Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Od bubliny k bublině?

František Mašek
František Mašek
28. 12. 2007

Hledání vysokých výnosů přináší jednu cenovou bublinu za druhou. Nehrozí další z nich komoditám?

Od bubliny k bublině?
Po akciích přišly na řadu reality, kruh se možná uzavře komoditami. Právě ty totiž možná čeká další cenová bublina. Počátky té poslední, která se týkala cen realit v USA, je zřejmě třeba hledat v roce 2000, kdy ceny akcií, hlavně  technologických, lámaly historické rekordy.

Optimisté tehdy tvrdili, že je vše v pořádku a akcie internetových i dalších progresivních firem mají stále prostor k růstu.

Pesimisté, či jak se později ukázalo, spíše ti realističtěji uvažující, se naopak obávali, že jsou akciové trhy přehřáté a ceny akcií mohou jít prudce dolů. Další vývoj jim dal za pravdu.

Dlouhodobý pokles akciových trhů přiměl řadu investorů k hledání jiných zajímavých příležitostí. Akciím přitom nepomohlo ani výrazné snižování úrokových sazeb v USA (a také v dalších zemích), jimiž se centrální banky snažily zaplašit tehdejší nejistotu. Tu umocnil teroristický útok na USA z 11. září 2001 a o něco později také účetní skandály řady amerických společností.

Levné peníze, jimiž se americká centrální banka Fed snažila zabránit zpomalení nebo dokonce poklesu ekonomiky, přinesly výrazně levnější úvěry, včetně hypotečních. Umožnila tak kupovat byty a domy nebo do nich investovat i nepříliš majetným Američanům, kteří by jinak o něčem podobném nejspíš neuvažovali.

Malér přišel, když začaly úrokové sazby a následně úroky u hypotéčních či dalších úvěrů znovu růst a na jejich splácení začalo chybět chudším Američanům stále více peněz. Mnozí z nich se tak dostali do obtížně řešitelné situace. Snad se tyto problémy - i zásluhou některých opatření vlády USA – podaří alespoň částečně zmírnit.

I kdyby se našla cesta z této slepé uličky, může přijít další malér. Jde o to, že ve světě existuje velké množství levných peněz a řada investorů či institucí si klade otázku, kam je investovat. V době, kdy akciové trhy hlavně kvůli dopadům nemovitostní krize výrazně kolísají a výnosy dluhopisů nenabízejí nijak horentní výnosy, je výběr dobré investice skutečně velmi obtížný.

Část investorů bude nejspíš dál preferovat akcie. Kromě nich je tu ovšem jiná zajímavá alternativa, a tou jsou komodity. Zajímavý výnos některých z nich stále více láká největší hráče na trhu, mimo jiných i penzijní fondy.

Komoditní trhy jsou ovšem výrazně menší než třeba ty akciové. Je proto otázka, kam až vyšroubuje rostoucí poptávka po komoditách jejich ceny. Nenafukuje se tedy nová cenová bublina?

Leccos by tomu nasvědčovalo. Pravdou nicméně zůstává, že se o přehřátí cen komodit hovoří delší dobu a zatím k ničemu podobnému nedošlo. Ceny hlavních komoditních tahounů, za které lze považovat ropu a zlato, naopak v roce 2007 utěšeně rostly.

Názory na to, zda jsou či nejsou komodity příliš drahé, jsou pochopitelně různé. Podobně tomu bylo i na počátku roku 2000 v případě akcií. Kdo bude mít tentokrát pravdu – optimisté, nebo pesimisté? Jisté je jedno: koloběh cenových bublin bude dříve či později pokračovat.

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo