy zůstávají vrtkavé

František Mašek
František Mašek
9. 12. 2008

Akciové indexy v minulém týdnu ztrácely a je otázkou, zda lze tento vývoj přičítat jen vybírání zisků po předchozím výrazném růstu akcií. Ty ovšem aktuálně opět silně posilují.

Trhy zůstávají vrtkavé

Investoři vkládají nemalé naděje do chystaného plánu nově zvoleného prezidenta USA Baracka Obamy na podporu americké ekonomiky. Ve hře je i pomoc strádajícím americkým automobilkám, které mohou podle dostupných informací získat patnáct až sedmnáct miliard dolarů, což je ovšem méně než požadovaných 34 mld. dolarů.

Tyto faktory, zejména Obamův plán, se zatím ukázaly jako dostatečně silné, aby přebily rostoucí obavy z vývoje americké ekonomiky poté, kdy listopadová nezaměstnanost v USA vzrostla o 533 tisíc osob na 6,7 %.

Budou mít delší trvání? Nikoho jistě nepřekvapí, že trhy zůstávají nervózní, což ostatně dokumentují protichůdné názory některých celebrit na budoucí vývoj a doporučení některých guru, kam investovat.  

Stále se hovoří o tom, jak jsou akcie levné. Bill Gross, manažer největšího dluhopisového fondu na světě Pacific Investment Management Co., však uvádí, že pokud končí éra deregulace, nižších úvěrů i daní, nemusí to tak docela platit. V nové ekonomické realitě mohou totiž podle Grosse tradiční techniky, jichž se používá při posuzování hodnoty akcií – například poměr ceny akcie společnosti k jejímu zisku na akcii (P/E), ukázat nesprávná čísla.

V podobném duchu, tedy že jsou evropské a americké akcie stále ještě drahé, hovořil před časem rovněž známý investor Jim Rogers. Investiční guru, spojovaný s komoditními trhy, znovu doporučuje investovat – nijak překvapivě – do komodit. Vychází z jednoduché kalkulace – fundamenty komodit nebyly příliš ovlivněny. Jakmile přijde omezení jejich nabídky kvůli recesi, mohou začít jejich ceny opět růst.

Optimističtí Švýcaři

Optimističtější a o něco konkrétnější je nedávná předpověď švýcarské finanční instituce UBS, v níž se mj. uvádí, že americké a evropské akcie by měly v příštím roce výrazně posílit. Index S&P 500 by měl do konce roku 2009 vzrůst na 1300 bodů, což je aktuálně přibližně o 30 %. Index FTSEurofirst 300 by mohl posílit asi o čtvrtinu a britský FTSE 100 o necelých 30 % na 5800 bodů.

Makroekonomické vyhlídky stejně jako očekávané firemní zisky pro příští rok jsou hrozivé, ceny akcií již ale podle UBS odrážejí případnou dlouhodobou depresi. UBS předvídá i růst latinskoamerických trhů a doporučuje především investovat do brazilských akcií.

Pokud se předpověď UBS splní – objevují se i jiné názory – jde o běh na dlouhou trať, na které je v souvislosti s nervozitou na trzích třeba počítat s řadou překážek.

Investoři ochotní přijmout vyšší riziko se mohou zaměřit na jednu z tradičních taktik –akvizice a fúze. Renomované společnosti Barclays Capital a Nomura Holdings očekávají, že hodnota těchto transakcí klesne příští rok o 30 %na přibližně dva biliony dolarů. Nic to však nemění na faktu, že tento trh bude v současné situaci nabízet zajímavé příležitosti. Sázet například na akcie finančních institucí, jichž se tato strategie v nemalé míře týká, představuje ovšem samozřejmě delší čas a silné nervy.

Vsadíte na burzy?

Zajímavé mohou být akcie provozovatelů burz. Zatím není jisté, zda budou nedávno zahájená jednání mezi frankfurtskou Deutsche Boerse a NYSE Euronextem (sdružuje Newyorskou burzu s panevropským trhem) úspěšná. Akcie, ty burzovní nevyjímaje, zatím spíše ztrácejí, mají ovšem jedno specifikum: obavy vedou nezřídka k výprodejům. Burzovní obchody tak stoupají a zisky burz často rostou i v nejistých dobách, což by mohlo jejich akciím pomoci.

Podobná doporučení – jde samozřejmě o investici na delší období – působí na konzervativnějšího českého investora tak trochu jako z jiného světa. Podobně jako rada realitního makléře, aby si za milion či dva miliony korun koupil dům na Floridě s tím, že za pár let může dosáhnout enormního zisku.

Vraťme se proto do české kotliny. I zdejší akcie nepochybně nabízejí řadu zajímavých příležitostí. Pro ty konzervativní mohou být dál atraktivní defenzivní tituly Telefónica 02 C.R. nebo Philip Morris. Kdo nechce čekat na dividendy a nemá rád Nudu v Brně, natož v Praze, může vsadit na akcie Pegasu Nonwovens.

I u nich se může teoreticky dočkat zajímavé dividendy. Vzhledem k dosavadnímu vývoji nelze přitom vyloučit nic, včetně možného boje o převzetí této společnosti, což by mohla být voda na investorův mlýn.

Zůstaneme-li ve víru spekulací, lze také uvažovat o tom, zda se třeba nechystá nepřátelské převzetí společnosti Orco. A pokud ano, co by to mohlo pro investory znamenat. Pro investory ochotné více riskovat není také od věci provětrat server nové burzy, tedy RM-Systému, a důkladně posoudit, zda se i na tomto trhu neskrývá nějaká dosud neobjevená perla.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo