Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Specifika zajištění sportovců

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
1. 2. 2008

Zajištění sportovců má svá vlastní specifika, které je třeba vzít v úvahu při tvorbě finančního plánu. Jde především o riziko omezené doby aktivní kariéry a specifické potřeby v oblasti úrazového krytí.

Specifika zajištění sportovců
Profesionální sportovci představují specifickou skupinu klientů. Vzhledem k atraktivitě tohoto segmentu rozšířila společnost Partners své portfolio o nový produkt s názvem Professional Sport Invest, což je individuální komplexní program pro profesionální sportovce, který pokrývá veškeré potřeby profesionálních sportovců v oblasti osobních financí.

Riziko omezené doby aktivní kariéry
Pro krytí tohoto rizika je nejvhodnější sjednat individuální investiční program, který umožní sportovci během své aktivní kariéry naspořit dostatečně vysokou částku, jež má být čerpána v postaktivním období.

Odkládaná částka sportovcem musí být z důvodu omezené doby aktivní kariéry výrazně vyšší než u běžných klientů. Obvykle se hovoří o obráceném poměru. Tolik, kolik by běžný klient měl spořit, tolik profesionální sportovec může maximálně utratit.

Například u hráčů NHL se běžně aplikuje postup, že na životní režii by měl sportovec investovat nejvýše 15 % příjmů a zbytek investovat. Třetinu do nemovitostí, třetinu do rizikovějších akcií a třetinu do „konzervativnějších“ akcií a dluhopisů.

Rozložení je samozřejmě individuální, dle rizikového profilu klienta a očekávané doby aktivní kariéry. Exkluzivně placeným sportovcům je možné dohodnout aktivní správu aktiv.

Úrazové riziko
Potřeby profesionálních sportovců v oblasti pojištění jsou rovněž specifické oproti běžným klientům. Odlišnost spočívá například v tom, že standardní pojištění invalidity nepředstavuje pro profesionální sportovce dostatečné zajištění.

I méně závažné úrazy nebo onemocnění, která pro běžné klienty nepředstavují závažnější zásah do finačního rozpočtu, mohou u sportovců znamenat ukončení kariéry a vážné finanční problémy.

Součástí úrazové části programu Professional Sport Invest je proto speciálně vytvořené rizikové pojištění SPORT PROFI od Pojišťovny České spořitelny, jež je k dispozici exkluzivně poradcům Partners.

V rámci tohoto produktu je možné sjednat pojištění pro případ profesní invalidity (ztráty smluvního kontraktu) v případě úrazu nebo v případě nemoci i úrazu sportovce.

Dále je možné uzavřít pojištění jednorázového odškodného pro případ každého neodehraného zápasu. Tím lze pokrýt i dočasný výpadek příjmů sportovce během hrací sezony.

Rovněž je možné uzavřít běžně známé pojištění trvalých následků úrazu, avšak s novými možnostmi. Novinkou je například možnost volit plnění od 0,5 %, 5,1 % nebo 10 % tělesného poškození.

Sjednat lze také úrazové denní odškodné vyplácené od 15. a 29. dne, pojištění pracovní neschopnosti způsobené nemocí s výplatou denní dávky od 15. dne, pojištění hospitalizace a pojištění úmrtí.

Jak je u strategických produktů Partners zvykem, výhodou je, že nejde o neflexibilní produktový balíček, což nebývá v rámci úrazového pojištění obvyklé. Výše uvedená pojištění lze tedy ve smlouvě libovolně volit.

Předností jsou nižší, skupinové sazby pojištění a vysoké limity pojistné ochrany i pro běžné sportovce s nižšími příjmy: až 10 mil. Kč při 100% invaliditě a odškodné až 90 000 Kč za měsíc. Lépe placeným sportovcům je možné dohodnout individuální výši pojistného krytí.

Součástí produktu Professional Sport Invest může být i program financování bydlení zahrnující hypotéku či jiný úvěr. Financovat je možné i další neočekávané výdaje spojené se sportovní činností, např. odpovědnost za finanční škodu či škodu na zdraví způsobenou třetím osobám při provozování profesionálního sportu.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo