Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Naučme se počítat peníze!

1. 10. 2010

Že se na finančním trhu dějí zvěrstva, víme všichni. Ale čím to, že se dějí, když nejsou tajemstvím? Když o nich vlastně všichni víme? Můžeme nadávat na mimobankovní společnosti, které nabízejí půjčky s lichvářskými úroky, nebo si stěžovat na prodejce singlproduktů – zlatokopy. Ano, můžeme. Ale ruku na srdce, není to také tak trochu naše chyba?

Naučme se počítat peníze!

Nedávno vyšel na Finmagu zajímavý článek o „kamarádovi pojišťovákovi“ . Je v něm krásně vidět, jaké jsme vlastně důvěřivé ovce. Stačí jediné kouzelné slůvko – kamarád. Bohužel o něm ale vědí i zlatokopové. Ve světě pojišťovnictví je „ošálení kamarádem“ celkem běžná praxe. Jako bychom zapomínali na staré známé „důvěřuj, ale prověřuj“. Nebo máme peněz na rozdávání, že podepíšeme cokoliv nám známý dorůžova vychválí?

Nestyďte se zeptat, vždyť jde o prachy

Ono ale nejde jen o důvěru a o známé, s finanční gramotností obecně to v našem státě také není žádná hitparáda. Často totiž nejde jen o sazby, procenta, úroky, ale o obyčejný selský rozum. Na jednu stranu chápu, že se lidem nechtějí číst několikastránkové smlouvy, že jim nerozumí, ale pokud se zadlužuji na roky či desítky let života, tak je to celkem na místě. Na druhou stranu, když něčemu nerozumím, tak se přece zeptám. Kdysi jsem na jednom školení slyšela větu: „Pokud něčemu nebudete nerozumět, okamžitě se ptejte. Ve financích není hloupých otázek. Tady jde o prachy!“ Kéž by to tak fungovalo! Realita je ale taková, že u piva je každý pomalu investiční specialista, ale když dojde na lámání chleba, tak si lidé nechají „natlačit“ takové poklady, že se nestačím divit, co dospělý člověk může vůbec podepsat.

Zrovna minulý týden nám zaklepal na dveře kanceláře jeden pán s tím, zda by mohl poprosit o radu. Vrazil mi do ruky úvěrovou smlouvu, kde si půjčil peníze (naštěstí jen několik tisíc) s úrokem 55 % (RPSN 75 %). Když jsem to viděla, tak na mě šly mdloby. Říkám si, jak někdo vůbec může takovou lichvu s čistým svědomím provozovat? Ale zase jsme u toho: kdybychom si takové „supervýhodné“ půjčky nebrali, tak takové společnosti neexistují.

Co vás ve škole nenaučili

Každého z nás za mlada maminka učila, jak zacházet s penězi, jak je neutrácet, že není jednoduché je vydělávat a že bankovky nerostou na stromech. Začít o penězích ale přemýšlet v trochu širším smyslu, a hlavně dlouhodobě, už nás nikdo nenaučil. Nemělo by být hospodaření s penězi vedle psaní, čtení a počítání to nejdůležitější, co má člověk umět? Vždyť to potřebujeme po celý svůj život!

Naštěstí se, zdá se, blýská na lepší časy. Ministerstvo financí s Českou národní bankou plánuje průzkum finanční gramotnosti českých občanů. Že by nad tím začal konečně někdo „tam nahoře“ přemýšlet? Doufejme, že to nebude jen plácnutí do větru. Na první pohled vypadá vše zajímavě: Průzkum by měl proběhnout mezi tisícovkou respondentů ve věku nad 18 let a měl by se zabývat tématy týkajícími se peněz, placení, inflace, hospodaření s penězi, rozpočtu a plánování, finančních produktů a práv spotřebitele.

Téma naštěstí pomalu proniká i do školních škamen. „Výuka finanční gramotnosti se postupně do škol zavádí. Vypracovali jsme takzvaný standard finanční gramotnosti. Ten je podkladem pro zapracování tématu do osnov jednotlivých stupňů škol,“ uvedl Jiří Kitzberger z ministerstva školství pro ČT24.„Na úrovni středoškolské už je v povinných osnovách nebo v rámcových vzdělávacích programech zapracován. Na základní školy dojde brzy. Při nejbližší revizi osnov,“ dodal Kitzberger.

Naučme se počítat peníze

Právě výuka na základních školách je přitom nejdůležitější. Zkrátka a jasně: Už od dětství bychom se měli učit nejen počítat, ale taky počítat peníze. Je sice krásně, že víme, že pět krát pět je dvacet pět, k čemu nám to však je, když jsme si schopní vzít kreditku od každého, kdo nám ji nabídne. Když prošustrujeme všechno, co vyděláme, a při slově rezerva se nám vybaví jen ta, kterou vozíme v kufru našeho nabouchaného auťáku.

Na první pohled nic složitého, že? Tak proč je každý desátý Čech v registru dlužníků?

Věřme, že finanční krize nás z takového lehkomyslného zacházení s penězi vyléčila nebo alespoň přinutila zamyslet a že se začíná blýskat na lepší časy. Systematické zařazení finanční gramotnosti do vzdělání a určitá regulace nebankovního sektoru by mohla pomoci…

Autorka je finanční poradkyní společnosti Partners. Působí v Praze, Kolíně a Čáslavi.
Kontaktujte ji na čísle +420 724 241 722, nebo na petra.dusova@partners.cz.

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo