Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak roste drahé víno

Aleš Vocílka
Aleš Vocílka
20. 9. 2007

Londýnská burza Liv-ex je elektronický trh s kvalitním vínem. Její index Liv-ex 100 za poslední dva roky prudce vzrostl. Zvýšila se totiž poptávka bohatých Rusů a Číňanů po kvalitním vínu.

Jak roste drahé víno
Mezinárodní burza pro obchodování s vínem v Londýně Liv-ex vznikla v roce 1999. Dnes patří k nejvýznamnějším evropským platformám, kde se obchodují kvalitní druhy vína.

Kromě vlastního obchodování poskytuje Liv-ex také široké spektrum tržních informací, pomocí nichž lze sledovat vývoj cen jednotlivých druhů vína a získat přehled o posledních trendech na trhu s touto komoditou.

Registrovaní uživatelé mají k příslušným datům přístup na internetových stránkách www.liv-ex.com. Přístupová práva jsou placená a odstupňovaná podle toho, zda uživatelé vystupují jako obchodníci nebo jen jako sběratelé.

JAK BURZA FUNGUJE

Burza Liv-ex zajišťuje elektronické obchodování s vínem přes výše uvedené webové stránky. Základní pravidla týkající se členství a obchodování stanovuje členský výbor složený z volených obchodníků a členů vedení burzy. Každý obchod na Liv-ex je uskutečněn anonymně.

Zásoby vína jsou prodávány v originálním balení (objem lotu 12 x 75 cl) a v dobrém stavu. Jejich doručení proběhne standardně do 14 dnů od sjednání obchodu, platba pak do 14 dnů po uplynutí měsíce, kdy byl vydán příjmový doklad. Ceny obchodovaného vína se uvádějí v britských librách. Účastníci se mohou dohodnout i na volnějších obchodních podmínkách.

Obchodování je otevřeno širokému spektru aktérů – makléřům, velkoobchodníkům, maloobchodníkům, dovozcům i vývozcům vína z celého světa. Asi 40 % příjmů burzy v současnosti pochází ze zemí mimo Velkou Británii. V roce 2006 představovala 93 % objemu obchodů kvalitní francouzská vína z oblastí Bordeaux. Pouhé 2 % obchodů na Liv-ex tvořila vína pocházející mimo Francii.

LIV-EX 100 INDEX
Od roku 2000 zveřejňuje burza speciální index Liv-ex 100, který zahrnuje 100 kvalitních vinných titulů rozlišených podle odrůdy a roku vinobraní. Index je kalkulován na základě středních měsíčních cen obchodovaných titulů, váhy jsou stanoveny podle ceny, objemu produkce a vzácnosti daného titulu.

Z jednotlivých odrůd mají největší váhu v indexu Lafite Rothschild, Latour, Margaux a Mouton Rothschild – vína z oblasti Bordeaux se na indexu podílejí z 90 %. Mezi nejsilněji zahrnuté ročníky vinobraní patří 2000, 2003 a 1982. V indexu jsou zastoupena převážně mladší vína do 10 let.

SLIBNÝ RŮST
Zatímco od poloviny roku 2001 do poloviny roku 2005 index Liv-ex 100 téměř stagnoval, v posledních dvou letech rostl neuvěřitelným tempem 56 % ročně a přitom si zachoval nízkou volatilitu. Ta byla podstatně nižší než u indexu amerických výrobců alkoholu nebo u ceny ropy a zlata.

Kvalitní evropská vína jsou tedy pro běžné sběratele cenově stále méně dostupná. Hlavním důvodem je podle obchodníků zvýšená poptávka od nových movitých investorů z Ruska, Číny a dalších rozvíjejících se zemí. Ti na rozdíl od tradičních sběratelů ignorují levnější druhy vín a sahají rovnou po nejkvalitnějších titulech, mezi nimiž zřetelně převažují francouzské odrůdy.

Na nabídkové straně je navíc rozsah vinic omezen regulacemi Evropské unie, proto tlak na růst cen kvalitního vína v Evropě jen tak nepoleví.

Autor je redaktorem časopisu FOND SHOP. Psáno pro Reflex.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Aleš Vocílka

Aleš Vocílka

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo