Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

První test Karolíny Peake

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
26. 7. 2011

Když se Karolína Peake domohla „důstojné funkce“, slibovala, jak bude tvorba zákonů pod přísnou kontrolou, jak bude dbát na kvalitu nové legislativy a jak bude omezovat prostor pro korupci. Pokud to myslela vážně, má šanci své sliby i smysluplnost své vydupané funkce dokázat.

První test Karolíny Peake

Do vlády míří velmi podivná novela, která by měla výrazně změnit podmínky v pojišťovnictví. Původně mělo jít o zákon, který měl přinést pár technických změn, po kterých volal trh i Česká národní banka, která potřebuje posílit své pravomoci. Jenže najednou se objevila rozsáhlá novela obsahující změny, které ministerstvo financí nekonzultovalo ani s trhem ani s Českou národní bankou. Podle důvodové zprávy k zákonu bylo třeba udělat A, navržené paragrafy však dělají B – a to podle dopadové analýzy (která je součástí této důvodové zprávy a kterou vytvořil stejný ministerský útvar) nemá smysl a je to v rozporu s cíli novely.

Zákon na objednávku

Ta nejdůležitější ustanovení novely totiž vyhovují jen několika málo (ale zato velmi silným) hráčům na pojišťovacím trhu. To, že se občas podobné pokusy o úpravu legislativy objevovaly ve sněmovně, je pochopitelné, někteří poslanci jsou velmi ochotní „naslouchat“ (a proto díky za každý pokus o omezení nesouvisejících přílepků). Ale aby takto jedné skupině na míru napsaný zákon vyšel přímo z ministerstva, to opravdu nemá obdoby.

O tom, že jde o zákon napsaný na objednávku, svědčí i další velmi nestandardní postupy – autoři novely odmítli brát ohled na názory vlastních ministerských kolegů, připomínky k zákonu se vypořádaly jen formálně, či dokonce vůbec a sliby další diskuse vyšuměly do ztracena. Místo toho existuje silný tlak na rychlé prohnání zákona vládou – a ministerstvo financí se dokonce snaží, aby zákon neprojednávala Legislativní rada vlády. Velmi správně totiž tuší, že by se tam tato prapodivná novela setkala se silnou kritikou a příliš nahlas by se mluvilo o jejím obsahu, poškozujícím většinu trhu.

Slova, nebo činy: teď se ukáže

Uvidíme tedy, jestli Karolína Peake svou funkci myslí vážně. Nejde totiž jen o to, že zákon je napsaný nekvalitně a brutalitou svého zásahu může český stát vystavit riziku dalších arbitráží. Jde také o to, že Karolína Peake chtěla bojovat proti korupci a sledovat, jestli zákony vytvářejí prostor pro korupci nebo ji naopak pomáhají potírat. V případě tohoto zákona by totiž mohla jít ještě o krok dál. Není totiž hodně zákonů, kdy by byla odpověď na otázku „Cui bono?“ tak jednoduchá. A není pochyb o tom, že takové kvantum nestandardních kroků, jaké se sešly kolem tohoto zákona, není náhoda, ale záměr někoho velmi motivovaného.

O to zajímavější bude sledovat, jestli má Karolína Peake funkci pro ozdobu své strany, nebo jestli bude mít odvahu naplňovat své poslání a dělat to, co slíbila.

Psáno pro Lidové noviny

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul MBA. Během studia pracoval v Nadaci Patriae a jako český a ekonomický redaktor česko-anglického měsíčníku... Více

Související témata

38/2004 sb.arbitrážčeská národní bankačnbfinanční poradenstvíkarolína peakekorupcelegislativní rada vládyministerstvo financípojišťovací zprostředkovatelpojišťovnictvítomáš prouzazákon o pojišťovacích zprostředkovatelích
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo