Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Studuješ a neplatíš? Čeká tě exekuce

Tereza Mynářová
Tereza Mynářová
30. 6. 2010
 6 263

Protahujete studium na vysoké škole a našli jste ve schránce upozornění, že máte zaplatit? Raději to hned udělejte. Škola na vás totiž může poslat exekutora. Podobnou zkušenost už mají zhruba tři stovky studentů.

Studuješ a neplatíš? Čeká tě exekuce

Bývalý student Martin se exekuci na poslední chvíli vyhnul. Poté, co od něj Západočeská univerzita v Plzni neobdržela platbu za prodloužené studium, našel ve schránce dopis od exekutora. „V něm bylo, že když nezaplatím do čtrnácti dnů, tak mi zabaví čtvrt domu, který vlastním,“ vzpomíná Martin. Protože dluh ve stanovené lhůtě uhradil, o žádný majetek nepřišel. Jiní studenti však tolik štěstí neměli. „Toto jsou neplatiči,“ ukazuje pracovnice právního oddělení Vysoké školy ekonomické v Praze polici plnou tlustých desek, které jsou nadité papíry.

Přerušení studia nestačí

Pražská VŠE však patří do desítky veřejných vysokých škol v Česku, které se rozhodly s neplatiči razantně zatočit. Hlavní příčina? Ostatní způsoby, jak přinutit studenty platit, selhaly. Zatímco Karlově univerzitě stačí podle jejího mluvčího „odstřihnout“ studenta a pohrozit mu, že se do poslucháren nevrátí, dokud nezaplatí, zástupci jiných škol přiznávají, že podobný trest na dlužníky neplatil. „Dříve jsme to řešili jinými nástroji, například disciplinárním řízením nebo přerušením studia. To však mělo omezenou účinnost,“ říká Jana Šiková, tisková mluvčí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Z podobného důvodu se pro exekuci rozhodlo i dalších devět vysokých škol. Nejvíce aktivní byla již zmíněná Vysoká škola ekonomická v Praze. Za poslední dva roky poslala exekutora na 150 neplatičů. Masarykova univerzita využila exekuci od roku 2008 třicetkrát, Ostravská univerzita třináctkrát.

Jak exekuce zadluženého studenta probíhá? Jako každá jiná, žádné zvláštní ohledy nečekejte. Exekutor nejprve odstaví mzdu nebo účet. Zbytek dlužné částky vymůže zabavením studentova majetku. Většina studentů však kromě notebooku, výjimečně automobilu mnoho cenných věcí nevlastní. Spoléhat nelze ani na nábytek, který obvykle patří správě kolejí nebo pronajimateli bytu. Exekutor se proto vydá tam, kde má student trvalé bydliště, tedy k rodičům. A odnese vše, u čeho předpokládá, že to patří dlužníkovi.

Univerzity: vymáháme pouze dluh

V rámci exekuce vymáhají univerzity pouze dlužnou jistinu. Sankce, ani částky z prodlení po studentech nechtějí. Poplatky za prodloužení standardní doby studia se na jednotlivých školách liší, záleží na tom, jak je daný obor náročný na vybavení. Dlužná částka obvykle činí několik desítek tisíc korun. Ostravská univerzita v Ostravě po vás bude vymáhat za rok prodlouženého studia zhruba deset tisíc korun. V takovém případě se exekuce odbude obstavením jedné mzdy nebo zabavením méně kvalitního notebooku. Pokud však dlužíte peníze Univerzitě Palackého v Olomouci, přijdete o majetek v hodnotě šedesát tisíc korun.

V obou případech navíc nesmíte zapomenout na náklady na exekutora. Ty představují patnáct procent dlužné částky, nejméně však tři tisíce korun. Pokud dojde v rámci exekuce k odebrání věci, činí odměna 15 % z ceny věci, nejméně ale dva tisíce korun. Pokud exekutor hodnotu věci nezná, má nárok na dva tisíce korun. Celkově si nesmí za všechny odebrané věci v rámci jedné exekuce naúčtovat více než deset tisíc korun. Stejně vysokou částku dlužník zaplatí i v případě, že exekutor provede vyklizení nemovitosti nebo stavby.

Za nedbalost se platí

Podle zástupců univerzit mají studenti dostatek času, aby zaplatili dříve, než přijdou o úspory nebo o majetek. Exekuci předchází několik upomínek, někdy i přerušení studia. "Tento způsob řešení je až úplně posledním, který při vymáhání využíváme. Se studenty se v první řadě snažíme dohodnout mimosoudně," říká Ladislava Filípková z právního oddělení Vysoké školy báňské v Ostravě.

Podobný názor zastává také tisková mluvčí Masarykovy univerzity v Brně Tereza Fojtová. "Snažíme se udělat vše pro to, abychom studenty včas upozornili, že mají platit. Naším cílem není komplikovat jim život." Student Masarykovy univerzity, který nezaplatí vymezený poplatek ve stanovené lhůtě, obdrží nejméně tři výzvy. "Zasíláme je jak poštou, tak prostřednictvím elektronické pošty, kterou jsou studenti podle studijního řádu povinni sledovat," dodává Fojtová.

Exekutor může přijít i kvůli nevráceným knihám

Přecházení poplatků za studium není jediným důvodem, kvůli kterému škola na studenty exekutory posílá. Univerzita Palackého v Olomouci podala od začátku minulého roku 49 exekucí, dalších deset připravuje. Důvod? Nezaplacené kolejné, nevrácené knihy nebo neuhrazené pokuty v knihovně. "Využíváme převážně jednoho exekutora, který je při své činnosti velmi úspěšný," doplňuje kancléř univerzity Rostislav Hladký.

Zdroj: Webové prezentace univerzit

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Tereza Mynářová

Tereza Mynářová

Vystudovala hospodářskou politiku a učitelství ekonomických předmětů na Vysoké škole ekonomické v Praze a žurnalistiku na Karlově univerzitě, v rámci Erasmu strávila rok na Mykolo Romerio University v... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo