Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pojištění „proti vodě“

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
28. 7. 2009

Povodně opět ukazují svoji sílu a pojišťovny vyplácejí stovky milionů na plněních. Jak se správně pojistit a je vůbec možné pojistit nemovitost, která již byla jednou povodní zasažena?

Pojištění „proti vodě“

Jak pojišťovny vypočítávají cenu pojistného? Liší se v tom, nebo postupují stejně?
Pojišťovny postupují různým způsobem. Každá pojišťovna má své statistiky o vývoji škod, své matematické modely, různé systémy takzvaných bonusů a malusů atd. Je to jeden z důvodů, proč se vyplatí pojišťovnu vybírat a porovnat výši pojistného a k tomu odpovídající pojistné krytí.  

Jak určují, zda klient bydlí v rizikové oblasti z hlediska záplav? Stanovují to až na základě skutečně zaplavených míst, nebo stačí bydlet v okolí řeky či potoka?
Pojišťovny nejčastěji využívají různé povodňové mapy – existují 2 systémy GIS a AQUARIUS. Ty slouží k vyhodnocení pravděpodobnosti výskytu povodní na celém území České republiky. Je to tedy individuální a samotné bydlení v okolí potoka nutně neznamená rizikovou přirážku. Jsou i pojišťovny, které povodňovou mapu nevyužívají a posuzují pojistitelnost nemovitosti na základě toho, zda již byla nemovitost zasažena povodní v minulosti.

Co když si chce pojištění nemovitosti sjednat člověk, který sice bydlí v obci, která už zaplavená byla, jeho dům však záplavy dosud míjely. Dostane stejnou přirážku, jako kdyby byl už zatopen?
Nutně ne. Pokud se například nachází nemovitost na kopci či ve vyšším patře, nemusí pojišťovna přirážku uplatnit. Povodňové mapy zohledňují každou jednotlivou nemovitost. Pokud nebyla nemovitost zasažena povodní častěji, šance na pojistné krytí stále existuje.

Pojistí vůbec instituce nemovitost, která již byla zatopená? O kolik se takové pojištění prodraží?
Ano, postupuje se však přísně individuálně. Přirážka muže dosáhnout několikanásobek běžné sazby. Pokud však nemovitost byla zasažena povodní již několikrát, nikdo ji na toto riziko nepojistí.

Lze po zatopení dohodnout s pojišťovnou krytí až do 100 % hodnoty nemovitosti? Mají o to lidé zájem, nebo už je takové pojištění příliš drahé?
Ano, toto je běžná varianta. Pojistné plnění v případě zatopení či povodně se vyplácí ve výši sjednané pojistné částky. Je tedy možné sjednat pojištění na celou výši pojistné hodnoty nemovitosti, což doporučuji. Pojištění není výrazně dražší a pojišťovna nekrátí případné plnění (nedochází k takzvanému podpojištění). Na riziko podpojištění je nutné dát pozor zejména v případě pojištění nemovitosti a stanovit pojistnou částku dle doporučení pojišťovny. Pak má klient jistotu, že pojišťovna nebude plnění krátit.  

V případě, že už pojištění člověk postižený povodněmi sjednané má, a nyní ho čerpá, hrozí, že pojišťovna s ním do budoucna vypoví smlouvu? Za jakých podmínek by to mohla udělat?
Může se to samozřejmě stát, neboť pojišťovna má dle zákona o pojistné smlouvě právo vypovědět pojištění nemovitosti ke konci pojistného období. K nějakému plošnému vypovídání pojistných smluv však pojišťovny zatím nepřikročily.

Lze sjednat u některé instituce pojistku pouze pro případ vytopení, nebo je to vždy v rámci balíčku? Případně bývá součástí základního balíčku, nebo jako pojištění navíc?
Samostatné sjednání tohoto rizika není možné. Pojišťovny poskytují krytí rizika povodně nejčastěji v rámci pojištění živelních rizik, tedy spolu s krytím rizika požáru, vichřice atd. Některé pojišťovny poskytují pojištění povodně jako připojištění k živelnímu pojištění.

Musí klient proti velké vodě udělat nějaká opatření co se týče zabezpečení domu, pozemku, aby měl na vyplacení pojistného plnění nárok?
Pojištěný je povinen předcházet vzniku pojistné události, zejména nesmí porušovat povinnosti směřující k odvrácení nebo zmenšení nebezpečí. Pojišťovny vyplácí do určité výše jako součást pojistného plnění i úhradu takzvaných záchranných nákladů, které pojištěný vynaložil za účelem snížení škody.

V jakých případech pojišťovny odmítají plnit?
Pojišťovny mohou krátit plnění v případech, kdy nebyla přijata opatření k předejití škody či nejsou dostatečné podklady k vyhodnocení rozsahu škod. Proto lze každému doporučit, aby záchranné práce i případně vzniklé škody fotograficky zdokumentoval co nejvíce. Zamítnout plnění může pojišťovna při pojistných podvodech. Některé pojišťovny likvidují pojistné události do určité výše (například 20 000 Kč) po telefonu na základě zodpovězení dotazů a zaslání písemných podkladů.

Na co si dát pozor při sjednávání nového pojištění?
Nejdůležitější je správné stanovení pojistné částky, která by měla odpovídat takzvané pojistné hodnotě nemovitosti. Jak již bylo uvedeno, pojišťovny mají stanoveny doporučení, jak tuto částku vypočítat. Je-li pojistná částka nižší, může pojišťovna jakékoliv plnění krátit. 
Rovněž by měl pojištěný umět rozlišovat mezi záplavou a povodní. Pojištění proti povodni se rozumí krytí rizika zaplavení větších či menších územních celků vodou, která se vylila z břehů vodních toků, nádrží, nebo jejich břehy protrhla. Naopak záplavou se rozumí, jestliže se voda šíří z jiných příčin než u povodně. Takovou událostí může být průtrž mračen, kdy si následně voda najde odtok přes váš pozemek a v horším případě i dům. Proto je dobré si u pojišťovny ověřit, jaké riziko je skutečně kryto. Naštěstí řada pojišťoven má dnes již riziko povodně a záplavy v jednom „balíčku“.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo