Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Který benefit?

Aleš  Müller
Aleš Müller
17. 6. 2008

Zaměstnavatel mi dal vybrat benefit k platu: a) životní pojistku s platbou 2000 Kč měsíčně, b) příspěvek na penzijní připojištění s částkou 2000 Kč měsíčně, c) zvýšení mzdy o 1400 Kč. Co si mám vybrat?

Který benefit?
Podívejme se na základní výhody a nevýhody těchto tří variant. Uzavřít životní pojistku (ŽP) je sice snadné, ale vybrat správné pojištění patří mezi nejtěžší úkony, které člověk v oblasti finančních rozhodnutí provádí.

Životní pojistka od zaměstnavatele
ŽP se vám vyplatí, pokud opravdu potřebujete dobrou ochranu života a zdraví a je nastavena přesně pro vaše potřeby. Využít ŽP jen pro několik reklamních výhod (daňová uznatelnost, investice) nebývá výhodné.

Poplatky spojené s pojištěním, povinnost platit pojistku po mnoho let apod. velmi snižují výhodnost této nabídky. Tedy: ŽP ano, ale přesně podle osobních potřeb. V jiných případech je životní pojistka výhodná jen  pro pojišťovnu.

Kdy penzijní připojištění

Penzijní připojištění (PP) je poplatkově podstatně levnější, ale díky stávajícím pravidlům řízení rizik v penzijních fondech je výnos malý. Využití penzijních fondů je přesto pro většinu obyvatel asi nejlepší řešení. Penzijní připojištění ano, tím nelze mnoho zkazit. Ovšem neočekávejte závratné výnosy.

PP i ŽP mají několik společných nevýhod: zpětné získání vložených prostředků je složité, výnosy jsou zdaněny 15% daní, je nutno je uzavírat na dlouhou dobu, smlouvu nelze snadno zrušit, leda se ztrátami státního příspěvku a daňového zvýhodnění.

Peníze na ruku

Vzít nabízené zvýšení platu o 1400 Kč je velmi lákavé. Udělejte to, jen pokud máte dostatek disciplíny tyto peníze nespotřebovat za pochodu, ale jste schopen je spořit či investovat. Osobně byl preferoval zvýšení platu a celou částku investoval do akciového fondu nebo do fondu životního cyklu.

A poznámka na závěr: Važte si svého zaměstnavatele. Jeho nabídka vybrat si z těchto benefitů je ojedinělá. Většina zaměstnavatelů podlehne tlaku prodejce některého z finančních produktů a nařídí svým zaměstnancům povinnost použít jeden produkt - bez ohledu na jeho výhodnost či nevýhodnost pro konkrétního zaměstnance.

Autor je finanční poradce ve společnosti Partners. Foto: Profimedia.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Aleš  Müller

Aleš Müller

Po vystudování Elektrotechnické fakulty ČVUT pracoval jako konstruktér integrovaných obvodů a mikropočítačů. V devadesátých letech pracoval v ČSOB jako specialista na špatné úvěry, manažer změnových procesů... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo