Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bude to něco o penězích...

Ondřej Veselý
Ondřej Veselý
25. 6. 2010

Finanční poradenství to nemá lehké. A ještě těžší to mají sami poradci. Kdo to ten poradce vlastně je? Co od něj máme požadovat?

Bude to něco o penězích...

Odpověď je jednoduchá. Finanční poradce je řemeslník, který místo se dřevem nebo kamenem pracuje s penězi. Od finančního poradce proto čekejte to, co čekáte od kvalitního řemeslníka. Nic víc, nic míň. Pokud chcete mít hezky obloženou koupelnu, musíte si s obkladačem říct, jaký si představujete design dlaždiček, kdy bude práce hotová a jaký očekáváte užitek. A samozřejmě, kolik to bude celé stát. Tedy přesněji, kolik budou stát dlaždičky, kolik lepidlo a kolik bude stát obkládání samotné. Transakce takového typu je častá, nikdo v ní nehledá žádnou vědu. To u poradenství zatím neplatí. A je to škoda.

Zboží jako zboží

Finanční služby jsou totiž zboží jako každé jiné. Jistě, má svá specifika, ale v zásadě jde o zboží, které má přinášet určitou přidanou hodnotu.

Stejně jako můžete nakoupit předražené dlaždice, můžete koupit i předraženou hypotéku, bankovní účet nebo životní pojistku. A podobně jako u dlaždic máte na výběr. Buď objedete všech x tisíc obchodů v republice a dlaždičky si vyberete, koupelnu obložíte a ono to snad dobře dopadne (jé, mně nejdou udělat ty rohy, tak to tady nějak zaplácnu), nebo svěříte nákup někomu, kdo se vyzná. Kolik z vás si obložilo svépomocí koupelnu nebo kuchyň?

Kolik z vás si před uzavřením stavebního spoření, pojistky na dítě či hypotéky obešlo více pojišťoven, stavebních spořitelen či hypotečních bank? Kolik z vás se vyzná v podmínkách smluv nebo poplatcích tak, aby mohlo srovnávat?Buď to může nějak dopadnout (jejda, o těch poplatcích mi ta milá slečna na pobočce ale nic neříkala), anebo můžete navštívit někoho, kdo se vyzná.

Kamarád, pojišťovák nebo finanční poradce?

A teď jádro pudla. Co tedy čekat od toho, který se vyzná? Prvním předpokladem je, že si vyberete skutečného finančního poradce. Ne pojišťováka, ne dealera jedné společnosti, ne pracovníka na pobočce v bance, ne babičku, maminku nebo kamaráda, který má už svoji čtvrtou půjčku na jednu dovolenou. Ti finanční poradci nejsou, byť jim neupírám, že mohou být ve své práci velmi dobří nebo mít zajímavé zkušenosti. Chybí jim však to základní. Nestrannost a znalost celého spektra finančního trhu. Já přece chci někoho se širokou paletou vědomostí, nástrojů a možností. A s přehledem.

Dobře, když už někoho takového mám – a teď pozor – je na mně, abych milému poradci sdělil svou představu a své možnosti. Pouze tak může finanční poradce splnit mé požadavky. Já jako klient očekávám od poradce dobře odvedenou práci. Chci si koupit byt, platit co nejméně, nechci skončit na ulici, chci mít rezervu a na důchod naspořeno dost, abych se mohl válet na chatičce u řeky a popíjet chlazené daikiri. A ty se, poradce, snaž. Co po tobě chci? Chci předem stanovené podmínky spolupráce, otevřenost, dodržené termíny a splnění mých požadavků.

Chcete po svém obkladači koupelen něco jiného?

Dobrý poradce je ten, který vám dokáže říci i věci, které slyšet nechcete. Jistě, nemusíte si se svým poradcem sednout. To ale neznamená, že jsou všichni poradci k ničemu. Tak to prostě zkusíte znova. Je to určitě levnější než se spolehnout na sebe a metodou pokus–omyl zbytečně riskovat v tak složitém oboru, jako jsou finance.

Autor je vedoucím poradny na www.finmag.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Veselý

Ondřej Veselý

Na finančním trhu se pohybuje od roku 2003. Během této doby si doplnil vzdělání, získal zkušenosti v několika poradenských společnostech a v roce 2008 přestoupil z FIO RM-systém do nově rozjetého vlaku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo