Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak ušetřit stovku? Část druhá.

Václav Valášek
Václav Valášek
20. 7. 2010

Doba si zkrátka tento článek žádá. Naše vláda konečně šetří, abychom opět mohli mít v budoucnu za tři. Proč se proto neinspirovat a nezkusit nějakou tu kačku ušetřit i v rozpočtu rodinném, aniž byste museli nějak snižovat svůj zažitý standard?

Jak ušetřit stovku? Část druhá.

A nebojte se! Stejně jako minule vás nebudu nudit tisíckrát omílanými frázemi o nakupování s plným žaludkem, malým košíkem a seznamem položek, dělám přece finanční poradenství jinak!

Stovka šestá:Večírky, alkohol

V tomto bodě je úspora poměrně náročná. Jak se člověk rozjede, tak se nejde spát, dokud je za co pít. Pro vyznavače whisky či míchaných koktejlů je stokoruna rovna maximálně dvěma nápojům, u pivařů či vinařů tak čtyřem. Cílem není ovšem si je nedat. Až tedy příště vyrazíte na tah s předem stanoveným rozpočtem, odložte první rozměněnou stokorunu na místo, kde byste ji jaktěživi nehledali. V pokročilé fázi zábavy řekněte, že jste všechny své peníze již propili či jste stovku ztratili nejspíš na záchodě. Nějaký platící dobrák se určitě najde. Alespoň v prvních letech. Na větších oslavách a firemních večírcích, kde se pije na lístky, samozřejmě pijme na účet šéfa nebo nejméně oblíbeného kolegy.

Až vaše triky všichni okolo prokouknou, bude špatně. Rozhodně ale ne zle. I v centrech velkých měst najdete restauranty, kde čepují sympatické pivo za sympatických šestnáct korun. Plzeňského prazdroje se sice nedočkáte, Braník ale rozhodně není jen pivo bezdomovců a podvratných živlů. Na své si přijdou i milovníci koktejlů, taková zelená zkrášlená několika kapkami smetany do kávy... Kdo by odolal!

Stovka sedmá: Kouření

Ušetřit stovku na cigaretách je otázka jedné a půl krabičky, a to za měsíc v pohodě zvládnete. Nejotřepanější fráze jsou stále ty nejúčinnější. Nechávejte si v krabičce poslední cigaretu. S tím, že ji máte na ráno, žádejte ostatní kuřáky, dokud dávají. Další z takových praktických důvodů k žádosti o cizí cigaretu prý často používal Mejla Hlavsa, který si svou údajnou krabičku zapomínal v autě. Zemřel, jak jinak, na rakovinu plic. Budiž mu lehká zem.

Stovka osmá: Placení v restauracích

Že vždy platí muž? Nesmysl. Tedy pokud nejste žena. Etiketa obhájí oba přístupy. Dámy mohou být stoupenkyně staré školy a výsostné právo placení přenechávat svému gentlemanovi. Muž by naopak měl být zastáncem rovnosti pohlaví a dopřávat svému krásnému protějšku tuto pravidelnou dávku emancipace.

Stovka devátá:Zelená lékárna

Maminka mě přes mou dětskou nelibost naučila využívat léčivé účinky přírody. Nejsem tedy častým návštěvníkem lékárny a kupcem různých preparátů a doplňků. Je snad lepšího čaje než z čerstvé máty ze zahrádky či šípků rostoucích na mezi? Existuje snad lepší péče o vlasy než výluh z březové kůry? A na jakékoli kožní trápení odvar z heřmánku? Mám ale šampiona všech šampionů– Ginko biloba.

Léčivé účinky tohoto přírodního zázraku jsou známé stejně jako jeho nekřesťanská cena. Kde ovšem najít ten magický strom, o který se opírá tajemství čínské medicíny? Na Dálném východě? Ale kdeže.

Roste v každém druhém městském parku i u nás. Je to starý známý jinan dvoulaločný. Hoďte si pár rozmačkaných lístků do každého šálku čaje a začne vám to pálit. To se hodí, pokud byste nevěděli, jak naložit s tou ušetřenou devátou stovkou.

Stovka desátá:Domácnost, zahrada

A na závěr pár rychlých tipů, jak ušetřit ještě pár kaček. Tak například místo drahých prostředků na odstraňování vodního kamene se dá účinně použít jedlá soda nebo ocet. Do myčky místo Calgonu můžete dát lžičku kyseliny citronové. Místo osvěžovačů vzduchu a k neutralizaci zápachů v domácnosti lépe poslouží zdraví neškodná citronová kůra položená na topení. Na zahradě vám dobře poslouží popel z vyžebraných cigaret – nasypejte ho pod růže a nebudou se vám v nich držet mšice. Kelímek s pivem (placeným kamarádem) zapuštěný do země na kraji záhonu zase ochrání vaši mátu před slimáky. Vyjetý fridex v létě poslouží jako ničitel plevele prorůstajícího chodníčky u domu. Vrzající podlahu na chalupě utišíte mýdlem nastrouhaným do spár a místo silikonového oleje na zrezlé součástky nalijte Coca-colu. Funguje spolehlivě. Další triky najdete tady: http://www.ireceptar.cz/chytre-setrit/.

Vážení přátelé, právě jsem vám dvakrát ukázal, jak elegantně zkrotit výdaje o 5 krát 100 korun. Pokud se vás některé výdaje netýkají, neklesejte na mysli. Zkuste se pořádně zakousnout do těch „s potenciálem“.

Důležité varování

Po třiceti letech takového způsobu života už dozajista nebudete mít žádné, ale opravdu vůbec žádné přátele. Ušetřená a pravidelně odkládaná tisícovka měsíčně ovšem za takový čas nabobtná do částky přesahující milion korun. Proč si je tedy „nekoupit všecky“ zpátky? Třeba tím, že uspořádáte obrovskou párty, kde bude veškeré jídlo, pití i cigára zdarma.

Šetříte originálně? Podělte se s námi v diskusi!

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Václav Valášek

Václav Valášek

Finančním poradenstvím se zabývá od roku 2006. Začínal v OVB, ve společnosti Partners je od jejího příchodu na trh v roce 2007. Specializuje se na privátní klientelu, je garantem korporátního obchodu pro... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo