Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jméno? Invest. Rodina? Amcico. Kvalifikace? Kamarád!

Leona Zahradníková
Leona Zahradníková
13. 9. 2010

Můj příběh je o panu doktorovi, který je shodou dobrých okolností mým klientem. Tedy asi býval… Doktoři jsou moje slabina, považuji je za polobohy, kteří se vznáší po chodbách nemocnice ve svých bílých pláštích. Věřím v jejich vědecky přístup. Věřím v jejich vzdělanost, moudrost. Prostě věřím, protože sama medicíně nerozumím. Nejsem však jediná, kdo věří. Přátelé, věří i doktoři! Ano, nejsou to polobozi, jsou to lidé.

Jméno? Invest. Rodina? Amcico. Kvalifikace? Kamarád!

„Svému“ panu doktorovi jsem připravila poctivé a plnohodnotné pojištění. Dbala jsem hlavně na zajištění v případě úrazu s trvalými následky. Polobůh bez ruky toho na sále moc nevykouzlí. Pro takový případ jsem pro něj připravila alespoň pořádný balík peněz jako kompenzaci. Probrali jsme spolu rizika, která ho ohrožují, stanovily se potřebné částky. Kolegové znají, „konkurence“ se diví nad takovou ztrátou času. Vše proběhlo tak, jak má. Podpis. Podaná ruka. Pocit z dobře odvedené práce. Od té doby jsem spala klidně. Spánkem spravedlivých (či spíše zajištěných) mohl spát i klient. Pak se to ale zvrtlo.

Vážená paní poradkyně, mám kamaráda…

Jednoho dne mi ve schránce přistál prostý mail: „Vážená paní poradkyně, mám kamaráda, který má pro mě něco lepšího, než nabízíte vy. Prolétli jsme to spolu a je evidentní, že když uzavřu to, co mi doporučil on, můžu spát ještě o poznání klidněji. Navíc se nemusím bát ani toho, že bych jednou zavřel oči napořád.“ Následovala chvíle nechápavého ticha. Pak jsem si mail přečetla ještě jednou. A ještě jednou. A ještě jednou… až jsem se vytočila natolik, že jsem se rozhodla, že se tomu vykutálenému kamarádovi podívám pod sukýnku.

Následovalo pár telefonátů a pár nevydařených schůzek. Nevěřili byste, jak jsou doktoři vytížení lidé. Operace, transplantace, zákrok a zase znovu. Ale povedlo se. Sedli jsme si nad pojistné podmínky původní smlouvy, které po „kamarádově“ zásahu vypadaly spíš jako dětské omalovánky – počmárané, obarvené, sem tam byly k jednotlivým větám připsány rádobyvtipné komentáře.

Listovala jsem omalovánkami a popadala dech. Co je to za úžasnou smlouvu, kterou doktor dostal? Prahla jsem po detailech. „Kde máte pojistné podmínky toho nového pokladu?“ zaprosila jsem. „No tady,“ vytasil je doktor z aktovky. „Přiznám se vám ale, že jsem je ještě ani neviděl.“ Nevěřila jsem svým uším.

Důvěra. Nic jiného než prostá a s prominutím naivní důvěra, prošumělo mi hlavou.
„Mohu si je půjčit?“
„Jasně“
A byly mé.

Křížový výslech

Teprve pak začalo to pravé vyšetřování. Co vyšetřování? Nové pojistné podmínky jsem si pozvala na pořádný křížový výslech! Posadila jsem je na tvrdou dřevěnou židli, nasměrovala na ně světlo a šlo se na věc.

: „Jméno? Rodina?“
Podmínky: „To záleží, jak se na to díváte..“
(tvrdě): „Bez diskuze, jak to je?“
Nakonec se zhroutily a zcela bez vytáček vysypaly, co pravda je, a co není.
Podmínky: „Jméno Invest, rodina Amcico.“

První perlička přišla hned na úvod. V „omalovánkách“ jsem se dočetla „kamarádův“ komentář: „My (na rozdíl od pojistky od AXY, pozn. autora) uzavřeme smlouvu, a ta prostě platí.“ Samozřejmě jde o lež jako věž. Všechny pojišťovny si vyhrazují možnost měnit pojistky, Axa má, na rozdíl od Amcica alespoň definováno za jakých podmínek může pojistku měnit, a že tak učiní maximálně jednou do roka. Amcico navíc v minulosti „proslulo“ snahou propašovat do pojistných podmínek možnost, že se změnou nemusí souhlasit pojistník (!).

Druhá komentářová perlička následovala po chvíli: "Když se v cizině připleteš do místních nepokojů a budeš těžce zraněn, tak AXA neplní, my ano." Amcico ale kryje pouze pojištění pro případ smrti v České republice, a to v případě pokud nebudete sloužit u ozbrojených sil nebo nebudete povolán. Pojištění úrazu má válku ve výlukách jako takovou.

Třetí poznámka: "Co když se staneš obětí autonehody zaviněné třetí osobou, zemřeš a spolujezdec bude zmrzačen? U tvé původní pojistky dostane tvá budoucí žena jen polovinu částky!" Tady už jde do tuhého. Jedna věc je strašit, a druhá přímo lhát. Pojišťovna přece může krátit plnění pouze v případě úmyslného poškození jiné osoby.

Nejtroufalejší lež, číslo čtyři: "Amcico plní i při úrazu v opilosti." Hurá konečně pojišťovna, která vyřeší všechny moje nesmyslné činy v opilosti, teď už prakticky nemusím přemýšlet vůbec, chtělo by se křičet… Tak ne, přátelé, zase jen lež. Jak se dočteme v Článku 9, výluky z pojištění, snížení pojistného plnění, odstavec 3: Amcico si vyhrazuje možno snížit pojistné plnění „až na jednu polovinu, pokud k úrazu došlo následkem požití alkoholu nebo aplikací návykových látek“. Podobné klauzule logicky obsahují pojistné podmínky všech pojišťoven. Pokud se opijeme a zmrzačíme, můžeme si jen poděkovat, případně nafackovat, půjde-li to.

To nejlepší jsem si ale schovala na závěr – klam pátý a největší: "My (v Amcicu, pozn. autora) sčítáme plnění až do 100 %." Tato poznámka hovořila o trvalých následcích úrazu, prakticky největším riziku mladých lidí, které může člověka vyřadit z produktivní společnosti. A víte co, nelhala, v Amcicu opravdu sčítají plnění. Jenže ouvej. Nová pojistka měla mnohem menší pojistné částky! Takže jde vlastně jen o další pekelnou nevýhodu.

Dva příklady za vše:

Pokud by pan doktor přišel o pravou ruku, pravou noku, pravý boltec a pravé oko, vypadalo by plnění následovně:

Pokud by poškození bylo „jen“ ruka a oko. Pak:

A ještě jedna věc vyplavala se špínou na povrch: kdyby pan doktor o zmiňované části těla nepřišel, ale jen si je částečně poškodil, neplnila by nová pojišťovna vůbec! Jak by pak částečně ochrnutý doktor-chirurg pracoval, to už „kamaráda“ nezajímalo…

Věřil, neověřil, naletěl

Prostě a jednoduše – pan doktor naletěl. Věřil a neověřil. Podepsal v dobré víře něco, co je dražší a nevýhodnější. Změnou pojistky tak přišel o nejméně 10 000 Kč, spíše však o 150 000 Kč. První částka odkazuje na finance vložené do staré smlouvy – ty už neuvidí děj se co děj – druhá, vyšší částka pak odpovídá rozdílu výnosů na původní nízkonákladové pojistce a pojistce nové. Doktorovo krytí úrazů navíc kleslo na 40 % původního, což znamená, že pokud by se mu stalo něco vážného, musel by 60 % svých výdajů rovnou škrtnout: kino – škrt, restaurace – škrt, dovolená – hádejte co?

Zmizelo i jeho krytí v případě dlouhodobé nemoci. Každá vážná choroba tak v budoucnu z doktora udělá nedobrovolného obyvatele hladomorny – tam taky žili jen o chlebu a o vodě. Navíc je do budoucna s novou pojistkou velmi komplikované zajistit se pro případ smrti. Výborné podmínky doktor zahodil společně se smlouvou od Axy.

Možná, že měla být nová pojistka opravdu upřímnou snahou pomoci, jen byl „kamarád“ trochu tupý. Já bych ale sázela na něco úplně jiného! Jedno je ale jisté, věřit se nevyplácí. Stačilo si přečíst podmínky, nejsou tak nesrozumitelné. Stačilo se poradit před podpisem. Stačilo se podívat na ruku na konci své paže, vzít do ní telefon a zavolat mi.

Nemyslíš… jak je to dál?

[Článek je založený na konkrétním případu konkrétního klienta a jeho konkrétního kamaráda.]

Autorka je finanční poradkyní Partners. Kontaktovat ji můžete na telefonním čísle: +420 724 689 949, nebo na Leona.zahradnikova@partners.cz

Foto: profimedia.cz
.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (22)

Vstoupit do diskuze
Leona Zahradníková

Leona Zahradníková

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo