Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pojištění a ztráta zaměstnání

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
14. 5. 2009
 5 529

Nedobrovolná ztráta zaměstnání se v dnešní době stává stále reálnějším rizikem. Že jsou obavy oprávněné, dokládají data Českého statistického úřadu. Za tři měsíce stoupla míra nezaměstnanosti o 1,5 procentního bodu, což je nejprudší skok, jaký kdy Česko zažilo. Míra nezaměstnanosti vzrostla v březnu již na 7,7 procenta.

Pojištění a ztráta zaměstnání

Jak vypadá podpora

Finanční ztráta spojená s nezaměstnaností není zanedbatelná. Po dobu prvních dvou měsíců nezaměstnanosti je poskytována podpora v nezaměstnanosti „pouze“ ve výši 65 % průměrného čistého měsíčního výdělku dosaženého v posledním zaměstnání. Po dobu dalších měsíců ve výši 50 % a po zbytek podpůrčí doby ve výši 45 % průměrného čistého výdělku. Podpůrčí doba trvá u lidí do 50 let pět měsíců, u osob mezi 50 a 55 lety osm měsíců a u starších jedenáct měsíců. Podpora v nezaměstnanosti má svůj strop na částce 13 307 Kč měsíčně.

Pro vznik nároku na dávku v nezaměstnanosti je rovněž nutné alespoň 12 měsíců v rozhodném období vykonávat nějakou výdělečnou činnost. Vysoká pravděpodobnost ztráty zaměstnání a výrazná finanční ztráta s tím spojená vede k úvahám, zda se nevyplatí proti tomuto riziku pojistit.

Například podle webu www.opojisteni.cz nabízejí pojišťovny v Maďarsku několik měsíců nový druh pojištění proti ztrátě zaměstnání. Tento produkt si může zaplatit jak státní zaměstnanec, tak zaměstnanec soukromého sektoru. Splátky nejsou dle serveru nijak přemrštěné, pohybují se mezi 100 a 300 Kč měsíčně, za což klient bude v případě ztráty zaměstnání dostávat 12 tisíc korun měsíčně po dobu devíti měsíců. Zní to příliš výhodně, než aby v tom nebyl háček. I české pojišťovny začaly v době finanční krize hrát na notu nezaměstnanosti hlasitěji, podmínky jsou však výrazně přísnější.

Nabídka na trhu

Již v loňském roce začala v rámci investičního pojištění nabízet pojišťovna UNIQA připojištění denní dávky při ztrátě zaměstnání. Denní dávku lze sjednat pouze s pojištěním pracovní neschopnosti a pouze k úvěru. Pojištěný musí být rovněž 60 dní nepřetržitě evidován na úřadu práce. Pojistné činí jednu korunu na jednu korunu denní dávky.

V letošním roce rozšířila nabídku Česká pojišťovna o takzvané pojištění složenek. Opět zde není riziko nezaměstnanosti kryto samostatně, ale v kombinaci s pojištěním pracovní neschopnosti. Pojišťovna v těchto případech za klienta zaplatí výdaje na nájem či podnájem, odběr elektřiny, plynu a vody či školné na různé typy škol. Pojištění je nabízeno ve třech měsíčních limitech pojistného plnění, a to 5, 10 a 15 tisíc korun. Pojistné začíná na 178 korunách měsíčně.

Rovněž Home Credit nabízí pojištění nezaměstnanosti, které lze nově volitelně použít nejen na úhradu splátek úvěru, ale i na úhradu jiných výdajů. Pojištění je součástí balíčku, který obsahuje krytí dalších rizik (smrt úrazem, invalidita a pracovní neschopnost), a to za pojistnou sazbu 6,48 % z měsíční splátky úvěru.

To je více než u pojišťovny Cardif, která začala na našem trhu nabízet pojištění nezaměstnanosti jako součást pojištění schopnosti splácet jako první. Nejnověji nabízí připojištění v případě nezaměstnanosti Allianz pojišťovna. Pojišťovna po dobu šesti měsíců v případě nedobrovolné ztráty zaměstnání pojištěného hradí splátky pojistného až do výše 2000 Kč měsíčně. Připojištění je zdarma.

Také Kooperativa umí pojistit nezaměstnanost. Se společností ČEZ uzavřela kontrakt, že za zákazníky, kteří přijdou od března do prosince o zaměstnání, zaplatí až tři měsíční zálohy za elektřinu. Maximální výše pojištěné zálohy je 7500 korun.

Jaké jsou podmínky

Jak je vidět, riziko nezaměstnanosti i přes svoje specifika pojistit jde. Přináší ovšem řadu omezení. Nelze pokrýt ztrátu příjmu, ale jen některé výdaje, a to do velmi nízkého limitu. U všech pojištění je plnění pojišťovny omezeno dobou výplaty maximálně na 6 až 12 měsíců. Rovněž nelze pojistit ztrátu zaměstnání samostatně, ale v balíčku s dalšími pojištěními, což pojištění prodražuje. Nehledě na výluky z plnění, jako je například, že nesmí jít o ukončení zaměstnání dohodou nebo během zkušební lhůty.

Většina klientů si velmi pravděpodobně najde zaměstnání v době, po kterou jim poplynou příjmy z podpory v nezaměstnanosti a rozdíl bude doplněný z likvidní rezervy, případně odstupného od původního zaměstnavatele. Současně lze svoji hodnotu na trhu práce zvyšovat neustálým vzděláváním a riziko případné finanční ztráty snížit hledáním příjmů na zaměstnání nezávislých. Pojistit se proti ztrátě zaměstnání jako zatím bohužel z výše uvedených důvodů doporučit nelze.

Autor je produktový analytik společnosti Partners

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo