Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Důvěřivost nezná mezí

František Mašek
František Mašek
19. 4. 2008

Akcie zlatých dolů již v ČR nikdo nenabízí. Vzácná je i reklama na investice, které prý vynesou desítky procent ročně. S nabídkou vložit peníze údajně do kanadského penzijního fondu se už také nesetkáte. Ubylo tedy v Česku finančních podvodů?

Důvěřivost nezná mezí
Základní rada, jak se hned na počátku vyhnout problémům, zní možná podezřele prostoduše. Stačí trocha selského rozumu, ubránit se vidině vysokého zisku a jakoukoliv informaci či nabídku si v klidu předem důkladně ověřit.

Nikdy nelze vyloučit, že někdo objevil perpeetum mobile nebo zajímavou mezeru na trhu a profitovat z toho můžete právě i vy. Třebaže by to tak bylo, půjdou ovšem zisky logicky nejdřív spíš do jeho kapsy. Zbude pak také na vás?

Selský rozum
Věk internetu nahrává elektronickým podvodům, finanční sféru nevyjímaje. Nad nevyžádaným elektronickým dopisem, který nabízí peníze „jen“ za to, že někomu poskytnete k diskrétní operaci přístup na svůj účet v bance, se nejspíš pousmějete. Zejména pokud bude napsán špatnou češtinou s „pravopysnými chibami“, nebo dokonce v cizím jazyce.

Perfektně připravený podvodný e-mail, který se odvolává na falešný web a internetové stránky elektronického bankovnictví finanční instituce, které občan běžně využívá, jako tomu bylo například nedávno v případě České spořitelny, to už může být jiné kafe. Fakt, že se stránka finanční instituce trochu změnila, může leckomu uniknout.

V případě spořitelny byl celý podvod například podložen na první pohled věrohodnou verzí, podle níž banka klienta informuje o údajném zamítnutí finanční transakce. I ve věku počítačů se ale zkrátka vyplatí vše si ověřit, v tomto případě třeba telefonicky.

Totéž by mělo platit též u nabídky netradičních investic se zajímavým výnosem. Patří k nim například dubajská firma All Property Limited, která nabízí průměrný roční výnos ve výši 80–90 %. Materiály o této společnosti, které objevíte prostřednictvím internetového vyhledávače Google, ale není možné otevřít. Jde tedy o podvod?

Švýcarský Tourex, sídlící ve Spojených arabských emirátech, je skromnější. Podle internetu vydělal její program refundace FCI klientům za 6 let přes 100 %. Firma používá jako referenci fakt, že má účet u České spořitelny.

Potenciální investory neinformuje, že Asociace finančních poradců a zprostředkovatelů (AFIZ) doporučila, aby poradci klientům program Tourexu nezprostředkovávali, protože nejde o standardní veřejně nabízený finanční produkt, a není regulován a dozorován státem. ČNB zase varuje před firmami First Equis a Sovereign Global Trading, které v České republice nabízejí některé investice bez potřebné licence.

Podivní andělé
Nová nabídka společnosti Business Angels Investment (BAI) počítá s ještě skromnějším ročním zhodnocení investice o 7,8 %.

Zatímco v minulosti byly podle představitelů BAI peníze investorů vkládány do realitních projektů, nyní mají financovat eko-elektrárnu, tedy přesněji mobilní elektrárnu na obnovitelné zdroje. Investor tedy dostane úrok z úvěru, který poskytne BAI na její projekt.

Aby získal oněch téměř osm procent za rok, musí ovšem firmě půjčit čtyři miliony korun, a to minimálně na dva roky. Společnost přitom investory neupozorňuje na to, že od zmíněných 7,8 % je ještě třeba odečíst 15% daň. Pak by ovšem místo uvedených 7,8 % za rok investor získal jen 6,63 %.

K ostražitosti vybízí zejména další fakt. Představitelé fondů privátního (rizikového) kapitálu upozorňují na zavádějící název společnosti. Tzv. byznys andělé sázejí sice na podobné projekty jako ekoelektrárna, nikdo z nich ale nikomu neslibuje budoucí pevný výnos.

Zjevně to ale nebude nejdůležitější z příčin, proč aktivity společnosti BAI opakovaně šetří Česká národní banka. Podobně jako v prvním případě, kdy ČNB na společnost dokonce podala trestní oznámení, které pak policie odložila, jí vadí fakt, že BAI nemá povolení ke shromažďování vkladů. Banka se nyní zabývá otázkou, zda nejde v případě projektu ekoelektrárny o kolektivní investování, k němuž je ovšem také třeba povolení.

Zda jde o zajímavý a legální způsob podnikání, nebo o podvod, nelze v případě této společnosti stejně jako o All Property nebo Tourexu jednoznačně říci. Nikdo totiž dosud nenahlásil škodu.

Existuje ovšem řada indicií, nad nimiž by se měl investor hledající zajímavé investiční příležitosti zamyslet. V případě BAI je to především krátká doba existence této firmy, absence jakýchkoli referencí, ale i mládí jejích majitelů. Základní kapitál společnosti navíc činí dva miliony korun.

Není to ke krytí připravovaných projektů poněkud málo? Pokud to společnost myslí skutečně vážně, je v jejím zájmu, aby na serveru poskytla co nejvíc informací o svých aktivitách, hospodaření, projektech, případně referencích. Nic takového zde však zvědavý investor nenajde.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo