Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na burzu přes internet

Jan Majer
Jan Majer
16. 8. 2007

Kdo chce efektivně zhodnocovat své úspory, má na trhu k dispozici řadu pohodlných možností, například podílové fondy. Zvolí si míru rizika a o víc se nemusí starat. Proč přesto stále více drobných investorů volí méně pohodlnou cestu přímých investic? Odpovídá Roman Koděra z Patria Direct.

Na burzu přes internet
Možnost investovat do akcií přes internet vyvolala před časem velká očekávání. Trvá prvotní nadšení?
Počet lidí, kteří investují po internetu do akcií, rostou o desítky procent ročně. Stále víc lidí aktivně hledá nové příležitosti a jsou pro vyšší zhodnocení ochotni podstoupit i vyšší riziko.

Proč jdou lidé do většího rizika, když je tolik pohodlnějších a pro laiky bezpečnějších možností?

Někteří se chtějí podílet na zhodnocování peněz aktivně. Láká je možnost investovat do cenných papírů samostatně, mít portfolio pod kontrolou.

Jsou to zkrátka lidé, které to baví.
Ano, pro mnohé se investování stalo koníčkem.

Asi se shodneme, že pro laika to může být hodně drahý koníček. Ani profesionálům se nedaří cenné papíry nakupovat a prodávat tak, aby s jistotou vydělávali.
Proto bych doporučil vyzkoušet „hru na burze“ nejdřív nanečisto. Založení a vlastní správu zkušebního portfolia si může každý zkusit na stránkách řady obchodníků s cennými papíry. K dispozici jsou i různé edukativní materiály.

Co dál, když už jsem si pohrál a cítím se na skutečné investování?
Když se cítíte dostatečně vzděláni a uzavřete nezbytnou smlouvu, vašim burzovním aktivitám už nic nestojí v cestě. Na internetové obchodní platformě, kterou získáte od obchodníka, vyplníte pokyn k prodeji nebo k nákupu cenného papíru. Obchodník ověří, zda vlastníte prodávané cenné papíry nebo má dostatek hotovosti k nákupu, a pokyn okamžitě odešle na příslušný trh. Zisk nebo ztrátu vidíte okamžitě ve své internetové obchodní aplikaci. Ve sloupci cenných papírů ve vašem  portfoliu mizí nebo přibývají jednotlivé cenné papíry, mění se hotovost na účtu vyhrazeném pro obchodování.

Jak neprodělat hned na začátku?
Investujte menší částky průběžně. Minimální částka pro investici obvykle není stanovena, ale s ohledem na vliv transakčních nákladů je vhodné začít s částkami 25 tisíc až 50 tisíc korun do jednoho akciového titulu. Zkušenosti ukazují, že úspěšní začátečníci obvykle drží cenné papíry jako dlouhodobou investici a volné finanční prostředky investují v malých částkách průběžně. Je to rozumné, neboť se tak potlačí vliv kolísání finančních trhů na zhodnocení cenných papírů v portfoliu.

Na co dát pozor?
Důvěřujte, ale prověřujte. Ten, kdo na trhu rozhoduje svými pokyny, je vždy investor, a ten také nese všechny důsledky svých rozhodnutí. Smlouvy s obchodníkem se proto vyplatí pečlivě prostudovat. U každého obchodníka je dobré prověřit jeho zázemí a platnou licenci ČNB a vybírat pouze ty, kteří patří do finančních skupin s vysokým ratingem na domácích i zahraničních trzích.

Psáno pro týdeník Reflex
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo