Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak dohledat dluhopis

František Mašek
František Mašek
6. 6. 2008

Prosím o radu, jak dohledat dluhopis, který jsem zdědila po smrti sestry, byl na mé jméno a nenašel se bohužel originál. Existuje nějaký druhopis? Kde je uložen? Jedná se o dluhopis z roku 2004 s nominální hodnotou deset tisíc korun.

Jak dohledat dluhopis
Z vašeho dotazu vyplývá, že jde zřejmě o dluhopis v listinné podobě, který bohužel, na rozdíl od cenných papírů v tzv. zaknihované podobě, není evidován v českém centrálním registru, jímž je Středisko cenných papírů.

Vzhledem k tomu, že je tento dluhopis na jméno, bylo by ho teoreticky možné dohledat. K tomu je ovšem třeba znát nejen rok, kdy byl vydán, ale také pokud možno číslo emise, datum jeho splatnosti a především, kdo ho vydal, tedy název emitenta.

To je velmi důležité. V případě dluhopisů v listinné podobě na jméno je totiž emitent povinen vést seznam majitelů těchto cenných papírů. Podle něj by tedy bylo možné dluhopis dohledat a zeptat se ho na další možný postup.

S vlastnictvím dluhopisu je přitom spojen nárok na výplatu kuponu (úroku), který získává jeho majitel. Bez znalosti emitenta je možnost zjistit, o jaký dluhopis jde, velmi obtížná. Přesto se můžete pokusit téměř o nemožné!

Je sice velká škoda, že neznáte alespoň datum splatnosti dluhopisu a jak je úročen, což jsou data, která tvoří součást názvu tohoto cenného papíru. Věci by to tedy velmi pomohlo.

Vaší šancí nicméně je, že kombinace dluhopisu v listinné podobě na jméno s desetitisícovou nominální hodnotou není na druhé straně tak neobvyklá. Evidentně totiž nejde o státní dluhopisy, jichž je na trhu velký počet.

Ty jsou totiž vydávány v dematerializované podobě. Nelze vyloučit, že jde o dluhopis jiné státní instituce, ty ovšem využívají dematerializované podoby, což hovoří spíše pro to, že může jít o dluhopis banky či nějaké jiné společnosti. To může pátrání po vašem dluhopise přece jen trochu zjednodušit.

Přehled dluhopisů, emitovaných v roce 2004, by měly mít k dispozici hlavně finanční instituce, které s nimi obchodují. Pokud jste tedy klientem některé ze tří největších bank, tedy České spořitelny, ČSOB nebo Komerční banky, jichž se tyto transakce týkají, můžete se pokusit přesvědčit některého z jejich pracovníků, kteří se těmito transakcemi zabývají, aby se vám pokusil pomoci. A snažil se zjistit, která banka či jiná společnost vydala, nejspíš v roce 2004, dluhopisy v listinné podobě na jméno s nominální hodnotou deset tisíc korun.

Pokud při tomto pokusu uspějete, můžete se v dalším kroku obrátit na emitenta dluhopisů. Je to trnitá cesta, ale proč to nezkusit?

Foto: Profimedia.cz
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo