Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Krotitelé dluhů reloaded

Lada Kičmerová
Lada Kičmerová
10. 9. 2009

Tým poradců Partners v novém složení a odbornice na dluhové problémy, to jsou hlavní novinky druhé řady Krotitelů dluhů. Pořad se na obrazovky ČT vrací v září s dalšími šestnácti příběhy lidí ve finančních problémech.

Krotitelé dluhů reloaded

Podle producenta Krotitelů dluhů Vojtěcha Friče jsou změny v druhé řadě spíše odrazem vývoje formátu a větší práce s týmem poradců, který se na obrazovky vrací výrazně proměněný. Hlavním posunem je zapojení Petry Kozlové z Asociace občanských poraden, která bude řešit případy nejzadluženějších hrdinů. Tuto změnu vítají i další účinkující natáčení, pomůže totiž zdůraznit rozdíl mezi prací finančních poradců a občanských poraden pro lidi ve velké peněžní tísni.

Krok správným směrem

David Kučera z Partners, který se objevil v týmu Krotitelů již v první řadě, potvrzuje, že klienti měli na základě pořadu někdy zkreslenou představu o jeho práci. „Volali mi často s tím, že jsem ten specialista na řešení problematiky dluhů. Já jim na to vždy říkám, že možná jsem specialista, ale ani ne tak na dluhy jako spíše na to, jak jim předcházet.“ Zapojení Petry Kozlové do natáčení druhé řady je podle něj krok správným směrem: „Byla to určitě dobrá volba přizvat někoho takového, protože my poradci jsme schopni pracovat s finančními produkty, které jsou na trhu dostupné, ale nepomáháme zpravidla v oblasti sociální. Občanská sdružení mají naopak dluhovou problematiku dobře zmapovanou, poradí si s žádostmi o sociální dávky i otázkami osobních bankrotů.“

Ke změnám ale došlo i u poradců Partners. Kromě Davida Kučery budou v nových dílech účinkovat pánové Tomáš Tomčala a Richard Walter, kteří mají s poradenstvím dlouholetou zkušenost. Tým Krotitelů je tak nyní starší. „Nechtěli jsme, aby poradci působili výrazně mladě. Je to spíše o pocitu, nicméně nová skupina vypadá starší a to jí v očích diváků dodává důvěryhodnost,“ říká Frič.

Jako porada FBI

„Náš první tým byl mladší, a měl proto i jinou energii. Nyní jsme trochu konzervativnější, což ale souvisí i s představami dramaturgů. Ti chtějí, aby naše sezení působila trochu jako porada FBI. My poradci samozřejmě víme, že kvalita poradenství nesouvisí ani tak s věkem jako se zkušenostmi a se schopnostmi daného člověka,“ vysvětluje David Kučera.

Novinkou je i výraznější zapojení Tomáše Prouzy, ředitele Partners, do týmu poradců coby moderátora porad, rádce a v určitém smyslu i inspektora řešení jednotlivých případů. Tvůrci pořadu totiž chtěli, aby měl celý tým oficiální vedení a porady se tak stylizací více přiblížily konceptu porady FBI nebo týmu doktora House v televizním seriálu. Tomáš Prouza představuje divákům každou kauzu a vedením debaty jim pomáhá příběh pochopit a ztotožnit se s ním.

„Výsledkem všech změn je lepší strukturování příběhů i lepší práce s informacemi o tom, jak může klientům pomoci dobrý finanční poradce. A také jasné oddělení finančního poradenství od pouhého řešení dluhů,“ shrnuje Prouza.

Pozor na hloupou bezstarostnost

Pořad se tak v září vrací na obrazovky v novém hávu, ale se stejnou podstatou, kterou je ukázat formou docureality příběhy lidí v různých finančních situacích a navést je k řešení jejich problémů metodami, které by v poradenství měly být standardem: tedy analýzou, poradenstvím a servisem.

„Krotitelé dluhů pomohou ukázat, na co by si měli lidé dávat pozor – na neřešení problémů, na špatné rady na bankovních pobočkách, na dealery pojistek, na hloupou bezstarostnost. Ke konci první série si mi stěžoval šéf jedné pojišťovací sítě, že jeho dealeři musí klientům vysvětlovat, že oni ,tu analýzu jako v televizi‘ nedělají. Řada lidí díky Krotitelům pochopila, že skutečný finanční poradce se nejprve ptá na jejich cíle a teprve pak něco navrhuje. A doufám, že na podzim to naučíme ještě více lidí,“ uzavírá Tomáš Prouza.

Foto: Tomáš Hájek

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo