Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rychlý růst nečekejte

ING Investment Management
ING Investment Management
29. 11. 2007

Akciové trhy v listopadu po říjnovém růstu znovu obrátily a testují roční minima podobně jako v srpnu. V ING Investment Management věříme, že akcie jsou nyní atraktivně oceněny a rizika dalších výrazných poklesů cen akcií jsou omezená.

Rychlý růst nečekejte
Ceny akcií by měly po odeznění problémů cenny´ch papírů spjaty´ch s trhem hypoték podpořit současná fundamentálně zajímavá cena a zpětné odkupy akcií.

Hlavní důvody pro kolísání cen akcií
Současné rozkolísání cen akcií na světovy´ch trzích, kterému se nevyhnuly akcie v Americe, Evropě ani Asii má stejnou příčinu jako v srpnu. Investory překvapil rozsah a objem cenny´ch papírů, které jsou navázány na problémovy´ rizikovy´ sektor hypoték.

Ztráty z těchto cenny´ch papírů aktuálně zatížily čtvrtletní vy´sledky bank a finančních ústavů především ve Spojeny´ch státech, ale i Evropě. Lze racionálně předpokládat, že tento vliv sníží vy´sledky finančních společností i v posledním čtvrtletí roku a dopadne na nemovitostní sektor.

V poslední době pozorujeme negativní projevy způsobené v různé míře problémy trhů cenny´ch papírů spojeny´ch s hypotékami: Vyšší rozkolísání akcií, oslabování dolaru vůči světovy´m měnám na historické minimum a korekci cen na trhu nemovitostí ve Spojeny´ch státech a Velké Británii. Mírně se zvy´šilo riziko recese americké ekonomiky v příštím roce.

Je zřejmé, že tyto tři faktory ovlivnily také ceny ING fondů: Realitní fondy a fondy s podílem v bankovním a finančním sektoru zaznamenaly v listopadu poklesy. Z důvodů obav investorů poklesla o více než 10% také hodnota fondů investujících na rozvíjejících se trzích v Asii - Číně a Indii. V menší míře dopadl pokles na fondy zaměřené na Latinskou Ameriku a širší fondy s tématem emerging markets.

Jaká je aktuální situace
Strategické nastavení vah akcií v portfoliích ING, alokace, je nyní neutrální. Pozitivních známek pro trh a ekonomiku je méně než na začátku roku, ale existují: Akcie nejsou nijak drahé v historickém kontextu (americké akcie v indexu S&P 500 se obchodují za 15,3 násobek zisků, evropské akcie v indexu DJ EuroStoxx 50 za 11,9 násobek ve srovnání se zářijovy´mi cenami pro oba indexy 16,3 a 13,3).

Světová ekonomika stále roste, stejně jako zisky společností. Inflace a úrokové sazby jsou pod kontrolou, cena ropy je v eurovém vyjádření níže než před rokem, přestože v dolarech je ropa na svém historickém maximu. Další poklesy cen akcií sice mohou v omezené míře přijít, byly by však vyvolány hlavně psychologicky´mi faktory, nervozitou investorů, a je pravděpodobné, že budou kompenzovány obdobím rychly´ch denních růstů.

V současnosti preferujeme společnosti z defenzivnějších sektorů jako jsou potraviny a nápoje, tabák, utility, telekomunikační a energetické společnosti. Tento názor potvrzují také vy´sledky ING fondů - pokles na trzích způsobeny´ hypotéčními problémy jen relativně málo ovlivnil a měl by nadále málo ovlivňovat fond potravin a nápojů, fond utilit, fond telekomunikací, zdravotní péče, energeticky´ fond a fond telekomunikací.

Chráněny´ fond ING Czech Continuous Click, ktery´ investorům ochraňuje 90% počáteční hodnoty jejich investice, korigoval v prvních třech listopadovy´ch ty´dnech o 1,6%, když předtím v říjnu posiloval o 1,2%.

Vy´hled na další období

ING Investment Management nevidí v tomto období faktory pro silnější růst cen akcií, přesto očekáváme, že akcie skončí za cely´ rok 2007 v kladny´ch hodnotách. Současny´ pokles na trzích bude pravděpodobně časově omezen, akcie jsou správně oceněny, ekonomické vyhlídky v souhrnu vypadají stále poměrně dobře.

Po odeznění současny´ch hypotéčních problémů mohou v budoucnosti akcie nadále a dlouhodobě přinášet zajímavé zisky.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
ING Investment Management

ING Investment Management

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo