Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Změny v RM-Systému

František Mašek
František Mašek
5. 1. 2009

Od loňského prosince působí v ČR dva burzovní trhy. Nová RM-Systém česká burza cenných papírů té pražské příliš nekonkuruje. Chystá nicméně řadu novinek.

Změny v RM-Systému

Po transformaci z mimoburzovního trhu na burzovní trh, kterou si vyžádala směrnice EU o trzích finančních nástrojů (MiFID) hodlá RM-S přitáhnout pozornost nových investorů, zejména těch menších, kteří dál zůstanou její prioritou. Zájem o novou burzu mají i někteří zahraniční investoři.

Nový systém i pravidla hry

RM-S od ledna zavádí nový obchodní systém prozatím pracovně nazývaný EasySys, který je v současné době testován. Změní se i server tohoto trhu. RM-Systém česká burza cenných papírů z tohoto důvodu ukončila loňské obchodování již 23. prosince.

Neméně důležitou změnou je rozdílný přístup k zákazníkům, který přináší Směrnice MiFID. Mnozí drobní investoři již nebudou moci obchodovat na RM-Systému přímo.
Kdo chce na trh RM-S bez prostředníka, musí totiž splnit alespoň dvě ze tří stanovených podmínek.

Patří k nim minimálně pětimilionový objem obchodů v roce 2008 a nejméně 40 transakcí za tento rok. Třetí podmínkou je, aby hodnota investorova majetku v cenných papírech přesáhla milion korun.

Investor, který má možnost obchodovat v RM-Systému přímo, si může k tomuto účelu na serveru RM-S stáhnout sofware, nutný k on-line obchodům. Zájemci přitom získají od RM-S veškeré podstatné informace, které jsou s přímým obchodováním na nové burze spojeny.

Ukončen byl provoz dosavadních aplikací Wobchod (W-ZZ) a RM-S/Internet (I-ZZ). Zákazníci, kteří je používali a nesplňují podmínky pro přímý přístup na burzu, mohou využívat služeb Fio, burzovní společnosti a jí používaných aplikací EasyWobchod nebo Fio e-broker.

Drobní investoři mají dál k dispozici 53 obchodních míst RM-S. Nově ale budou moci obchodovat na základě komisionářské smlouvy, a to přes prostředníka, jímž je Fio-burzovní společnost, případně BH Securities. V případě zájmu o koupi nebo prodej cenného papíru již tedy nebudou předem skládat peníze na tzv. Jumbo účet u ČSOB a čekat, až dojdou na účet v RM-S.

Kdo chce dál využívat obchodní místa této společnosti, měl by si u zmíněných obchodníků zjistit podmínky, za nichž může nakupovat nebo prodávat vybrané cenné papíry. Investor musí počítat s tím, že při uzavírání smlouvy vyplní investiční dotazník, jehož cílem je zjistit jeho znalosti o trhu a priority.

Nejde o nic převratného. Jak řekl Finmagu ředitel RM-Systému pro strategii a marketing Jiří Vodička, dotazník má obdobnou podobu jako při investování do podílových fondů.

Uspokoj nebo zruš a stop lossy

Obchody v RM-Systému budou dál vypořádány v on-line režimu. RM-S chce řadu podrobností představit někdy v polovině ledna. Z materiálů na jeho internetových stránkách přitom vyplývá, že nově příchozí pokyn "vybírá" postupně hloubku trhu za nejlepší možné ceny. 

U systému EasyClick, v němž se obchoduje s vybranými cennými papíry v lotech (předem daný počet cenných papírů) jako na burze, ovšem při menším požadovaném objemu peněz, je nyní k dispozici pokyn, jehož prostřednictvím investor nakoupí nebo prodá vše, nebo nic. Jde tedy o princip uspokoj (pokyn) nebo zruš.

Nově také bude možné rozšířit přípustné cenové pásmo během dne. Nové jsou v případě RM-S i tzv. stop lossy (automatický pokyn vycházející ze stanovené hranice, kdy si klient přeje nakupovat nebo prodávat s cílem zabránit možným větším ztrátám), běžný dosud jen na burze. Likviditu u emisí v segmentu EasyClick budou zajišťovat tvůrci trhu Fio, burzovní společnost a BH Securities.

Výnosy versus likvidita

V systému EasyClick je možné obchodovat s akciemi 26 společností. Kromě 14 titulů, zařazených v burzovním segmentu SPAD, k nim patří akcie vybraných zahraničních firem, jako jsou Volkswagen, Exxon Mobil, McDonalds Corp., Nokia, Microsoft, Deutsche Telecom nebo Intel.

Kromě toho umožňuje EasyClick i transakce s některými tituly, dříve vyřazenými z registrovaných trhů, jako jsou Česká spořitelna, ArcelorMittal Ostrava, Tatra nebo Jihočeské papírny Větřní.

Další firmy, například Spolanu, nebo České vinařské závody najdeme na volném trhu RM-S. Investor by měl mít na paměti, že pojem volný se vztahuje k informacím, které jsou o těchto firmách k dispozici.

Celkový objem obchodů v RM-S dosáhl loni 8,4 mld. Kč, což je proti roku 2007 o půl miliardy korun více. Podíl tohoto trhu na transakcích s cennými papíry v ČR tak činí asi procento.

Loňské výsledky RM-Systému poněkud staví na hlavu teorii, že u akcií nebylo možné vydělat. Akcie Volkswagenu totiž loni posílily o téměř 85 %, zatímco akcie společnosti Karoseria o 80,80 %. V případě Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava bylo možné získat téměř 55 %, akcie Cukrovaru Vrbátky posílily o 48,25 %.

Jde ovšem až na výjimky o velmi málo likvidní akcie, což víceméně platí i o akciích Volkswagenu. Celkově se jich loni zobchodovalo 730 kusů za 5,1 mil. Kč. Podobně – asi tisíc kusů, objem obchodů ovšem 1,11 mil. Kč – na tom byly akcie McDonald´s, které si loni polepšily o 13,65 %.

Přesto nabízejí tyto i další tituly zajímavé příležitosti. Občasné cenové rozdíly některých titulů, obchodovaných na pražské burze i v RM-S umožňují zase arbitráže.
Nová burza má podle Vodičky asi sto přímých investorů a kolem 60 tisíc by mohlo podle loňských výsledků patřit mezi ty nepřímé. Zájem o trh s burzovním statutem projevují někteří zahraniční investoři.

RM-S podle Vodičkových slov zvažuje zavedení dalších investičních certifikátů. Klientům chce také umožnit obchody s některými deriváty, registrovanými na Varšavské burze. Nejvíce obchodovaným derivátem ve Varšavě jsou indexové futures. Další možností je obchodovat s opcemi na stejné podkladové aktivum.

Nová burza nevylučuje ani zavedení některých ETF, tedy fondů obchodovaných na burze, které kopírují vybraný podkladový index. K jejím cílům patří i případná další primární emise akcií. Těžko ale zřejmě počítat s tím, že se něco podobného uskuteční již letos.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo