Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nakupujte, nakupujte, nakupujte!

Aleš  Müller
Aleš Müller
25. 9. 2008

Nakupujte, když na ulici teče krev. Tento výrok je přisuzován Nathanu Rothschildovi (1777 - 1836), jednomu z nejvýznačnějších členů bankéřské dynastie. Pomiňme surovost tohoto výroku a převeďme si význam rčení do dnešní doby.

Nakupujte, nakupujte, nakupujte!

V turbulentních, nejistých dobách klesají ceny mnohých aktiv, jiných zase stoupají. Nedá se předem říci, co bude klesat, a co bude růst a o kolik. Lze však předpovědět, že lidé ztratí nervy a prodají i to, co má hodnotu, za příliš nízkou cenu. A to jen ze strachu, že cena ještě klesne. Kdo má připravenou hotovost, dostatečně pevné nervy a trochu znalostí, může velmi příjemně vydělat.

Co vidíme kolem sebe v těchto týdnech? Zmatek, nejistotu, neuvěřitelné poklesy na burzách, výprodeje akcií. Vedle tohoto mediálního obrazu existuje ale jiný svět:

  • Klidný růst (byť pomalejší)
  • nepřerušovaná výroba
  • plynulá spotřeba
  • stabilní zaměstnanost
  • zkrocená inflace.

Tento mediálně nezobrazovaný svět je dnes na prodej za neuvěřitelně nízké ceny na akciových burzách.

Je jasné, že pokud nebudeme znát kvalitu aktiv jednotlivých bank, jsou finanční tituly v ohrožení.  Proč ale klesají i jiné obory, nespojené se sub-prime hypotékami? Jediné vysvětlení je v psychologii investorů. Někteří přestali svým investicím věřit a prodávají je za jakékoliv ceny. A to je příležitost pro vyspělého investora.

Rozvážný investor nakupuje akcie, akciové fondy. Nakupujte pomalu, pravidelně, rozplánuje si nákupy na  delší období. Přesně tak, jak radí jakákoliv primitivní příručka.

A proto, NAKUPUJTE, NAKUPUJTE, NAKUPUJTE! (Ale než se do toho pustíte, raději o svých záměrech DISKUTUJTE, DISKUTUJTE, DISKUTUJTE!)

Autor je finančním poradcem ve společnosti Partners. Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (63)

Vstoupit do diskuze
Aleš  Müller

Aleš Müller

Po vystudování Elektrotechnické fakulty ČVUT pracoval jako konstruktér integrovaných obvodů a mikropočítačů. V devadesátých letech pracoval v ČSOB jako specialista na špatné úvěry, manažer změnových procesů... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo