Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Islám, pojištění budoucnosti?

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
24. 8. 2009

Islámská kultura je ovlivněna morálními normami, které určuje islámská nauka – „šaríja“. Porušení těchto etických církevních zásad je označováno jako zásah do tržního podnikání.

Islám, pojištění budoucnosti?

 Islámskou ekonomii lze tudíž definovat jako tržní hospodářství, jež se opírá o mravní zásady. Podle některých ekonomů stojí za finanční krizí nedostatek morálky a nenasytnost bank. Není proto divu, že islámské bankovnictví zaznamenalo v době ekonomické krize nebývalý rozvoj a opatrné islámské banky jsou touto krizí zasaženy výrazně méně než konvenční banky. 

Alláh, nebo pojištění

Pravidla „šaríja“ kromě dobře známého zákazu placení a vymáhání úroku nedovolují ani jakoukoli loterii. A právě tento fakt ztěžuje v islámském světě život pojišťovnám, neboť na pojištění je nahlíženo na jako na určitý druh loterie či sázky. Pojišťovna ani klient předem nevědí, zda škoda nastane, či nikoli. Pokud žádná škoda nevznikne, znamená to podle islámu neoprávněný majetkový prospěch (riba). Jedná se vlastně o sázku na Alláhovo rozhodnutí. Lidé, kteří věří v Alláha, mají strach a sjednávají pojištění. Pak to přece neznamená nic jiného než: důvěra v Alláha je dobrá, ale pojištění je lepší.

Běžně známé pojištění poskytované za účelem získání zisku je považováno za neslučitelné se zákonem „šaríja“. Jisté druhy pojištění jsou však islámem povoleny. Státní systém nemocenského a penzijního pojištění v islámských zemích běžně funguje, protože je založen na solidárním systému vyplácení dávek. I k jiným formám pojištění je dán souhlas. Musí být  však organizováno na určitém družstevním principu, kdy každý pojistník je současně i pojistitelem. Nejznámějším konceptem islámského pojištění je tzv. Takaful.

Jde o formu pojistného krytí založenou na skupině účastníků, kteří ukládají dohodnuté poplatky na společný účet (fond). V případě pojistné události účastníci poskytnou dohodnutou kompenzační částku postiženému účastníkovi. Částka je vyplacena z uvedeného společného fondu, který je spravován v zastoupení účastníků agentem. Agent za správu fondu dostává odměnu. Hlavním znakem je oddělení prostředků pojištěných od prostředků společnosti. Peníze se současně investují jen v rámci konformní islámské ekonomiky a tuto skutečnost si nechávají právníky osvědčit.

Pojištění sebevrahů

Současná nabídka pojistných produktů je všestranná. Mimo jiné se například lze úrazově pojistit na tradiční pouť do Mekky. Proti stornu akce lze pojistit například dostihy nebo koncerty.

Významná banka z arabského světa nabízela účty vyplácející druh životního pojištění rodinám palestinských sebevražedných džihádistů. Banka byla dlouho podezřívána z převodu peněz určených na financování terorismu na palestinských územích. A účty jejích palestinských poboček jsou tak byly údajně používány k vyplácení druhu životního pojištění rodinám mladých sebevražedných džihádistů, kteří se vyhazují do vzduchu s cílem zabít tolik Izraelců, kolik bude možné.

Krvavé peníze vyplácené za zavražděného syna jsou 20 000 saudských rijálů - asi 4 000 až 5 000 dolarů. Peníze se na účty těch rodin, které prokážou v pobočce Arabské banky na palestinských územích smrt svého syna úmrtním listem, dostávají klikatou cestou. Předvídaví sebevražední džihádisté se mohou postarat o všechno nutné papírování ještě dříve, než se vyhodí do vzduchu. Takzvaný balík pro mučedníky obsahuje vše od úmrtního listu od Palestinské samosprávy po kartu k účtu v Arabské bance. Banka nabízející toto pojištění čelí žalobám amerických právníků zastupujících oběti.

Pojištění je normální

Pojištění začíná být v islámském světě považováno za víceméně „normální“ odvětví ekonomiky, které podléhá stejným zákonitostem jako jiné hospodářské branže. Na trh islámského pojišťovnictví se snaží stále častěji vstoupit i západní finanční instituce. Islámské pojištění je tak například nabízeno jednou z divizí světové banky HSBC.

Distribuční kanály prodeje pojištění se od prodeje konvenčního pojištění příliš nerůzní. Jde o prodej přes agenty či přímý prodej. Rozvíjí se také tzv. „Bancatakaful“ jako obdoba bankopojištění. Islámské banky nabízejí jednoduché spořicí produkty nebo zajistné produkty k hypotékám.

Islámské pojišťovnictví s větším důrazem na solidaritu může přilákat více zájemců bez ohledu na jejich náboženské vyznání a může tak představovat konkurenci konvenčnímu pojištění. Čím více účastníků islámského pojišťovnictví, tím příznivější ceny pro pojištěné. Kapacita regionu Blízkého Východu je veliká. Žije zde asi 325 milionů lidí, což představuje přibližně 5% světového obyvatelstva. Mnoho Muslimů navíc žije v rozvíjejících se trzích a trh pro pojišťovny je tak dostatečně široký a regionálně diverzifikovaný.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo