Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak vydělat na inflaci

Pavel Kohout
Pavel Kohout
14. 11. 2007

Také vás trápí růst cen? Devastuje návštěva benzinové stanice nebo běžný nákup vaši peněženku? Ano, inflace se během dvacátého století stala nepřímým, leč účinným prostředkem zdanění občanů.

Jak vydělat na inflaci
Čím více peněz uvolňuje centrální banka do oběhu, tím více se ředí kupní síla úspor a mezd. Nepomáhá dokonce ani indexace mezd či důchodů, protože některé významné ceny rostou systematicky rychleji než oficiální index spotřebitelských cen.

Přesto je možné na inflaci i vydělat. Nevěříte? Pak se stačí podívat, jaké ceny rostly během posledních deseti patnácti či dvaceti let nejvíce. Bezkonkurenčně šlo o ceny bytů, domů a pozemků. Když objem peněz v ekonomice roste rychleji než nabídka nových domů, musí nutně růst cena stávajících. Jenže nemovitosti nejsou vhodné pro každého a vždy.

Lidé s běžnou velikostí úspor a s normálními starostmi se stěží stanou realitními magnáty. Kromě toho i ti magnáti mají v současné době trochu starosti, protože nyní hrozí spíše pokles realitního trhu. Stačí, aby tvorba hypoték zvolnila z dosavadního šíleného tempa přes 30 procent ročně, a na cenách se to projeví. V USA se nyní nové domy prodávají se slevou až 25 procent.

Existují i jiné možnosti, jak na inflaci vydělat. Objem peněz celosvětově žene vzhůru ceny některých důležitých komodit: ropa, plyn, kovy, potraviny, ale také zlato. Do všech těchto odvětví lze investovat. Může obyčejný Čech s průměrnými příjmy zbohatnout na obchodování s ropou? Přinejmenším může zvýšit výnosnost svých úspor.

K dispozici jsou fondy, které investují do akcií firem podnikajících v sektorech těžebního, energetického a potravinářského průmyslu. Jak roste celosvětová zásoba peněz, rostou tržby i zisky těchto společností. Například fond ING Invest Energy drží akcie společností jako Exxon Mobil, Total nebo British Gas (nyní BG Group), dále akcie společností vyrábějících technologii pro těžbu: Schlumberger, Stolt Offshore atd.

Jsou to jednoduché počty: ropy v zemi přibývat nebude, kdežto peněz na zemském povrchu ano. Fond ING Invest Materials například drží akcie legendární těžařské společnosti Rio Tinto, která funguje od roku 1873. Anebo skupiny Arcelor Mittal, což je díky vstupu do ostravských hutí jméno dobře známé i v tuzemsku.

Kdo se pohoršuje nad cenami másla a jiných potravin, tomu zase může udělat radost fond Sal. Oppenheim Food. Jak název napovídá, investuje do akcií potravinářských firem. Bývá obvyklé, že jejich obchodní marže rostou rychleji než ceny komodit.

I na inflaci tedy lze profitovat, nebo aspoň snížit její nepříjemné důsledky. I obyčejný člověk má možnost stát se drobným kapitalistou, který na růstu cen vydělá.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo