Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Každý může investovat

Pavel Kohout
Pavel Kohout
7. 11. 2007

Co je to investice? Lidé často říkají, že investovali do nového televizoru, automobilu, anebo dokonce účesu. Ve skutečnosti v těchto případech nejde o investici, ale o spotřebu. Investice znamená nákup čehosi, kde očekáváme výnos ve formě úroků, nájmu nebo růstu ceny.

Každý může investovat
Investicí může být leccos: dům, cenný obraz, zlatá mince, starožitnost. Největší objemy investic se však celosvětově realizují ve formě cenných papírů.

Když je řeč o cenných papírech, časté jsou vtípky na téma papírových rolí, které jsou nezbytnou součástí nejmenší místnosti v bytě. Ano, investice mohou v krajních případech skončit i natolik nešťastně, že cenné papíry nemají ani hodnotu papíru toaletního.

Lidé se rizika mnohdy bojí a přeceňují je. Na druhé straně, lidé vyházejí ročně miliardy za losy, kde je totální ztráta „investovaných“ peněz prakticky zaručena až na několik nepatrných výjimek. Další obrovské částky lidé vydají na sportovní sázky. Sázet například na akcie je však nejméně stejně zajímavé a navíc výnosnější. A nevyžaduje to kupodivu velkou úroveň odborných znalostí.

Nejbezpečnější?
Nejprve bychom si však měli něco říct o základních typech cenných papírů. Nejbezpečnější jsou takzvané nástroje peněžního trhu. Jsou to vlastně krátkodobé dluhopisy s dobou splatnosti do jednoho roku, které jsou velmi bezpečné a neobsahují žádný spekulativní element.

Zažitý termín „peněžní trh“ může být lehce zavádějící: neexistuje zde žádné riziko cizích měn. Veřejnosti je dostupná řada fondů peněžního trhu. Platí ovšem, že nízké riziko znamená nízké výnosy, takže investor obdrží zhruba tolik, co na bankovním termínovém vkladu.

Půjčujeme státu
O něco zajímavější jsou státní dluhopisy. Jimi stát kryje deficit státního rozpočtu. Pokud chcete ze svých úspor půjčit státu, vyděláte o něco víc než na termínových vkladech.
Momentálně lze počítat s výnosem do doby splatnosti kolem čtyř procent ročně. Stát je spolehlivý dlužník, takže riziko nesplacení úvěru je prakticky nulové.

Existuje ovšem mírné riziko kolísání cen dluhopisů podle vývoje trhů, takže za rok můžete místo čtyř procent vydělat třeba jen 3,8 procenta, nebo naopak 4,2 procenta. Vpraxi lze do státních dluhopisů investovat prostřednictvím fondů různých investičních společností, například ISČS, ING Investment Management, Pioneer a řady dalších. Na trhu se dluhopisy prodávají v balících po deseti milionech, což není pro běžného člověka dostupné.

Vyšší výnosy
Kdo má zájem o vyšší výnos při mírně vyšším riziku, může zkusit zajištěné akciové fondy. Tyto fondy investují drtivou většinu majetku opět do státních dluhopisů, zbytek do tzv. akciových derivátů. Jejich podstatu nemusí běžný člověk studovat, nemá-li zvláštní zálibu ve finanční matematice.

Podstata je taková, že když jde akciový trh nahoru, člověk dostane část z jeho zhodnocení, když akcie padají, investovaná částka zůstane „na svém“ anebo poklesne jen málo - záleží na definici fondu.

Zajištěné fondy jsou dobré pro lidi, kteří se chtějí podílet na globálním hospodářském růstu a přitom nechtějí příliš riskovat. Nabízí je například společnosti HSBC, Pioneer, ING a mnohé další.

Výnosné akcie
Nejvýnosnějším typem cenných papírů jsou akcie nebo akciové fondy. Narozdíl od dluhopisů je možné jednotlivé akcie kupovat celkem snadno a levně přes různé makléřské firmy. Ale jednotlivé akcie lze doporučit jen zkušeným spekulantům.
Jsou totiž značně rizikové.

Drtivá většina normálních lidí ovšem udělá lépe, když zvolí akciový podílový fond.
Eventuálně vícero fondů. Nabídka fondů na českém trhu je tak obrovská, že je až obtížné si vybrat. Otázka optimálního výběru portfolia akciových fondů je samostatné téma na článek.

Hlavním motivem pro investování do akciových fondů je vyšší výnos, který se průměrně pohybuje kolem osmi až 14 procent ročně. Cenou za výnosy akcií je riziko. Ceny akcií neustále kolísají. Investor se slabšími nervy si proto může připadat jak na horském kole. Někteří investoři ale riziko vyhledávají.

Ostatně, sázet na akcie je nejméně stejně napínavé jako sázet na výsledky sportovních utkání a přitom mnohem finančně výhodnější - při troše opatrnosti a dobrého úsudku.

Autor je ředitelem strategie společnosti Partners.

Další články Pavla Kohouta
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo