Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pojištění hvězd

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
30. 3. 2010

Předmětem pojištění jsou podle teorie pouze rizika náhodného charakteru, například délka (resp. náhlé a definitivní zkrácení) života, úraz nebo nemoc, na rozdíl od rizik uměle vytvořených, jako je například sázková činnost. Nicméně i tak je pojišťovnictví obor velice kreativní, setkat se můžeme setkat s pojistkami vskutku kuriózními. Dalo by se říci, že není nic, co by se nedalo pojistit.

Pojištění hvězd

Pojištění nejrůznějších částí těla hudebních či filmových hvězd je dnes zcela obvyklým jevem. Poprvé bylo v systémovější podobě nabízeno již v éře němého filmu a specialistou na kontrakty tohoto druhu byla stejně jako dnes Lloyd's of London. Slavné osoby stále vymýšlejí, co všechno by si mohly ještě nechat pojistit a v některých případech lze jejich peníze považovat za rozumně, nebo alespoň pochopitelně vynaložené. Například Bruci Springsteenovi se jistě vyplatí pojistit si hlas. O smysluplnosti mnoha jiných pojištění však lze snadno pochybovat.

Jeden příklad za všechny: herečka Kerry Wallaceová si údajně nechala pojistit vlasy, přesněji – pojistila se proti eventualitě, že jí vlasy nedorostou, potom co odehraje svoji životní roli ve filmu Star Trek, kvůli které musela svou kštici oželet. Je však možné najít ještě kurióznější případy. Posuďte sami:

  • Jenifer Lopez, podle řady anket jedna z nejhezčích žen světa, si prý v době největší slávy sjednala pojištění svého těla znějící na neuvěřitelnou částku: 1 miliarda dolarů. To by byla nejdražší pojistka slavné osobností v historii. Zpěvačka však tato tvrzení zahraničního tisku dodnes odmítá. Za to modelka Heidi Klumová se k pojistce na 2,2 milionu hrdě hlásí.

  • Slavný zpěvák a tanečník Fred Astaire se v době své největší slávy pojistil proti nečekanému poškození svých výrobních prostředků. Na dnešní dobu však jeho pojištění znělo na zanedbatelné částky – 75 000 dolarů za každou nohu a 20 000 dolarů za ruce.

  • Rocková babička Tina Turner, která se i přes svůj věk jednou za čas objeví na pódiu, má rovněž pojištěné nohy. Pokud by při některém ze svých divokých vystoupení na světových podiích zakopla a zranila se, může počítat s milionem dolarů za každou nohu. Doufejme, že se jí nic nestane.

  • Americký zpěvák Bruce Springsteen pojistil svůj hlas na 3,5 milionu liber. Obdobně prý Rod Stewart pojistil svůj chraplák na 6 milionů dolarů.

  • Slavný ochutnávač Egon Ronay prý pojistil své chuťové buňky na 250 tisíc liber.

  • Producent seriálu Ally McBealová se pojistil proti škodám, které by mu vznikly, kdyby jeden z herců (Robert Downey jr.) propadnul drogám. Obdobné pojištění prý měla i slavná Marilyn Monroe.

  • Obyvatelé severní Austrálie mají možnost uzavřít pojištění proti útokům krokodýlů. Informace o tom, zda tuto pojistku má i Paul Hogan (Krokodýl Dundee), chybí.

  • Ruští kosmonauti prý neponechávají nic náhodě ani ve vesmíru a pojišťují se pro případ úrazu na orbitální stanici. Zda by pojišťovna plnila i při úrazu následkem nadměrné konzumace vodky, však zpráva již neuvádí.

  • Některé osobnosti se údajně pojišťují i pro případ úrazu či smrti způsobené pádem části nebo celého satelitu z oběžné dráhy. Pojištění pro případ únosu ufony je také stále oblíbenější.

  • Sexy zpěvák Tom Jones si nechal na 7 milionů dolarů pojistit ochlupení na hrudníku. Na svlečení košile na pódiu prý čekají fanynky na celém světě.

  • Skupina striptérů Dreamboys se nechala pojistit pro případ úplné a trvalé ztráty schopnosti erekce způsobené zraněním. V případě vzniku pojistné události bude vyplaceno každému z nich pojistné plnění ve výši 2 milionů dolarů. Pojištění se vztahuje nejen na zranění způsobená během pracovní doby, ale i na újmy způsobené nadmíru vášnivou partnerkou po vystoupení!

  • Kytarista Rolling Stones Keith Richards si prý nechal pojistit prostředníček na 1,6 milionu dolarů. Díky němu hraje na kytaru tak skvěle.

Po zjištění, co všechno je možné pojistit, začínám tak nějak přemýšlet, co bych si tak mohl nechat pojistit já. Ovšem pardon, já vlastně nejsem slavná osoba jako Karel Gott. Ten by si ale určitě měl nechat pojistit některé ze svých desíti prstů. Aby nám i v budoucnu mohl ukázat, že jsme všichni „jedničky“.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo